Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архивоведение.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать
  1. ВСТУП

    1. Опис навчальної дисципліни «Архівознавство»

Курс «Архівознавство» є однією з головних загально професійних дисциплін з підготовки фахівців спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність» і викладається за модульно-рейтинговою системою навчання на денному відділенні.

Характеристика курсу

Кількісні характеристики курсу

Напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів ECTS: 2

Залікових модулів:2

Змістовних модулів: 16

Загальна кількість годин: 144

Тижневих годин - 4

0201 Культура 6.020100

Нормативна

Професійно-орієнтована

Семестр: 2

Лекції: 34 год.

Лабораторні: 34 год.

Самостійна робота: 74,75 год.

Вид контролю: екзамен

Методика викладання базується на поєднанні лекційних та лабораторних занять. Лабораторні заняття проводяться по темах дисциплін що потребують поглиблення й деталізацію теоретичних знань, триманих на лекціях та в процесі самостійної роботи. Вони спрямовані на придбання практичних навичок застосування сучасних інформаційних технологій в архівній справі науково-дослідний роботі архівів, і сприяють підвищенню рівня засвоєння навчального матеріалу.

1.2 Рівень

Вивчення дисципліни передбачає наявність рівня підготовки студента українського ВНЗ, який успішно закінчив перший семестр навчання за напрямком 0201 «Документознавство та інформаційна діяльність» і має базу знань з таких дисциплін як історія, правознавство, філософія, культурологія, документознавство, інформатика та комп’ютерні технології.

Мета курсу - дати студентам не лише теоретичні знання, а й закласти основи для практичної діяльності, сприяти оволодінню новітніми технологіями архівної справи, прищепити історико-філософське розуміння архівів як феномена духовної культури людства.

Завдання курсу полягають в тому, щоб дати майбутнім фахівцям систему знань з історії зароджування і розвитку архівної справи, становлення Національного архівного фонду України, формування архівної системи та діяльності провідних архівів, основних принципів комплектування їх, зберігання і використання інформаційно-документальних ресурсів, застосування сучасних інформаційних технологій в архівній справі.

1.3 Статус навчальної дисципліни – обов’язкове.

1.4 Викладацький склад:

Лекції читає та приводить екзамен – к.т.н.доцент Чикалова С.Ф., а лабораторні заняття – старший викладач Некрасова Л.В.

1.5 Методика викладання форми та методи навчання – модульно-рейтингова система навчання з використанням лекцій (інформативних, проблемних,, аналітичних), лабораторних занять, а також таких методів навчання як тренінгів, рольові ігри, кейс-методи, творча робота, інформаційні самостійна робота на АРМ та з Інтернет.

1.6 Мова викладання – українське (при необхідність – російська).

2 Навчальна програма курсу. Література

    1. Навчальна програма

Заліковий модуль 1.

Змістовний модуль 1. Архівознавство як наукова система і навчальна дисципліна. Визначення архівознавства як науки його предмет і об’єкт. Мета і завдання архівознавства як навчальної дисципліни. Методична основа архівознавства. Джерельна база архівознавства. Центри архівознавчих досліджень в Україні.

Змістовний модуль 2. Історія архівної справи в Україні. Початок архівів в Україні (10-18 ст). Архіви та архівна справа в Україні (19-20 ст). Архівне законодавство в російській імперії та його вплив на архівну справу ві Україні. Архівне будівництво в Україні за часів радянської влади (1919-1990 р.р.). Розвиток національної архівної справи в незалежній Україні.

Змістовний модуль 3. Архівна система та система архівних установ. Поняття «архівна система», реформування архівної системи України в 1990-х роках. Поняття «система архівних установ», компоненти систем та стисла їх характеристика.

Змістовний модель 4. Загальні положення про Національний архівний фонд України та його правові засади. Поняття НАФ. Склад і структура НАФ. Право власності на документи НАФ.

Змістовний модуль 5. Архівна україніка. Український комплекс. Зарубіжний комплекс. Проблеми опрацювання і передачі в Україну архівної україніки.

Змістовний модуль 6. Організація роботи державних архівів. Статус та структура архівів. Виробничі підрозділи архіву та основні архівні технології. Планування, звітність та економічна діяльність архівів.

Змістовний модель 7. організація архівних документів. Організація документів на рівні системи архівних установ. Організація документів на рівні архіву. Організація документів на рівні архівного фонду. Організація документів на рівні справи.

Змістовний модель 8. Формування Національного архівного фонду. Експертиза цінності документів: завдання, принципи, критерії. Діяльність експертних комісій. Переліки документів. Комплектування державного архіву. Державна реєстрація документів Національного архівного фонду. Робота державного архіву з джерелами комплектування.

Змістовний модуль 9. Архівне Описування. Архівне описування: поняття, види. Принципи і методи архівного описування.

Заліковий модель 2.

Змістовний модуль 10. Облік документів Національного архівного фонду. Поняття про облік архівних документів. Облікові документи архіву.

Змістовний модуль 11. Довідковий апарат до документів Національного архівного фонду. Поняття про довідковий апарат архівів. Типо-видова структура довідкового апарату архівів.

Змістовний модуль 12. Забезпечення збережності архівних документів. Поняття про матеріальну основу архівних документів. Технології зберігання документів. забезпечення фізико-хімічної збереженості архівних документів.

Змістовний модуль 13. Інформатизація архівної справи. Інформатизація архівної справи: поняття, мета, завдання. Основні шляхи інформатизації архівної справи: світовий досвід. Інформатизація архівної справи в Україні.

Змістовний модуль 14. Науково-дослідна та методична робота архівних установ. Основні напрями та форми науково-дослідної роботи архівних установ. Система архівної науково-технічної інформації. Завдання, зміст і форми методичної роботи в архівних установах.

Змістовний модуль 15. Використання архівної інформації. Архівна евристика. Архівний маркетинг. Потреби в архівній інформації та групи її споживачів. Основні напрями і форми використання архівної інформації. Архівна евристика. Архівний маркетинг.

Змістовний модуль16. Зарубіжні архіви. Структура архівів та архівні системи зарубіжних країн. Правові засади зарубіжної архівістики. Проблеми доступу до архівної інформації. Особливості організації архівної справи. Приватні архіви.

2.2. Література

2.2.1. Законодавчі акти та нормативні документи

  1. Про Національній архівний фонд та архівні установи / Закон України від 13 грудня 2001 р.[зі змінами]// Відомості ВР України. - 2002.-№11.-Ст.81

  2. ДСТУ 2732:2004. Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять.

  3. ДСТУ 4331:2004. правила описування архівних документів.

  4. Перелік типових документів, що утворюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, організацій і підприємств, із зазначенням термінів зберігання документів. К. 1997.

  5. Перелік типових документів, що утворюються в діяльності Національного банку України, установ и організацій його системи, акціонерно-комерційних та комерційних банків України із зазначенням термінів зберігання. К. 1996

  6. Положення про Державний комітет архівів України: Затв. Указом Президента України від 22 березня 2000 року № 486/2000. // Офіційний вісник України. - 2000. - № 12. - ст. 454.

  7. ГСТУ 55.001-98 Галузевий стандарт України, документи х паперовими носіями. Правила зберігання національного архівного фонду. Технічні вимоги.

  8. Основи законодавства України про культуру 14 лютого 1992 р. //Питання архівного будівництва в законодавчих актах України: Збірник документів. -К., 1996. - С 21-30.

  9. Про державну таємницю: Закон України від 21 січня 1994.// Питання архівного будівництва в законодавчих актах України: Збірник документів. -К., 1996. - С 83-97.

  1. