Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ_РЕКОМЕНДАЦІЇ_БАКАЛАВРСЬКІ_СТАРОДУБ.rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Методичні рекомендації та основні вимоги до написання бакалаврських робіт

для студентів денної форми навчання

зі спеціальності “Міжнародні відносини”

ОКР “Бакалавр”

Київ 2009

Методичні рекомендації з підготовки та захисту

бакалаврських робіт для студентів денної форми навчання

зі спеціальності “Міжнародні відносини” ОКР “Бакалавр»

Укладач – доц., к. політ. н. Стародуб Т. С.

Обговорено й схвалено на спільному засіданні кафедри міжнародних відносин та факультету міжнародних відносин

(протокол № __ від __.__.2009 р.)

ЗМІСТ

  1. Загальні положення.

  2. Нормативні посилання.

  3. Мета та завдання бакалаврської роботи.

  4. Порядок виконання бакалаврської роботи.

  5. Організація виконання бакалаврської роботи.

  6. Структура, зміст та обсяги бакалаврської роботи.

  7. Вимоги до оформлення бакалаврської роботи.

  8. Рецензування й захист бакалаврської роботи.

  9. Додаток А. Орієнтовна тематика бакалаврських робіт.

  10. Додаток Б. Завдання на бакалаврську роботу.

  11. Додаток В. Зразок оформлення титульної сторінки бакалаврської роботи.

  12. Додаток Д. Зразок оформлення змісту бакалаврської роботи.

  13. Додаток Ж. Зразок заяви на затвердження теми бакалаврської роботи.

  14. Додаток З. Приклади бібліографічного оформлення використаних джерел.

  15. Додаток К. Пам’ятка науковому керівнику бакалаврської роботи.

1. Загальні положення

Випускна кваліфікаційна робота бакалавра має являти собою самостійне завершене дослідження на обрану тему, яка написана автором особисто під керівництвом наукового керівника, що свідчить про вміння автора працювати з літературою, узагальнювати та аналізувати фактичний матеріал, використовуючи теоретичні знання та практичні навички, отримані під час засвоєння професійної освітньої програми протягом 4-х років.

Бакалаврська робота може ґрунтуватися на узагальненні виконаних випускником курсових робіт та готуватися до захисту у завершальний період теоретичного навчання.

Кваліфікаційна робота бакалаврського рівня продовжує, розвиває та закріплює дослідницькі аналітичні навички, вироблені студентами раніше. Випускна кваліфікаційна робота бакалавра повинна відповідати сучасному рівню розвитку науки, а її тема - бути актуальною.

Підготовка бакалаврської роботи відбувається протягом 9 семестру та в обсязі, який встановлюється навчальним планом.

Важливо зазначити, що від звичайної курсової роботи бакалаврська робота відрізняється не лише більшим обсягом, але й проведенням глибокого аналізу проблеми, що досліджується, складністю її формулювання, свідомим застосуванням різних методів та методичних засобів, які використовуються при проведенні досліджень у сфері міжнародних відносин, ґрунтовною систематизацією наукової літератури з обраної тематики, свідченням чого є кваліфіковано зроблений у першому, зазвичай, теоретико-методологічному розділі огляд спеціальних літературних джерел та нормативно-правових документів (у разі необхідності). Кваліфікаційна робота бакалаврського рівня на відміну від інших видів дипломних робіт не потребує обов’язкового зовнішнього рецензування.

Бакалаврська робота має містити вступ, основну частину, висновки, додатки та список використаних джерел. У вступі чітко обґрунтовується актуальність теми, визначаються об’єкт та предмет, мета і завдання, розкриваються методологічні основи та конкретні методи, які були використані під час роботи над дослідженням; також висвітлюється наукова новизна отриманих результатів та їх практичне значення.

Основна частина роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів. Їх кількість визначає особисто автор бакалаврської роботи із науковим керівником. Виклад матеріалу підпорядковують одній провідній ідеї, чітко визначеній автором, що обумовлює внутрішню єдність роботи, яка полягає у розробці нових теоретико-методологічних підходів до вирішення конкретної наукової задачі на підставі систематизації та аналізу існуючих у вітчизняній та зарубіжній науковій літературі концепцій та теорій, а також у вирішенні завдань прикладного характеру.

Висновки мають містити найбільш важливі наукові та практичні результати, отримані автором у роботі, які повинні містити формулювання розв’язаної наукової задачі, її значення для науки і практики. Також у висновках варто обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо їх використання. Важливо підкреслити, що сукупність отриманих в бакалаврській роботі результатів повинна свідчити про наявність у її автора початкових навичок наукової роботи у сфері міжнародних відносин.

Додатки розміщуються перед списком використаних джерел, що обумовлюється необхідністю робити посилання у разі потреби на окремі положення, що містяться в допоміжних матеріалах. Завершує роботу список використаних джерел.

Бакалаврська робота, що виконується випускником інституту освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”, повинна підтвердити здатність студента вести самостійно науковий пошук, використовуючи теоретичні знання та практичні уміння, виявляти проблему та формулювати ключове завдання дослідження, а також використовувати сучасні методи та методичні засоби для вирішення поставленого завдання.

Кваліфікаційна робота бакалаврського рівня є науковим дослідженням, яке підбиває підсумки вивчення студентами дисциплін, що передбачені навчальним планом підготовки за спеціальністю “Міжнародні відносини”. На підставі захисту бакалаврської роботи та успішного складання комплексного іспиту зі спеціальності Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) вирішує питання про присвоєння її автору кваліфікації і видачу диплома бакалавра.

Бакалаврська робота виконується на основі систематизації та аналізу вітчизняних та зарубіжних літературних джерел, поглибленого вивчення законодавчих та інших нормативно-правових документів України з питань діяльності державних установ у сфері забезпечення реалізації зовнішньополітичного курсу та інтересів національної безпеки, а також результатів, отриманих студентом під час проведення власного дослідження на теоретичному та/або практичному/експериментальному рівнях.

З метою проведення вторинного аналізу даних бажаним для студентів є використання фактичних матеріалів, що містяться у статистичних збірниках, довідкових виданнях, аналітичних звітах вітчизняних та зарубіжних науково-дослідних інституцій, узагальнених довідкових матеріалах Міністерства закордонних справ України, Міністерства оборони України, Ради національної безпеки і оборони України та інших державних органів.

До виконання бакалаврської роботи допускаються студенти, які успішно склали заліково-екзаменаційну сесію.

Студент несе відповідальність за дотримання встановлених вимог до бакалаврської роботи й регламенту її виконання.

Робота оцінюється позитивно тоді, коли вона є самостійно виконаним дослідженням і оформлена у відповідності до вимог, які зазначені в цих рекомендаціях.