Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культорологія .DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
122.88 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Кафедра суспільних дисциплін

Комплекс навчально-методичних матеріалів

з дисципліни

"КУЛЬТУРОЛОГІЯ "

Для студентів усіх спеціальностей

і форм навчання

Київ-2005

Культурологія. Комплекс навчально-методичних матеріалів. - К.: ДАЖКГ, 2005. - 24с.

Укладачі: ст. викладач Сіра І.В., ст. викладач Коннов О.Ф.

Видання містить пр????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????студентів, теми для самостійного опрацювання з рекомендованою літературою, методичні рекомендації щодо написання і оформлення контрольних робіт, перелік тем контрольних робіт, питання для підсумкового контролю, список рекомендованої літератури.

Рецензент кандидат філософських наук Чорноморець Ю.П.

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри суспільних дисциплін 27 квітня 2004 року, протокол №8

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою Державної академії житлово-комунального господарства 1 червня 2004 р., протокол № 9

Відповідальна за випуск завідувач кафедри доцент Ходаківська Л.П.

( Сіра І.В., 2005

( Коннов О.Ф., 2005

( ДАЖКГ, 2005

Зміст

1. Загальні положення...................................................................2

2. Програма дисципліни.................................................................3

3. Робоча програма дисципліни........................................................4

3.1 . Навчально-тематичний план дисципліни.......................................

3.2 . Теми і плани лекцій, література...................................................5

3.3 . Тематика та плани практичних занять, рекомендована література.........9

4. Теми рефератів.........................................................................12

5. Самостійна робота студента.........................................................13

6. Теми для самостійного опрацювання та література............................14

7. Методичні рекомендації щодо написання контрольних робіт...............17

8. Теми контрольних робіт..............................................................18

9. Питання для підсумкового контролю знань........................................19

10. Список рекомендованої літератури...............................................20

Загальні положення

Головною метою вивчення курсу "Культурологія" є засвоєння студентами теорії та історії культури. Це особливо актуально в наш час, коли відбуваються радикальні зміни в усіх сферах людського життя та становлення нової державності в Україні. Глобальні проблеми, що стоять перед людством, набули підвищеної загостреності для України, яка ще несе на собі тягар наслідків тоталітарного минулого.

Політика тоталітаризму як нав'язування загальної моделі методами державного примусу нанесла руйнівного удару людському життю в найрізноманітніших його проявах, в тому числі і по культурі. Під загрозою опинилася особистість як суб`єкт, як творець і носій набутків національної і світової культури. Система примусу та залякування породила особливий тип людини - "людину-масу", "соціальний атом", "сірого виборця за сірі ідеали", який живе за тією шкалою цінностей, яку нав'язує йому державна ідеологія.

Сьогоднішній світ як ніколи потребує особистостей - людей, здатних до відповідальності, самостійних оцінок та рішень, поваги та любові до іншого, з творчим та глобальним мисленням, із знаннями як своєї, так і інших культур, поваги до них. Бути особистістю - призначення людини, її найвища мета. Європейська культура протягом останніх століть створювала і плекала власні взірці та ідеали краси, доброти, любові, самопожертви, відваги, мужності, благородства тощо. Тому не даремно саме до цього образу звернулись на початку ХХ століття, коли політика посягання на найцінніше - особистість - стала очевидною.

Мета викладання курсу - ознайомлення студентів з концептуальним змістом культурології, ідеями, напрямками, творами, що її репрезентують. Головна увага зосереджується на висвітленні проблем сучасності.

Для визначення рівня знань студентів, окрім традиційного усного опитування, з кожної теми курсу пропонуються практикуми, заслуховуються доповіді. Також передбачаються завдання для самостійної роботи студентів.

Завдання викладання курсу - збагачення студентів знаннями з теоретичних та практичних питань культурології, ознайомлення з актуальними сьогоденними проблемами, пов'язанними з рівнем культури в суспільстві та з проблематикою робіт видатних світових і вітчизняних дослідників культури.

Навчальний курс "Культурологія " розрахований на 18 аудиторних годин (9 лекційних та 9 практичних).

У результаті вивчення курсу студенти повинні знати:

* базові поняття культурології;

* сутність дослідницьких проблем, які вирішує культурологія як наука;

* основні етапи історії світової культури;

* головні тенденції розвитку сучасної культури;

уміти:

* працювати з першоджерелами та літературою з дисципліни;

* застосовувати набуті знання для орієнтації в сучасному культурному житті;

* давати оцінку культурних явищ і подій сучасності та минулого;

* самостійно аналізувати тенденції, закономірності, причини та наслідки розвитку культури.

