Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум ОБДЗ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.64 Mб
Скачать
  1. Ознайомтесь із властивостями бази даних ”Борей”: з яких об’єктів вона складається, коли створена, який розмір дискового простору займає

Для ознайомлення з переліком об’єктів бази даних необ­ов’язково переглядати кожну вкладку панелі об’єктів, а достатньо відкрити діалогове вікно Свойства (команда меню Файл → Свойства базы данных) та перейти на вкладку Состав (рис. 1.8). У цьому ж вікні на інших вкладках є інформація про розмір бази да­них, дату її створення, автора тощо.

  1. Перегляньте об’єкти бази даних ”Борей”:

  • відкрийте по черзі кожну із закладок панелі об’єктів;

  • запустіть на виконання деякі із запитів бази даних і проаналізуйте, що дозволяє виконати кожен із них; зверніть увагу в якому вигляді подається відфільтрована інформація;

  • ознайомтесь в режимі конструктора зі структурами деяких запитів;

  • ознайомтесь з аналізом даних, який подано у вигляді зведеної таблиці Excel (форма ”Анализ продаж”)

Переглядають та виконують операції з об’єктами БД у режимі виконання (перегляду) чи проектування (конструктора). Для цього у вікні бази (рис. 1.2) потрібно перейти на закладку тієї категорії, де знаходиться відповідний об’єкт. При цьому у вікні з’являться піктограми усіх об’єктів вибраного типу.

Рис. 1.8. Діалогове вікно властивостей бази даних: закладка Состав

Режим виконання дозволяє переглядати вміст таблиць, запу­скати на виконання запити, відображати на екрані форми та звіти або переглядати сторінки. Для цього необхідно активізувати потрібний об’єкт натиснути першу зліва кнопку панелі інструментів вікна бази даних (залежно від типу об’єкта, вона може мати вигляд Открыть, Просмотр або Запуск) Цього ж результату можна досягти після того, які двічі клацнуть по піктограмі потрібного об’єкта. Для ознайомлення зі структурою чи макетом об’єкта або ж для його редагування (режим проектування) після активізації об'єкта необхідно натиснути кнопку Конструктор панелі інструмен тів вікна бази даних або виконати команду Конструктор контекстного меню виділеного об’єкта.

  1. Ознайомтесь з інформацією, яка знаходиться у базі даних ”Борей:

  • перегляньте записи таблиці "Клиенты”, переміщаючи курсор по таблиці за допомогою клавіш керування курсором та кнопок області Запись;

  • за допомогою форм "Сотрудники”, ”Типы”, Товары”, "Клиенты”, "Поставщики”, ”Заказы” перегляньте записи відповідних таблиць.

У програмі Access є багато способів переміщення по таблиці, тобто переходу від одного запису до іншого, з дного поля на інше.

Для активізації якогось поля запису, достатньо клацнути по ньому лівою кнопкою миші. Поле з невидимої частини таблиці мо­жна відобразити на екрані за допомогою смуги прокручування.

Переміщатися по таблиці у будь-якому напрямку можна за допомогою клавіш керування курсором (див. табл. 1.3).

Таблиця 1.3. Клавіші керування курсором у таблиці бази даних

Клавіша

Виконуваний перехід

на один символ вправо / вліво

на попередній / наступний запис

[Shift+Tab], [Tab]

на попереднє / наступне поле

[Ctrl+End]

на останнє поле останнього запису

[Ctrl+Home]

на перше поле першого запису

[PgUp] , [PgDn]

на одну сторінку вгору / вниз

Найзручнішим способом переміщення між записами як у таблицях, так і у формах, є застосування кнопок з області Запись, яка знаходиться у нижній частині таблиці чи форми (рис. 1.9). Ці кнопки відповідають командам пункту Перейти меню Правка. У випадку, коли відомий номер запису, то перейти на нього можна ввівши відповідне число у поле введення області Запись та натис­нувши клавішу [Enter].

Зауваження. У програмі Access при переміщенні за допомогою клавіші [Tab] за замовчуванням активізується ціле поле. Якщо активізація поля здійснюється при клацанні по ньому лівою кнопкою миші, то в цьому полі з’являється текстовий курсор. Це пов’язано з тим, що програма дозволяє використовувати два режими обробки даних: режим вставки та режим заміни. Змінити параметри, які встановлено за замовчуванням можна на закладці Клавиатура вікна параметры (Сервис →Параметры).