Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ізометричні вправи в науці й практиці зубков.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Спеціалізовані вправи

  1. Узятися за поперечину, закріплену трохи вище колін, долонями вперед. Напружуючи м'язи спини, тягти вгору, не згинаючи рук.

  2. Поперечина трохи вище колін. Лягти на підлогу, узятися за поперечину долонями вперед і тиснути вгору, намагаючись випрямити руки.

  3. Поперечина між ногами за 10-15 см нижче паху. Узятися за поперечину долонями в різні сторони й тягти вгору.

  4. Узятися за поперечину, закріплену на рівні пояса, долонями назад. Намагаючись обертати поперечину усередину, одночасно тиснути внутрішньою стороною кисті (біля великих і вказівних пальців) униз (мал. А). Повторити вправу, намагаючись обертати поперечину назовні й надавлюючи вниз зовнішньою стороною кисті (мал. Б).

  5. Узятися за поперечину, закріплену на рівні пояса, долонями вгору. Обертовим рухом намагатися повернути кисті до себе.

  6. Стати спиною до поперечини, закріпленої на 15-20 см вище колін, нахилитися вперед і, взявшись за поперечину долонями нагору, тиснути вгору.

  7. Узятися за поперечину, закріплену на рівні кистей опущених рук, долонями назад. Не згинаючи рук, тягти вгору, намагаючись підняти плечі.

  8. Тримаючись за опорні стійки, упертися ступнею ноги в поперечину, закріплену трохи вище пояса. За рахунок сили рук, не згинаючи колін, нахилити тулуб уперед до рівня поперечини й затриматися в цьому положенні 6 сек. Повторити вправу, перемінивши ноги.

  9. Нахилившись уперед, узятися за поперечину, закріплену на висоті пояса. Маховим рухом відвести ногу назад - вгору, не згинаючи колін. Повторити 5 разів кожною ногою.

  10. Стоячи боком до поперечини, закріпленої на рівні кінців пальців, узятися за неї однією рукою долонею до себе. Тягти вгору, піднімаючи плече й нахиляючись у протилежну сторону. Повторити вправу, перемінивши руку.

  11. Стати обличчям і спиною до вертикальних стійок, трохи зігнувши коліна. Узятися опущеною рукою за задню стійку долонею вперед, а іншою рукою на рівні обличчя за передню стійку долонею до себе. Тягти в протилежні сторони.

  12. Нахилившись уперед і тримаючись за поперечину широким хватом, тиснути вниз, не згинаючи рук. Вправу варто виконувати при трьох положеннях поперечини: на висоті плечей, пояса й стегон.

  13. Поперечина закріплена на рівні таза. Лягти на підлогу, узятися руками за вертикальні стійки, упертися носками в поперечину й випрямити ноги, піднімаючи п'яти вгору. Повторити 8 разів.

  14. Поперечина закріплена трохи вище пояса. Присісти на носках, узятися за поперечину долонями вперед і тиснути вгору, намагаючись випрямити ноги.

  15. Нахилившись уперед і зігнувши руки в ліктях, узятися за поперечину, закріплену на рівні таза, широким хватом. Тягти вгору, не міняючи положення тулуба.

  16. Стати на коліна боком до поперечини, закріпленої на рівні плечей. Не згинаючи руки, тиснути вниз. Повторити вправу, ставши іншим боком до поперечини й перемінивши руку. Цю ж вправу варто виконувати, закріплюючи поперечину вище й нижче горизонтальної площини так, щоб кут між нею й рукою становив 45º.

  17. Стати на коліна, узятися за вертикальні стійки долонями вперед й, не згинаючи руки, тиснути в сторони - униз.

  18. Поперечина трохи вище пояса. Лягти на підлогу, поклавши ноги (тильною стороною щиколоток) на поперечину, і взятися руками за вертикальні стійки. Трохи піднявши таз від підлоги, тиснути ногами на поперечину вниз й одночасно тягти руками до себе.

  19. Ставши правим плечем під поперечину, узятися за неї правою рукою, лівою рукою - за вертикальну стійку. Докладати зусиль „як при кидку”, трохи нахиляючи тулуб уперед. Інший варіант (а): узятися правою рукою за вертикальну стійку долонею на рівні голови до себе.

  20. Стати перед поперечиною, закріпленою на рівні плечей або вище (залежно від рухливості плечових суглобів), нахилитися вперед і, відводячи руки назад, узятися за поперечину широким хватом, після чого зробити крок уперед і, не згинаючи рук і ніг, намагатися випрямити тулуб. Повторити 5 разів, затримуючись у кінцевому положенні 5 сек.

  21. Узятися за поперечину, закріплену на рівні плечей, долонями вперед. Тиснути вгору, піднімаючись на носки й злегка нахиляючись убік. Повторити з нахилом тулуба в протилежну сторону.

  22. Стоячи боком до поперечини, закріпленої на рівні плечей, трохи зігнути коліна, узятися за неї однією рукою й тиснути вгору. Повторити вправу, перемінивши руку.

  23. Узятися за поперечину, закріплену на рівні грудей, долонями назад. Підняти лікті й тягти вгору.

  24. Поперечина за головою, трохи вище плечей. Узятися за неї й тиснути вперед, упираючись ліктями у вертикальні стійки.

  25. Стоячи під поперечиною на колінах, узятися за неї долонями назад. Підтягтися, не випрямляючи ніг, до торкання поперечини підборіддям. Залежно від підготовленості повторити від 5 до 25 разів. Цю ж вправу можна виконувати, затримуючись на 6 сек. у положенні вису з руками, зігнутими до прямого кута (варіант „а”).

  26. З П. п., аналогічного впр. 25, підтягтися до повного згинання рук, підняти прямі ноги до поперечини й затриматися в цьому положенні 6 сек.

  27. З П.п., аналогічного упр. 25, зробити вис на прямих руках, підтягти коліна зігнутих ніг до грудей і затриматися в цьому положенні 6 сек.

  28. Ставши на поперечину, закріплену на 10-15 см над головою, узятися за неї долонями уперед і тиснути вгору, намагаючись випрямити руки.

  29. Ставши між вертикальними стійками, узятися за них прямими піднятими руками (долоні всередину). Упираючись ступнею ноги зовні у вертикальну стійку, тиснути всередину. Повторити вправу, перемінивши ногу.

  30. З П.п., аналогічного впр. 29, упертися ступнею ноги зсередини у вертикальну стійку, тиснути назовні. Повторити вправу, перемінивши ногу.

Вправа № 1

Вправа № 2 Вправа № 3

Вправа № 4

Вправа № 5 Вправа № 6

Вправа № 7, 8, 9, 10

Вправа № 11

Вправа № 13

Вправа № 12

Вправа № 14 Вправа № 15

Вправа № 16

Вправа № 17 Вправа № 18 Вправа № 19

Вправа № 20 Вправа № 21 Вправа № 22

Вправа № 23 Вправа № 24 Вправа № 25

Вправа № 26 Вправа № 27 Вправа № 28

Вправа № 29 Вправа № 30 Вправа № 31

Вправа № 32

Вправа № 33 Вправа № 34

Вправа № 35 Вправа № 36 Вправа № 37