Програма дисципліни

Розділ 1. Теорія культури

Тема 1. Культурологія як гуманітарна дисципліна

Культурологія в системі гуманітарних знань. Л. Уайт і виділення культурології в самостійну сферу дослідження. Предмет і метод культурології. Поняття культури. Природа і культура. Цивілізація та культура. Структура культури. Функції культури. Проблемне поле і понятійний апарат культурології.

Тема 2. Теорія мистецтва

Виникнення мистецтва. Мистецтво і магія. Мистецтво і релігія. Стиль. Художній образ. Симулякр. Образотворче мистецтво. Архітектура: житлова, суспільна (культові, видовищні, адміністративні будівлі), промислова (виробничі, транспортні, торгові споруди), садово-паркове мистецтво (оформлення парків, садів, бульварів). Література. Музика. Театр. Кіно.

Тема 3. Основні культурологічні концепції. Періодизація історії культури

Уявлення про культурно-історичний процес в античності. "Два гради" Августина Аврелія. Поняття прогресу культури. Концепція локальних цивілізацій О. Шпенглера. Культурно-історичні типи К. Леонтьєва. "Незадоволеність культурою" З. Фрейда. Теорія моделей культури А.Кребера і К. Клакхона. Поняття культурно-історичного періоду.

Розділ 2. Історія культури

Тема 4. Культура стародавнього світу

Проблема походження людини і культури. Місто - особливий спосіб організації життя. Критерії цивілізації як певного рівня розвитку. Міф. Ієрархія - принцип традиційних культур Сходу. Складові "формули культури" античності: поліс, логос, хаос-космос, агон, колонізація, канон. Римський практицизм. Римське право.

Тема 5. Культура Візантії

Виникнення християнства. Християнство і язичництво. Патрістика. Становлення богословської доктрини християнства. Символ віри. Чернецтво. "Велика схизма", православ'я і католицизм. Романський стиль в архітектурі. Основний принцип Імперії Ромеєв. Проблема Сходу і Заходу. Проблема образу в мистецтві (іконоборці та іконошанувальники). Ікона - зображення духовної сутності. Ісихазм: містика і політика. "Трансляція Імперії".

Тема 6. Середньовічна культура Західної Європи

Влада духовна і світська. Інквізиція. Хрестові походи. Готична "художня воля". Схоластика. Онтологічний доказ буття Бога. Гуманізм. Дж. Піко, Л. Валла, Н.Макіавеллі. Італійський живопис. Ман'єризм. Теоцентризм і антропоцентризм. Реформація. "Протестантська етика і дух капіталізму".

Тема 7. Культура Нового часу

Орден єзуїтів. Бароко. Абсолютизм. Класицизм. Рококо. Наука Нового часу, її роль у європейській культурі. Просвітництво. Суспільний договір. Велика Французька революція. "Богиня Розум".

Тема 8. Європейська культура ХIХ-ХХ cт.

Романтизм. "Буря і натиск". Реалізм. Екзистенціальна філософія. "Смерть Бога". Модернізм. Авангард. "Занепад Європи" і "смерть мистецтва". Масова культура. Революції в Німеччині і Росії. Світові війни. Постмодернізм.

Тема 9. Сучасна ситуація в культурі

Нова духовність ("нью-ейдж"). Сучасні технології. Засоби масової інформації і комунікації. М.Маклюен. "Глобалізм" і "страйбалізм". Проблеми взаємодії культур. С. Гантінгтон.

3. Робоча програма дисципліни

3.1. Навчально-тематичний план

№ ТематикаВсього

годинУ тому числіФорма контролюЛекціїСемінариСРС1.Культурологія як гуманітарна дисципліна222.Теорія мистецтва223.Основні культурологічні концепції. Періодизація історії культури224.Культура стародавнього світу225.Культура Візантії226.Середньовічна культура Західної Європи. Відродження.227.Культура Нового часу228.Європейська культура ХIХ-ХХ cт.229.Сучасна культура: тенденції розвитку, проблеми, прогнози22Підсумковий контрольЗалікРазом1818

3.2. Теми і плани лекцій, рекомендована література

Лекція 1. Культурологія як гуманітарна дисципліна

План

1. Поняття культури.

