Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр.версія лекцій Патент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

2.5. Система патентної літератури

Патентна документація, розподілена у відповідності з Міжнародною класифікацією винаходів, є основною частиною всього комплексу патентної літератури.

Патентна література в Україні в останнє десятиріччя помітно змінилася під впливом як економічних перетворень, так і здійснюваною в країні патентною реформою.

Кількісним та якісним змінам підлягала насамперед українська патентна документація на об’єкти промислової власності. Скоротилась кількість документів на вітчизняні винаходи – у зв’язку з певним спадом від складних економічних умов винахідницької та наукової діяльності в Україні. В той же час з введенням патентного законодавства 1992 р., правовій охороні корисних моделей з’являються вітчизняні документи на корисні моделі. Спостерігається зростання кількості документів на промислові зразки, суттєво збільшується кількість документів на товарні знаки та знаки обслуговування, що відображає сучасні тенденції розвитку ринкових відносин.

Офіційні патентні бюлетені являються основним джерелом інформації про зміну правового статусу патентних документів на всіх стадіях патентного діловодства, починаючи з дати подання заявки та закінчуючи припиненням строку дії патенту. У ряду випадків офіційні бюлетені випереджають в оперативності видання повних описів винаходів.

Публікації в бюлетенях виконують функції ідентифікації, відображення технічного змісту та правового статусу документа на момент його видачі.

Інформація що публікується, може бути подана у вигляді:

  • короткого перелічення бібліографічних даних;

  • бібліографічних даних в повному обсязі;

  • бібліографічних даних з анотаціями, рефератами, пунктами (теми) формули;

  • бібліографічних даних з анотаціями, рефератами, пунктами (теми) формули та основними кресленнями (схемами).

Бібліографічні дані, які публікуються в патентних бюлетенях, є цінними джерелами бібліографічної інформації. Її аналіз дає можливість одержати важливу інформацію технічного та правового характеру, а також синтезувати нову техніко-економічну інформацію про динаміку винахідництва в країнах світу, відносну вагу винаходів, стан їх розробки та впровадження, можливість та доцільність придбання ліцензій таке інше.

Розкриття будь-яких фондів, у тому числі і патентних , досягається, насамперед, інформацією про нього через систему інформаційних та довідково-бібліографічних видань - поточних та ретроспективних.

Об’єктами бібліографування є патенти, описи винаходів, стандарти, звіти про НДР, інформаційні матеріали про передовий досвід, промислові каталоги. Планування НДР та усунення її дублювання потребує обов’язкової вичерпної реєстрації всіх цих матеріалів. До недавнього часу неопубліковані матеріали не були об’єктами бібліографії і тому не відображалися в бібліографічних виданнях. Зараз коло об’єктів бібліографії поширився за рахунок матеріалів, які раніше не публікувалися, насамперед це стосується бібліографії техніки та промислової власності, оскільки потреби спеціалістів в інформації про неопубліковані технічні матеріали (звіти про НДР та інформаційні матеріали про передовий досвід) є особливо важливими.

Сьогодні видання поточних бібліографічних матеріалів ще не сформувалися в єдину систему, насамперед через те, що їх видавники, навіть центральні науково-технічні бібліотеки, не дотримуються єдиної методики. Деякі з них подають інформацію про вітчизняну та закордонну літературу, інші обмежуються тільки вітчизняною літературою. При цьому у більшості випадків вибір іноземної літератури має випадковий характер, а бібліографічна інформація про вітчизняну літературу частіше обмежена у межах фонду певної бібліотеки. Відсутність координації тематики викладає значне і нічим не виправдане дублювання.

Потреба в поточних бібліографічних посібниках є досить правомірною, однак існуючі видання потребують суттєвого методичного удосконалення, розмежування та погодження тематики, кооперування та координації, а також більшої оперативності.

Не дивлячи на всю значущість регулярної, добре організованої поточної бібліографічної інформації, яка має виключно важливе значення, поряд з нею життєво важливим є і ретроспективне бібліографування. Потреба в ретроспективному бібліографуванні витікає з необхідності накопичення, аналізу, узагальнення літературного потоку, виявлення тенденцій розвитку техніки, що відображені в патентних документах за певний період. Об’єкт, який претендує на право називатися винаходом, проходить експертизу по всім доступним джерелам. Виконання робіт з патентної експертизи передбачає наявність повної інформаційної бази на певну ретроспективу. Відсутність такої бази чи її недоукомплектованість лишає експертизу змісту, призводить до економічних витрат як з боку держави, так і заявника. Зручним та надійним засобом ретроспективного пошуку літератури є галузеві та тематичні посібники – покажчики, списки та обзори літератури, а також персоналії.

Ретроспективні інформаційні ресурси складають документи, які відображають соціально-економічний розвиток відповідних регіонів, в тому числі документація науково-дослідних та проектних інститутів, наукових організацій, територіальних центрів конструкторсько-технологічної інформації та пропаганди, які концентрують інформацію про розвиток промисловості. Представляють інтерес фонди та колекції документів особистого походження – учених, винахідників, розробників, інженерів, новаторів виробництва.

В Україні з 1993 р. виходить в світ офіційний бюлетень «Промислова власність», періодичність видання,якого встановлює Держдепартамент інтелектуальної власності, виходячи з обсягів матеріалу, який надійшов на публікацію ( від 6 до 12 номерів на рік). Бюлетень виходить в двох книгах. З жовтня 2003 р. патенти і деклараційні патенти на винаходи та корисні моделі, які публікуються в офіційному бюлетені «Промислова власність», починаючи з № 10, видаються у комплекті одночасно з описами патентів.

