Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр.версія лекцій Патент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

7.8.Особливості патентного виробництво на секретні винаходи (км) та «ноу-хау»

Винаходи, які складають державну таємницю

Винаходи, створені з використанням інформації, зареєстрованої у Зведених відомостях, які складають державну таємницю, та якщо інтереси держави потребують, щоб їх суть не була розголошена, належать до таки, які складають державну таємницю.

Винахід, який складає державну таємницю, одержує правову охорону та використовується відповідно до вимог діючої нормативно-законодавчої бази України про державну таємницю.

Винахід, який складає державну таємницю, охороняється посвідченням на винахід, яке засвідчує авторство, пріоритет винаходу та надає право на одержання грошової компенсації.

Посвідчення діє на протязі строку засекречування винаходу, але не більше строку дії патенту, тобто 20 років від дати подання заявки до патентного відомства.

За видачу та підтримку дії посвідчення на винахід, який є державною таємницею, збір не сплачується.

Чи можна одержати патент України на винахід, який складає державну таємницю та охороняється посвідченням?

Так. Впродовж одного року від дати одержання заявником рішення державного експерта про розсекречування винаходу він має право подати до патентного відомства клопотання про видачу патенту на період, який залишився до збігу терміну дії патенту України на винахід. При цьому платиться збір.

«Ноу-хау» може бути оформлене на пристрій або технологію. Оформлення заявки здійснюється за наступною формою: «Подання «ноу-хау…(офіційне найменування) на тори». Рекомендований обсяг 1-2 стор. Друкованого (машинописного або комп’ютерного) тесту. Кожну пропозицію потрібно пронумерувати. Логіка побудови тесту повинна бути бездоганною з точки зору розкриття «ноу-хау» (стороння людина, яка читає опис, повинна сама зрозуміти доцільність придбання «ноу-хау», але не в змозі його реалізувати без придбання додаткової конфіденційної інформації).

Опис складається з трьох частин , кожна яких починається стандартно.

Кожна частина повинна мати лише ті відомості, вимоги, параметри, без яких реалізація в життя «ноу-хау» неможливе.

Структура опису «ноу-хау» на пристрій:

1 частина починається словами «Пристрій ( прилад, пристосування, механізм) складається з 1,2.3…» Початок 2 частини такий «Пристрій (прилад, пристрій, механізм) збирають так: 1,2, 3…» Початок 3 частини такий: « пристрій (прилад, пристосування, механізм працює наступним образом: 1,2, 3…».

Якщо під об’єктом розуміється не тільки матеріалізований у матеріалі пристрій, але, наприклад, програмний продукт, який можна описати за допомогою представлених трьох частин, то на нього можна оформити «ноу-хау».

Структура опису «ноу-хау» на технологію:

1 частина починається словами « Технологія вимагає: 1.2,3..» Початок 2 частина наступний: «Технологія виготовлення (виробництва) включає: 1,2,3…» Початок 3 частина наступний «Технологія ( технологічний процес) реалізується (здійснюється) наступним образом: 1,2,3…».

Технологія – це сукупність знань про способи та методи обробки продуктів (матеріалів, речовин, програм, інформації тощо).

Алгоритм – це комплекс послідовно виконуємих дій ( кроків, етапів), направлених на рішення винахідницького завдання ( не чисто математично, а в більш широкому розумінні).

Якщо технологія, алгоритм або метод виконання розумових операцій визначається комплексом дій над об’єктом, то на них можуть бути оформлені «ноу-хау».

До опису «ноу-хау» додавати формулу винаходу, креслення, графіки, таблиці та інші матеріали не припустимо. В опису не повинно бути помилок, виправлень або підчисток.

Реєстрацію опису здійснюють в нотаріальних конторах за місце проживання, з іншої місцевості – в міській конторі №1. Реєстрація здійснюється згідно діючого законодавства. Підписи на аркушах проставляються у присутності нотаріуса.

Реєструється ФАКТ подання документа (будь-якого). Нотаріальною силою називається реєстрація часу подання документа. Це ні що інше, як реєстрація пріоритету автора з точністю до хвилин (Див. форму штампу 1) Згідно з законом, зміст документу нотаріуса не цікавить. Обсяг документу не реєструється, копії нотаріусу не залишаються. Кількість прошнурованих примірників не обмежується ( див. форму штампу 2). Держреєстрація фіксує власнику «ноу-хау» та дозволяє йому розпоряджатися ним за власним розсудом. За реєстрацію платиться держмито

Форма та зміст штампів

1.

Я, (прізвище, ім’я по батьку), державний нотаріус (найменування та №)

Державної нотаріальної контори, що «___»________200_р. об__годин___хвилин цей документ поданий мені, нотаріусу_______________ державної нотаріальної контори (прізвище, ім’я, по батьку (авторів) «ноу-хау»).

Особистість його (їх) встановлена (и) за паспортом)

Зареєстровано в реєстрі під №_________

Одержано держмито__________

Державний нотаріус (підпис) (печатка)

2

Всього пронумеровано, прошито разом підписаних та пропечатаних

___________________ поаркушно

Нотаріус (підпис)

Печатка з полузіркою

.

Відмова нотаріуса засвідчувати Факт подання документів можна оскаржити в суді за місцем находження нотаріальної контори впродовж 10 днів з часу відмови. В такому випадку нотаріус зобов’язаний подати свою мотивовану відмову у письмовій формі впродовж трьох днів

В суд подають:

1. скаргу на відмову у виконанні нотаріальної сили (офіційне найменування) – 3 прим.;

2. письмова відмова нотаріуса – 1 прим.

3. заява (або подання) «ноу-хау» (офіційне найменування «ноу-хау» на тори – 2 прим.

За розгляд в суді скарги сплачується держмито.