Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття . мова .doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

10. Складним із безсполучниковим і сурядним зв'язком є речення

А Йому здавалося, що живе споконвіку на цій безмежній, широкій землі: таке довге було життя, наповнене думами й спогляданнями великого таємничого світу... (В.Малик)

Б Запахло сонцем, воском і зелом, в мосянжне колихання передліта летить бджола. (В.Стус)

В Небо чисте, на заході якісь дві-три хмари, а гримить на грозу. (М.Вінграновський)

Г Сина мати будити не зважується: пізно ліг, хай ще пос­пить. (О.Гончар)

Д У далі човен поплив вільно, без весла, течія сама ла­гідно понесла його, щоб згодом десь винести на плеса відкриті. (О.Гончар)

11. Складним із безсполучниковим і підрядним зв'язком є речення

А Ягорове подвір'я порожнє, щітка в глині стирчить, ніким не торкана, і душу хлопцеві опі­кає смуток якоїсь гіркої непоправної втрати. (О.Гончар)

Б В'юниться стежка поміж очеретами, іде Єлька туди, куди сама стежка веде. (О.Гончар)

В Протягом усієї минулої зими я відчував: щось має ста­тись у цьому світі, щось неминуче станеться. (Є.Гуцало)

Г Кияни, що зі своїх валів спостерігали за цим дикунсь­ким розгулом розбою та грабіжництва, здригнулися від думки, що й сам Київ може одного дня поділити долю Нижнього міста. (В.Малик)

Д По горбах та долинах темніли юрти, горіли вогні, ве­шталися воїни, мчали гінці, ревли верблюди, іржали коні - і від усього цього у киян ставало тужно на душі. .Малик)

12. Складним із безсполучниковим, сурядним і підрядним зв'язком є речення

А А малі хлопці йшли з рукавицею, в якій повно зерна: пшениці, жита, ячменю, вівса, горо­ху. (Р.Кобальчинська)

Б За коліями, супроти депо, біля колодязя під дашком стояла черга з цеберками і коромислами, і той, хто тяг воду, довго крутив корбу: колодязь був глибокий. (Григір Тютюнник)

В Вишку стало розхитувати, і була загроза, що впаде і хату Чабанисі розвалить. (О.Гончар)

Г Блищали од сонця стерні і ковила понад шляхом, сріб­лилася важка, обвішана разочками роси павутина. (Григір Тютюнник)

Д А навколо ні лялечки, всі жнивують у полі, теперішній день годує рік. (М.Стельмах)

13. Чотири частини має складне речення

А Букет півоній, які мати несла в руці, по­ширював п'янкий запах - власне, в ру­ках її наче вигойдувався букет тонких пахощів. (Є.Гуцало)

Б В темряві подеколи траплялись ягоди, вони проходили мимо дивною сповільненою ходою, і їм здавалося, що вони ступали по дні великої прозорої річки. (Є.Гуцало)

В І хоч зараз гудки вже відмінено, проте Віруньці й досі вони часом озиваються в душі, адже під спів цих гудків привело її кохання на Зачіплянку. (О.Гончар)

Г А в цей час наді мною твориться диво: хтось невидимий смичком провів по синьому піднебессі, по білих хмарах, і вони забриніли, як скрипки. (М.Стельмах)

Д Коні чвалають по калюжах, у повітрі свіжа вологість, де-не-де блимають далекі вогники. (О.Іваненко)

Завдання на встановлення відповідності

14. Укажіть відповідність між реченням та схемою

які?

А [… імен., (що …), …] і [ ]

якої?

Б [ ], [ ] і [… імен.], (коли …)

коли?

В [ ], [ ] і [ ], (коли …), (коли …)

якого?

Г [ ]: […, (бо…), … імен.], (де …)

1. Так Добриня з Янкого йшли три доби: вдень вони спали, а вночі, прокладаючи шлях по зорях, поволі, бо зовсім знесиліли від голоду, просувалися на північний захід - до Волги, до Чорного лісу, де Добриня сподіявся знайти якийсь притулок і захисток. (В.Малик)

2. Вишнево-яблуневі садки, що сьогодні зранку були такі змерзлі, подобрішали, потеплішали, і село звеселіло, людські обличчя погіднішими стали. (Є.Гуцало)

3. Я слухав рідну цісню, рідну мову, і вона лилася струмком, у якому переплелись запахи калини, чебрецю, лепехи. (Ю.Мушкетик)

4. Таємниці природи всюди, тільки розпізнати їх зумій, і неодмінно збирати їх треба до схід сонця, коли зілля ще в росі, коли воно чисте. (О.Гончар)

5. Землю вкриває асфальт і бетон, небо затягується димами і ревом моторів, і кудись шалено, в метушливій тривозі летить життя, засмоктує і не залишає для душі тієї чистої години, коли можна замислитись над собою і подумати про головне. (Є.Сверстюк)

Завдання з вибором однієї або кількох правильних відповідей

Прочитайте текст, Виконайте подані після нього завдання 15-17. Літеру, що відповідає вибраному реченню, позначте в таблиці знаком х. (Розділові знаки опущено.)

(А) Після взяття Подолу Батий поклявся що заморить киян голодом якщо не здадуться але хоча горласті терджумани прокричали цю погрозу біля всіх воріт міста Київ не здавався.

(Б) По Хрещатій .долині густо не поспішаючи наближалася піші загони ставали на перестріл кожен на визначеному місці мунгали клали щити на землю і всідалися на них чекаючи свого часу. (В) Потім проскакав кінний загін вершники спішилися на тому боці Хрещатика на високому горбі звідки можна було заглянути в місто на ті його вулиці що з Гори спускалися до Лядських воріт. (Г) Воєвода Дмитро не став гайнувати часу на зайві розмови передусім наказав вдарити на сполох щоб закликати народ на вали. (Д) Звелів найбоєздатніші сотні стягнути вниз до Лядських воріт і кожному сотникові визначив місце ділянку валу яку той мав захищати. (Е) До заборол поставив найліпших лучників та списометальників а решту озброєного люду залишив унизу будувати внутрішню загату гріти в каза­нах смолу варити куліші чи просто чекати свого часу. (Є) До Лядських воріт все більше і більше прибувало народу ратни­ки ставали таборами по ближніх вулицях майданах та дворах навіть у будинках звідки поспішно втікали мешканці що не могли тримати зброю в руках розташовувались київські воїни. (За В.Маликом)