Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум ОБДЗ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.64 Mб
Скачать

Лабораторна робота 2. Тема: Проектування форм. Розробка інтерфейсу інформаційної системи

Мета: Ознайомитись з основними прийомами проектування форм та звітів в СУБД Access; набути навики розробки інтерфейсу інформаційної системи.

Завдання: Розпочати процес розробки інтерфейсу інформаційної системи ”Курсова” Створити форми для перегляду та доповнення записами існуючих таблиць.

Перелік завдань лабораторної роботи

Форми

  1. Ознайомтесь з різними видами форм у базі даних ”Борей”.

  2. Перегляньте форми бази даних ’’Борей” в різними режимами відображення.

  3. Перегляньте записи таблиць "Сотрудники”, "Товары”, ”Типы”, ’’Поставщики”, ’’Клиенты” бази даних ”Борей” за допомогою відповідних форм.

  4. Доповніть таблицю ’’Клиенты” новим записом.

  5. Ознайомтесь з різними способами створення форми.

  6. Створіть форму в стовпець для перегляду та доповнення записів ”Групи” (БД ”Курсова”).

  7. Створіть форму ”Теми”, перебуваючи на закладці таблиць: таблиця складатиметься з трьох полів - № теми (лічильник, ключове), Тема (текстове, довжина 250, обов'язкове), Предметна область (текстове, довжина 25).

  8. Створіть форми за допомогою майстра, які дозволять працювати одночасно з таблицями ”Групи” та ’’Студенти”.

  9. Створіть форму зі зведеною таблицею ’Постачальники - товар” (БД ”Борей”), у якій відображатиметься інформація про те, які постачальни­ки яким товаром і у яких кількостях забезпечують фірму (інформація повинна виводитися по сторінках, кожна з яких відображатиме тип продукції).

  10. Ознайомтесь з вікном конструктора форми.

  11. Створіть форму з діаграмою ’Товари по типах (діаграма)” (БД "Борей”), яка б відображала частку кожного типу продукції у загальній кількості товару на складі.

  12. Ознайомтесь з основними прийомами форматування та редагування форм; відформатуйте створені форми так, щоб усі елементи були вирі­вняні по розмірах та розташуванні і повністю відображали інформацію, яка в них знаходиться.

  13. На основі форми ’’Групи” (БД ’’Курсова”) створіть форму, яка викори­стовуватиметься лише для додавання нових записів.

  14. Доповніть форму "Групи” кнопкою для знищення запису.

  15. Додайте до форми ”Групи_1” поле зі списком, яке використовувати­меться для пошуку потрібних записів.

  16. Ознайомтесь з процесом створення форми в режимі конструктора.

  17. Створіть кнопкову форму ’’Головна форма”, яка міститиме дві кнопки: Додати запис групи та Переглянути список студентів групи.

Послідовність виконання лабораторної роботи

  1. Ознайомтесь з різними видами форм у базі даних ”Борей”

Для відображення форми необхідно перейти на закладку Формы вікна бази даних і двічі клацнути по піктограмі відповідного об’єкта.

У базі даних ”Борей створено різні форми. При першому завантаженні цієї бази даних з’являється форма-заставка, яка містить інформацію про навчальну базу даних.

О сновні операції з даними бази можна здійснювати за допомогою кнопкової форми ’’Главная кнопочная форма” (рис. 2.1).

Рис. 2.1. Головна кнопкова форма БД ”Борей”

Кнопки цієї форми відіграють важливу роль при роботі з даними, оскільки вони полегшують роботу при перегляді та доповненні записів таблиць. Зокрема, кнопка Типы відображає на екрані однойменну форму, яка містить інформацію про типи та відповідні товари, які реалізує торгівельна організація.

Кнопка Товары відображає форму, за допомогою якої можна ознайомитися з описом кожного найменування, яке є у продажу, а також доповнювати базу даних новою інформацією.

Для перегляду, доповнення та редагуванні даних про постачальників товарів використовується форма ’Поставщики”, яка з’являється на екрані після натискання однойменної кнопки головної форми.

Формування замовлення, а також перегляд уже існуючих замовлень здійснюється за допомогою форми ’Заказы”, яка також відобразиться на екрані після натискання відповідної кнопки.

Кнопка Печать отчетов виводить на екран іншу форму - діалогове вікно Отчеты о продажах (рис. 2.2), яке дозволяє переглянути та роздрукувати відповідні звіти про торгівельну діяльність.

Рис. 2.2. Діалогове вікно для перегляду створених звітів

Крім цього головна кнопкова форма містить кнопки, за допомогою яких можна закрити цю форму та перейти на закладку таблиць вікна бази даних або ж зовсім вийти з програми Access.

Крім згаданих вище форм, база даних ”Борей” містить форми для перегляду інформації про клієнтів (’’Клиенты”) та працівників фірми (’Сотрудники”). Зазначимо, що інформація таблиці із записами працівників розподілена між двома розділами - службові та особисті дані.

У базі даних ”Борей” версії Access 2003 використовується лише одна форма ’’Сотрудники” (рис. 2.3), у якій для переходу між сторінками інформації використовуються закладки. Проте у цій формі передбачена можливість додавання нового запису та знищення існуючого запису за допомогою створених у формі командних кнопок.

Рис. 2.3. Форми ”Сотрудники” - Access 2003

Різні форми дозволяють по-різному переглядати ці розділи: одна форма, а інша - відображає різні сторінки форми за допомогою командних кнопок.

П ереглянути перелік усіх замовлень клієнтів, а також зміст кожного із замовлень можна за допомогою складеної форми ”Заказы клиентов” (рис. 2.4). Активізувавши певний запис зробленого замовлення (у верхній частині форми) можна зразу ж переглянути зміст відповідного замовлення (у нижній частині).

Рис. 2.4. Складена форма для перегляду замовлень клієнтів та їх змісту

Форми ”Анализ продаж” (рис. 2.5) та ’’Квартальные обороты” (рис. 2.6) використовуються для полегшення проведення аналізу діяльності підприємства. Зокрема, перша форма містить зведену таблицю Excel, яка дозволяє провести кількісний аналіз продажу товарів у різних державах за різні проміжки часу. Вигляд цих форм також відрізняються у різних версіях програми Access, оскільки зведені таблиці Excel у відповідних версіях пакету Office також різні.

Рис. 2.5. Форма ”Анализ продаж

Форма "Квартальные обороты” відображає результати кількісного та якісного поквартального аналізу продажу товарів різним клієнтам.

:

Рис. 2.6. Форма ”Квартальные обороты”

Для перегляду та друку телефонів усіх клієнтів або ж для пошуку відповідної компанії за першою буквою в назві створено форму "Телефоны клиентов” (рис. 2.7), яка може відігравати роль телефонного довідника.

Рис. 2.8. Форма ”Телефоны клиентов”