2. Культурологія Л. Уайта.

3. Специфіка культурологічного підходу.

4. Проблематика культурології.

Рекомендована література:

Історія світової культури: Навч. пос./ Кер. авт. кол. Л.Т. Левчук. - К.: Либідь, 1999.

Історія української та зарубіжної культури: Навч. пос./ За редакцією С.М.Клапчука, В.Ф. Остафійчука. - К.: Вища шк.: Т-во „Знання", КОО, 1999.

Лісовий В. Культура-ідеологія-політика. - К., 1997.

Українська та зарубіжна культура. За редакцією Заковича. М.М. - К.: Т-во „Знання", КОО, 2000.

Культурология / Под ред. Багдасарьяна: Учеб. пособие для вузов. - М., 1999.

Работы Л.А.Уайта по культурологии. (Сборник переводов). Москва: Российская академия наук. Институт научной информации по общественным наукам. 1996.

Соколов Э.В. Культурология. - М.: Интерпракс, 1994.

Лекція 2. Теорія мистецтва

План

1. Виникнення мистецтва.

2. Основні поняття теорії мистецтва.

3. Види мистецтва.

Рекомендована література:

Теорія та історія світової та вітчизняної культури. Бичко А.К. та ін. - К., 1993.

Борев Ю.Б. Эстетика. В 2-х т. Т.1 - 5 изд., допол. - Смоленск: Русич, 1997.

Бычков В.В. Эстетика: Учебник. - М.: Гардарики, 2002.

Кривцун О. А. Эстетика. (Учебник для гуманитарных вузов). М. "Аспект - Пресс". 1998.

Лекція 3. Основні культурологічні концепції. Періодизація історії культури

План

1. Циклічна і лінеарна моделі історії.

2. Прогрес культури.

3. Поняття культурно-історичного періоду.

Рекомендована література:

Історія світової культури: Навч. пос./ Кер. авт. кол. Л.Т. Левчук. - К.: Либідь, 1999.

Українська та зарубіжна культура. За редакцією Заковича. М.М. - К.: Т-во „Знання", КОО, 2000.

Самосознание европейской культуры ХХ века.- М., 1991.

Лекція 4. Культура стародавнього світу

План

1. Проблема походження людини.

2. Великі цивілізації Сходу.

3. Головні риси культури давньої Греції.

4. Характеристика римської ментальності.

Рекомендована література:

Історія світової культури: Навч. пос./ Кер. авт. кол. Л.Т. Левчук. - К.: Либідь, 1999.

Історія української та зарубіжної культури: Навч. пос./ За редакцією С.М.Клапчука, В.Ф. Остафійчука. - К.: Вища шк.: Т-во „Знання", КОО, 1999.

Лосєв І.В. Історія і теорія світової культури. - К., 1995.

Теорія та історія світової та вітчизняної культури. Бичко А.К. та ін. - К., 1993.

Українська та зарубіжна культура. За редакцією Заковича. М.М. - К.: Т-во „Знання", КОО, 2000.

Лекція 5. Культура Візантії

План

1. Вплив християнства на формування культури Середньовіччя.

2. Проблема Сходу і Заходу, православ'я і католицизм.

3. Особливості візантійського державного устрою.

4. Іконоборство й іконошанування.

5. Візантійська філософія та містика.

Рекомендована література:

Історія світової культури: Навч. пос./ Кер. авт. кол. Л.Т. Левчук. - К.: Либідь, 1999.

Аверинцев С.С. Византия и Русь: два типа духовности. Статья вторая. "Новый Мир", № 9, 1988.

Вера православной восточной греко-римской церкви по ее символическим книгам / Под ред. Никитского С. - СПб, 1998.

Добротолюбие избранное для мирян. М., 1999.

Зеньковский В.В. История русской философии. Т.1. Л., 1991.

Каждан А.П. Византийская культура (X-XII вв.). СПб, 1997.

Культура Византии. Вторая половина VII-XII вв. / Под ред. Удальцова З.В. - М., 1989.

Лазарев В.Н. История византийской живописи. - М., 1986.

Леонтьев К.Н. Восток, Россия и славянство. - М., 1998.

Леонтьев К.Н. Избранное. - М., 1993.

