Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samrobota_PiBK_dlya_studentiv_2012.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
64.8 Кб
Скачать

Тема 2.3. Основи формування культурних бізнес-комунікацій

Бізнес-комунікації в системі підприємництва Комунікація та її функції. Комунікаційний процес (формулювання повідомлень, кодування, передавання повідомлення, декодування, зворотній зв’язок). Вплив перешкод на рівень розпізнання повідомлення. Види комунікацій. Форми комунікації між людьми: усна, письмова та невербальна. Засоби передачі емоційного настрою людини при письмовій мережевій комп’ютерній комунікації. Різновиди комунікаційних мереж. Поняття та структури бізнес-комунікацій.

Форми та принципи ділового спілкування. Формальне спілкування та його різновиди: формально-рольове, "контакт масок", світське і ділове. Неформальне спілкування та його особливості. Фази та зони ділового спілкування. Ділова бесіда. Ділова розмова по телефону. Ділове листування. Ділові прийоми, презентації.

Моделі крос-культурної поведінки в бізнесі. Культура народів світу. Реактивні, моноактивні та полі активні культури. Різновиди моделей крос-культурної поведінки в бізнесі. Ділові контакти з іноземними партнерами.

Діловий етикет і бізнес-протокол. Визначення та вимоги ділового етикету. Бізнес-протокол та його складові (правила представлення й знайомства; правила проведення ділових контактів; правила поведінки на переговорах; вимоги до зовнішнього обліку, манер, ділового одягу; вимоги до мовлення). Звертання. Організація ділових контактів. Діловий одяг представників різних країн.

Тема 2.4. Технології попередження та усунення бізнес-конфліктів

Бізнес-конфлікти: природа виникнення та форми прояву. Визначення та природа виникнення конфлікту. Концепції: «позитивно-функціонального конфлікту» Л. Козера (США); «конфліктної моделі суспільства» Р. Дарендорфа (Німеччина); «загальної теорії конфлікту» К. Боулдінга (США). Причини та ефективні інтегратори конфлікту. Типи поведінки які ведуть до ескалації конфлікту. Позитивні якості конфлікту. Межі та функції конфліктів. Класифікація бізнес-конфліктів.

Правові основи вирішення бізнес-конфліктів. Правове поле захисту підприємництва. Бізнес-конфлікти що потребували правового розв’язання. Рейдерство і антирейдерство. Формування законодавчої бази розвитку цивілізованого підприємництва.

Методи запобігання та розв’язання бізнес-конфліктів Організаційно-структурні, адміністративні та міжособистісні методи розв’язання конфліктів. Стратегія і тактика поведінки при конфліктах. Альтернативні способи розв’язання бізнес-конфлікту (переговори; посередництво (медіація); третейський суд (арбітраж)).

Тема 2.5. Методичні підходи до оцінювання бізнес-культури підприємства

Системний підхід до оцінювання бізнес-культури. Можливості системного підходу. Дескриптивна та перспективна модель бізнес-культури. Технологія створення дескриптивної (описової) моделі бізнес-культури. Мікроскопічний та макроскопічний методи дослідження бізнес-культури як системи.

Морфологічний та параметричний опис бізнес-культури. Загальні відомості про метод морфологічного опису. Морфологічний опис системи «Бізнес-культура підприємства» та його математична інтерпретація. Плоска структурна модель бізнес-культури підприємства. Параметричний опис моделі бізнес-культури підприємства.

Перцепційна карта сукупної ділової репутації та методи оцінювання вартості гудвілу. Основні параметри та процедура оцінки ділової репутації. Методика побудови перцепційної карти сукупної ділової репутації та результативних характеристик бізнесу. Методи визначення грошового потоку від використання переваг ділової репутації. Прогнозування показників ефективності бізнесу з урахуванням вагомості ділової репутації фірми.

Методи оцінювання вартості ділової репутації підприємства (бухгалтерський метод; аналітичний метод оцінювання ділової репутації; оцінювання ділової репутації за допомогою показників ділової активності; метод чистих активів; метод надлишкових прибутків; метод дисконтування майбутніх прибутків; метод звільнення від роялті; метод мультиплікатора М; метод розрахунку вартості знака для товарів і послуг та фірмового найменування; інші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]