Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум ч.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

Короткі методичні вказівки до розрахунків

Для розрахунку еквівалентної добротності і числа двоконтурних смугових фільтрів слід використовувати вирази (2.6) – (2.8). Збільшувати число слід до задоволення нерівності (2.8). Після розрахунку відповідно до виразу (2.9) перевірити можливість конструктивного виконання контуру.

Розрахунок резонансних коефіцієнтів підсилення можна виконати за виразами (2.3), (2.5), (2.10) і (2.11). Вважати, що коефіцієнт шунтування одиночного контуру і контурів смугового фільтра дорівнює 0,75, вихідна провідність каскаду з СЕ на транзисторі ГТ308В ( ; ; ; ) визначається лише резистором , транзистори, що входять до складу мікросхеми , аналогічні за параметрами транзисторам серії КТ315.

Короткі методичні вказівки до вимірювань і представлення їхніх результатів

Дослідженню АЧХ повинно передувати точне настроювання СП з обраної вибірної системи (ВС) (у режимі малого сигналу). При дослідженнях амплітудної характеристики (АХ) необхідно виявити і зняти три основних ділянки характеристики: ділянку лінійного підсилення, ділянку зламу і ділянку обмеження сигналу. Якщо на ділянці зламу виникають і далі зростають нелінійні спотворення вихідного сигналу, тоді джерелом нелінійності є аперіодичний буферний каскад. Знаючи АХ, можна забезпечити лінійний режим СП для дослідження його АЧХ.

При дослідженні СП із п'єзоелектричним фільтром для випадку узгодженого і неузгодженого навантаження, слід звернути увагу на форму резонансної характеристики, наявність зламів характеристики у вершині і на схилах. Особливі складнощі викликає різке послаблення підсилення при розстроюванні. Якщо забезпечити відсутність перевантаження СП у випадку точного настроювання, тоді рівень сигналу, що підлягає вимірюванню, при розстроюванні може зменшитися на 50 і більш децибел , причому він повинен у 3–5 разів перевищувати рівень шумів (фону). При дослідженні резонансної характеристики СП із двоконтурним смуговим фільтром при факторах зв'язку і ручку потенціометра «Зв'язок» встановлювати в протилежних крайніх положеннях. Значення

Рисунок 2.6 – Смугові підсилювачі

підібрати експериментально за формою резонансної характеристики.

Несиметрія резонансних характеристик більшості ВС при вимірюваннях вибірності і смуги пропускання вимагає спеціальних навичок. Названий фактор, як і сплощення АЧХ, або наявність декількох екстремумів біля «резонансу» унеможливлюють одержання рівних ординат при однакових розстроюваннях з обох сторін від резонансної частоти. Тому, наприклад, для вимірювання вибірності по сусідньому каналу може бути рекомендована така методика. Якщо на схилах АЧХ зафіксувати дві точки, що мають рівні ординати, і рознесені на подвійне задане розстроювання по сусідньому каналу, тоді відношення коефіцієнтів передачі (загасань), розрахованих на вершині АЧХ і на рівні названих точок, складе шукану вибірковість. Аналогічно визначається і нерівномірність АЧХ у заданій смузі частот.

Оформлення звіту

Звіт оформити у відповідності з вимогами, що наведені у ч. 1.