Сьогодні згідно до рекомендацій стандартів Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) офіційний бюлетень «Промислова власність» випускається періодичністю 12 номерів на рік, середній обсяг щомісячного видання збільшився у 8 разів.

Порівняно з інформацією, яка розміщувалась у бюлетені 1993-2000 рр., згідно до рекомендацій ВОІВ, до структури бюлетеня в 2001 р. увійшли такі розділи як «Топографія інтегральних мікросхем», «Кваліфікаційні позначення походження товарів», а до складу інформації про видачу деклараційних патентів увійшли формули.

Крім того, у 2002 р. упорядковано перелік та зміст сповіщень відповідного розділу бюлетеня. В 2004 р. до складу цього розділу увійшла інформація про знаки, зареєстровані у відповідності з Мадридською угодою про Міжнародну реєстрації знаків та протоколом до Мадридської угоди про Міжнародну реєстрації знаків, яким надана охорона в Україні.

В офіційному бюлетені «Промислова власність» в липні 2005 р. створено новий розділ. Починаючи з №7, в ньому публікується інформація про добре відомі знаки України. Книга 1 «Винаходи, корисні моделі, топографії інтегральних мікросхем» Книга 2 «промислові зразки, знаки для товарів і послуг, кваліфіковані зазначення походження товарів».

З березня 2005 р. в структуру офіційного бюлетеня «промислова власність» включено два додаткових розділу, а саме: « Кольорові зображення промислових зразків» та « Кольорові зображення знаків для товарів і послуг».

В доповнення до офіційного бюлетеня «Промислова власність» з 1994 р. друкується Річний Покажчик. Він містить нумераційні, систематичні та іменні покажчики відносно об’єктів промислової власності, інформація про які була опублікована впродовж року.

Починаючи з 1993 р., на безкоштовній основі здійснюється розсилання офіційного бюлетеня «промислова власність» на паперовому носії та описи патентів України на винаходи Державною науково-технічною бібліотекою та установами національної системи науково-технічної інформації – територіальними Центрами науково-технічної та економічної інформації (ЦНТЕІ).

В бібліотеці Інституту науково-технічної інформації знаходиться документація про товарні знаки 55 країн. Інформація про товарні знаки, які зареєстровані в нашій державі, публікується в офіційному бюлетені Патентного відомства України «Промислові зразки. Товарні знаки». До складу даних, які опубліковані в бюлетені, входить дата подання заявки, найменування організації, зображення знака. Номенклатура товарів або послуг, згруповані у відповідності з Міжнародною класифікацією товарів та послуг. В бюлетені публікується інформація про подовження строку дії свідоцтв на товарні знаки та про зміни, внесені до свідоцтв, про видачу дублікатів свідоцтв, про анулюванні свідоцтв.

Всі патентні відомства, як реєструють товарні знаки, публікують їх зображення та необхідні бібліографічні дані, що забезпечує експертів патентних відомств інформацією для проведення різних патентних досліджень. Під час реєстрації товарного знаку в Україні необхідно обов’язково проводити патентні дослідження товарних знаків інших країн.

Крім офіційних бюлетенів в Україні виходить науково-практичний журнал «Інтелектуальна власність», в якому публікуються всі новини, зміст та інформацію про наукові статті в області досліджень інтелектуальної власності та іншу корисні та цінні матеріали відносно національної системи охорони інтелектуальної власності, надаються юридичні консультації з питань охорони прав інтелектуальної власності в Україні та за кордоном. З матеріалами журналу можна ознайомитися на його власному веб-сайті: http://www.intelvlas.com.ua/.

Крім вище перелічених основних видань ДП « Український інститут промислової власності» видає та розповсюджує спеціальну літературу - нормативно-правову, методичну та довідкові видання з питань інтелектуальної власності.

З метою задоволення потреб вітчизняних та закордонних користувачів патентної інформації та на виконання Указу президента України «Про додаткові заходи щодо охорони інтелектуальної власності в Україні» від 27.04.01 р. та «Програми розвитку державної системи охорони інтелектуальної власності в Україні на 2001-2004 роки» в Укрпатенті створено та введено в дію в мережі Інтернет (http^//www.ukrpatent.org/bases.html) інтерактивні бази даних та інформаційно-довідкова система. Наявність цих баз даних забезпечує багато чисельних вітчизняних та закордонних користувачів патентної інформації, оперативний доступ через мережу Інтернет до трьох основних інформаційних ресурсам України. Одним з основних напрямків діяльності Держдепартаменту інтелектуальної власності є вдосконалення вже існуючих та створення нових баз даних, доступних через мережу Інтернет, та патентно-інформаційних продуктів на CD та DVD.

З урахуванням державної політики, орієнтованої на інноваційний шлях розвитку України, та у відповідності з патентно-інформаційними потребами широкого кола науково-технічної громадськості здійснюється систематичне комплектування Фонду патентної документації громадського користування, зокрема:

- періодичних видань, нормативної та науково-методичної літератури з питань інтелектуальної власності (у тому числі виданнями Роспатент) – шляхом придбання;

- національної патентної документації на паперових носіях та CD-ROM – за безкоштовним розсиланням;

- зарубіжна патентна документація – шляхом міжнародного обміну та, за необхідністю, придбання.

Завдяки цьому забезпечується доступ громадськості до патентної інформації України та 65 закордонних країн та 4 міжнародних і регіональних організацій. В даному патентному фонді нараховується біля 3000 одиниць науково-технічних видань (книг, журналів) на паперових носіях.