Литаврин Г.Г. Политическая теория в Византии с середины VII до начала XIII в.// Удальцова З.Д., Литаврин Г.Г. (ред.) Культура Византии - М., 1989.

Лекція 6. Середньовічна культура Західної Європи. Відродження.

План

1. Готичне мистецтво і схоластика.

2. Гуманізм та його криза.

3. Ідейний зміст Реформації.

Рекомендована література:

Історія світової культури: Навч. пос./ Кер. авт. кол. Л.Т. Левчук. - К.: Либідь, 1999.

Історія української та зарубіжної культури: Навч. пос./ За редакцією С.М.Клапчука, В.Ф. Остафійчука. - К.: Вища шк.: Т-во „Знання", КОО, 1999.

Лосєв І.В. Історія і теорія світової культури. - К., 1995.

Теорія та історія світової та вітчизняної культури. Бичко А.К. та ін. - К., 1993.

Українська та зарубіжна культура. За редакцією Заковича. М.М. - К.: Т-во „Знання", КОО, 2000.

Лекція 7. Культура Нового часу

План

1. Контрреформація та стиль бароко.

2. Світовідчуття „людини бароко".

3. Специфіка науки Нового часу.

4. Раціоналізм Просвітництва.

Рекомендована література:

Історія світової культури: Навч. пос./ Кер. авт. кол. Л.Т. Левчук. - К.: Либідь, 1999.

Історія української та зарубіжної культури: Навч. пос./ За редакцією С.М.Клапчука, В.Ф. Остафійчука. - К.: Вища шк.: Т-во „Знання", КОО, 1999.

Лосєв І.В. Історія і теорія світової культури. Європейський контекст. - К., 1995.

Теорія та історія світової та вітчизняної культури. Бичко А.К. та ін. - К., 1993.

Українська та зарубіжна культура. За редакцією Заковича М.М. - К.: Т-во „Знання", КОО, 2000.

Лекція 8. Європейська культура ХIХ-ХХ ст.

План

1. Романтизм як світовідчуття та напрямок у мистецтві.

2. Волюнтаризм та песимізм у філософії (А. Шопенгауер та Ф. Ніцше).

3. Криза європейської культури у ХХ столітті.

4. Нова культурна ситуація - постмодерн.

Рекомендована література:

Історія світової культури: Навч. пос./ Кер. авт. кол. Л.Т. Левчук. - К.: Либідь, 1999.

Історія української та зарубіжної культури: Навч. пос./ За редакцією С.М.Клапчука, В.Ф. Остафійчука. - К.: Вища шк.: Т-во „Знання", КОО, 1999.

Лосєв І.В. Історія і теорія світової культури. - К., 1995.

Лосєв І.В. Історія і теорія світової культури. Європейський контекст. - К., 1995.

Теорія та історія світової та вітчизняної культури. Бичко А.К. та ін. - К., 1993.

Українська та зарубіжна культура. За редакцією Заковича. М.М. - К.: Т-во „Знання", КОО, 2000.

Лекція 9. Сучасна ситуація в культурі.

План

1. Нова духовність ("нью-ейдж").

2. Засоби масової інформації і комунікації.

4. Проблема глобалізму.

Рекомендована література:

Теорія та історія світової та вітчизняної культури. Бичко А.К. та ін. - К., 1993.

Генисаретский нового российского самосознания. Россия как субъект. - М.: Агрус, 1995.

Культурология для технических вузов. Ростов-на-Дону: Феникс, 2001.

Кеннеди П. Вступая в ХХІ век. - М., 1997.

Марчук Г.И., Кондратьев К.Я. Приоритеты глобальной экологии. - М., 1992.

Медоуз Д., Пределы роста. - М., 1991.

Моисеев Н.Н. Современный антропогенез и цивилизационные разломы. // Вопросы философии. № 1. 1995.

Небел Б. Наука об окружающей среде. Как устроен мир. Т.1. - М., 1993.

Новая постиндустриальная волна на Западе. М., 1999.

Реут Д.В. Интернет-политика. В сборнике "Рефдексивное управление". Тезисы международного симпозиума. 17-19 октября 2000, М: Институт психологии РАН.

Терин В.П. Массовая коммуникация. Исследование опыта Запада. М.: Московский Государственный Институт (Университет) международных отношений, 1999.

Учебный курс по культурологии (Под ред. Драча Г.В.). - Ростов-на-Дону: Феникс, 1999.