Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

Оформлення звіту

Звіт оформлюється відповідно до вимог, які викладені у частині 1.

Контрольні запитання

  1. Які причини зміни коефіцієнта підсилення в області НЧ?

  2. Як проводиться корекція частотної характеристики в області НЧ?

  3. Як обрати параметри елементів коректувальної ланки НЧ корекції?

  4. Які причини зменшення коефіцієнта підсилення в області ВЧ?

  5. Як здійснюється корекція АЧХ підсилювача в області ВЧ за допомогою емітерної (втокової) корекції?

  6. Як обрати параметри елементів коректувальної ланки ВЧ корекції (емітерної та витокової)?

  7. Як здійснюється корекція АЧХ підсилювача в області ВЧ за допомогою паралельної, послідовної і складної схем високочастотної корекції? Перелічіть переваги і недоліки кожного з таких видів корекції.

  8. Яке призначення шунтувальних опорів і який їх вплив на вид частотної характеристики?

  9. Як провести аналіз властивостей імпульсного підсилювача за допомогою його перехідної характеристики? В яких межах повинні знаходитися показники перехідної характеристики?

Лабораторна робота №4

Дослідження підсилювача на мікросхемі К174УН7

Мета роботи – експериментально дослідити параметри і характеристики підсилювача на МС – К174УН7, з елементами регулювання підсилення, форми АЧХ.

Теоретичні відомості

ІМС К174УН7 являє собою підсилювач потужності низької частоти, номінальної вихідної потужності 4,5 Вт, яка може бути отримана на навантаженні 4 Ом, рис.4.1.

Вхідний каскад ІМС виконаний на складеному транзисторі , , навантаженням якого служить транзистор . Передкінцевий каскад містить транзистори , , . З метою зменшення навантаження на вхідний каскад транзистор ввімкнено за схемою зі спільним колектором. Навантаженням транзистора є генератор струму на . Потужний вихідний каскад на транзисторах , , , , забезпечує вихідний струм до 1 А.

Типова схема ввімкнення даної ІМС зображена на рис.4.2. Номінальна напруга живлення 16 В. Допустиме відхилення напруги джерела живлення 10 %. Електричні параметри ІМС при номінальній напрузі живлення і опорі навантаження 4 Ом наведені в табл.4.1

Не допускається застосування ІМС без додаткового тепловідводу при потужності в навантаженні більше 0,27 Вт. Тепловий опір від переходу до навколишнього середовища =1000 С/Вт, тепловий опір від переходу до корпусу =200 С/Вт. ІМС працює стійко від джерела сигналу з внутрішнім опором не більше 15 кОм. При виникненні паразитної генерації рекомендується підібрати ємності конденсаторів , , рис.4.2. Допускається експлуатація ІМС К174УН7 при напрузі живлення менше 15В.

Таблиця 4.1

Параметри МС

Значення параметрів

Т, 0С

Режим вимірювання

, мА

, %

5…20

2

+25

= 0

= 0,45 В, = 0,05 Вт

= 3,16 В, = 2,5 Вт

10

12

+25, +55

+60

= 4,25 В, = 4,5 Вт,

= 1 кГц

, В

0,6 … 5,5

– 10…+60

, Гц

40

+25

, кГц

20

, кОм

50

= 1 кГц

, %

50

= 4,5 Вт, = 1,0 кГц

При зменшенні напруги живлення відповідно зменшується вихідна потужність. При використанні ІМС з опором навантаження більшим 4 Ом вихідна потужність зменшується. Графік залежності коефіцієнта частотних спотворень від частоти , для типової схеми включення ІМС, наведений на рис.4.3. Графіки залежностей коефіцієнта гармонік від вихідної потужності, , і від частоти вхідного сигналу, , зображені відповідно на рис.4.4, а та 4.4,б.