Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум ОБДЗ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.64 Mб
Скачать
  1. Доповніть форму "Групи” кнопкою для знищення запису

Відобразіть форму ’’Групи” в режимі конструктора. Перевірте, чи на панелі елементів керування натиснута кнопка з піктограмою майстра, оскільки саме це означатиме, що створення об’єкта здійснюватиметься під керівництвом майстра. Якщо режим створення елемента за допомогою майстра не ввімкнено , то наступні дії лише доповнять форму кнопкою, яка не виконуватиме жодних дій.

Виберіть піктограму кнопки на панелі елементів - при цьому запуститься майстер створення кнопки. У першому вікні майстра (рис. 2.33) необхідно вибрати ту дію, яку вона повинна виконувати (у нашому випадку вона повинна знищувати запис, тому ця дія знаходиться у категорії обробки записів).

Рис. 2.33. Вікно майстра створення кнопки Рис. 2.34. Форма ”Групи” з командною кнопкою

На наступному вікні вибирають малюнок, який розміщуватиметься на створеній кнопці, або ж створюють відповідний напис.У останньому вікні необхідно присвоїти ім’я створеному у формі об’єкту. Після цього у вікні проекту форми з’явиться створена кнопка (рис. 2.34).

Якщо натиснути створену кнопку при заповнених полях форми, то система виведе на екран діалогове вікно із запитом на знищення одного запису.

Додавши таку кнопку до форми, можна змінити її вигляд, забравши область виділення, оскільки саме цей елемент використовується для знищення запису у формі. Для цього у вікні властивостей форми на закладці Макет для властивості Область выделения встановлюють значення Нет.

  1. Додайте до форми ”Групи_1” поле зі списком, яке використовуватиметься для пошуку потрібних записів

В ідкрийте складену форму ”Групи_1” у режимі конструктора та відобразіть на екрані область заголовку форми. При включеному режимі застосування майстра створення елементів керування, виберіть на панелі елементів керування піктограму поля зі списком та помістіть її у область заголовка форми.

У першому вікні майстра створення елемента (рис. 2.35) виберіть опцію для пошуку запису в формі, в другому - виберіть поле, яке відіграватиме роль введення критерію пошуку (у нашому випадку - Код групи. На наступних кроках перегляньте список елементів, які знаходяться у відповідному полі та змініть запропонований підпис до поля зі списком на Група.

У результаті цього на проекті форми з’явиться новий елемент (рис. 2.36), який при перегляді форми в режимі форми відіграватиме роль вибору критерію пошуку потрібних записів.

Зауваження. У випадку, якщо форма містить поле зі списком, яке використовується для пошуку потрібних записів, наявність області Запись та поля маркування не є обов’язковими, тому доцільно властивостям цієї форми Область выделения та Кнопки перехода задати значення Нет.

Рис. 2.35. Перший крок майстра створення поля зі списком

Рис. 2.36. Форма зі списком для пошуку запису

  1. вул. Петлюри, 5/20 8-096-87-69-123 23654789 [Стрий вул. Зелена, 56 8-097-21-69-135 56231453 Дрогобич вул. Гайдамацька, 3/5 8-0244-5-69-84 54698723

    Ознайомтесь з процесом створення форми в режимі конструктора

Створення форми в режимі конструктора полягає в розміщенні у вікні проекту відповідних елементів керування та встановленні їм потрібних властивостей для відображення та аналізу даних.

При завантаженні конструктора у вікні проекту завжди знаходиться лише область даних.

Для створення форми в режимі конструктора можна виконувати дії згідно запропонованої нижче схеми. Деякі кроки використовуються лише для створення форм певного типу, наприклад складених.

  1. Запустіть конструктор форми.

  2. Виберіть, якщо потрібно джерело даних.

  3. Додайте заголовок та примітку та відформатуйте їх.

  4. Відобразіть дані, текст та підсумки на формі за допомогою елементів керування.

  5. Відформатуйте та вирівняйте усі елементи керування, підберіть оптимальні розміри для них.

  6. Відобразіть записи зі зв’язаної таблиці у підлеглій формі.

  7. Виконайте остаточне налаштування форми, переглянувши її у режимі форми.