Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр.версія лекцій Патент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Тема 8 Патентне виробництво промислових зразків

8.1. Стадії обробки заявки на промисловий зразок. Характеристика технологічного процесу його патентування.

Патентне виробництво промислових зразків проходить ті ж самі стадії технологічного процесу , які властиві для патентування винаходів (корисних моделей), але має свої відмінні особливості.

Цей технологічний процес включає ряд стадій обробки заявки, а саме:

  • прийом та попередній розгляд заявки;

  • реєстрація заявки та первісних патентних документів, введення бібліографічних даних, сканування та оцифровуваня матеріалів заявки з метою створення електронних форм документів (бібліографічних даних та фотографій, креслень, схем, малюнків) та внесення їх до БД «Промислові зразки зареєстровані в Україні;

  • формування інтерактивної інформаційно-довідкової системи «Стан діловодства за заявками на промислові зразки»;

  • здійснення процедури встановлення дати подання заявки (дати пріоритету);

  • формальна експертиза заявки;

  • державна реєстрація охоронних документів (патентів), підготовка до видачі та видача його особі, яка має право одержати цей документ;

  • підготовка та публікація в офіційному бюлетені інформації про видачу охоронного документа на промисловий зразок та бібліографічних даних з його зображенням;

  • здійснення процедури з підтримки дії охоронних документів (патентів) на промислові зразки та внесення можливих змін до Державного реєстру охоронних документів (зміна імені або найменування, адреси власника охоронного документа, інформація про передачу прав власності або видачу ліцензії на використання);

  • формування фондів національної патентної документації.

Процедури документування, експертизи мають свої особливості, які розглянемо нижче.

Особа, яка бажає одержати патент та має на це право, подає до патентного відомства заявку. За доручення заявника заявка може бути подана через представника у справах інтелектуальної власності або іншою довіреною особою.

Заявка повинна стосуватися одного промислового зразка та може містити його варіанти (з дотриманням вимоги єдності).

Заявка складається українською мовою і повинна містити:

  • заявку про видачу патенту;

  • комплект фотографій з зображенням виробу (його макету, малюнок), який дає повне уявлення про зовнішній вигляд виробу;

  • опис промислового зразку;

  • креслення, схеми, карту (якщо необхідно).

У заявці про видачу патенту необхідно вказати заявника (заявників) та його адресу, а також автора (авторів) промислового зразка.

В бланку заявки розділи над словом «ЗАЯВА» призначені для патентного відомства і заявником не заповнюються.

Датою подання заявки являється дата одержання матеріалів патентним відомством в повному обсязі. При відсутності деяких документів Укрпатент повідомляє про це заявника та пропонує впродовж двох місяців дослати документи, яких не достає. Якщо у зазначений термін заявник не відповість, то заявка вважається недійсною, про що заявнику надсилається повідомлення. Рішення про встановлення дати подання заявки висилається заявнику після сплати збору.

У випадку порушення вказаних вимог рішення не висилається, а заявка вважається відхиленою. Якщо впродовж 4 місяців від дати садження заявнику рішення про видачу патенту до Укрпатенту не надійшов документ про сплату збору, публікація не проводиться, а заявка вважається відхиленою. Водночас з публікацією інформації про видачу патенту Укрпатент здійснює реєстрацію в Реєстрі відповідної інформації.

Видача патенту здійснюється у місячний строк після реєстрації.

Обов’язковою умовою до промислового зразка є вимога єдності промислового зразка, яке полягає у тому, що якщо промисловий зразок складається з набору ( комплекту) виробів, які виконують функції, відмінні одна від однієї, але підпорядковані загальному призначенню, яке вирішує набір (комплект) в цілому, то з точки зору художнього конструювання всі вироби набору (комплекту) повинні мати спільність композиційного та стилістичного рішення, наприклад чайний або столовий сервіз, набір інструментів, меблевий гарнітур.

Наказом №110 від 18.02.2002 р. «Про затвердження Правил складання та подання заявки на промисловий зразок» МОН України викладені основні вимоги до оформлення первісних патентних документів на промислові зразки – заявки (в якій містяться основні бібліографічні дані), опису, комплекту зображень виробу, креслень, схем, картам.

При поданні заявки на зразки легкої промисловості з плоскою композицією (наприклад, килими, тканини) креслення та схеми не додаються, але додаються зразки в 1 прим.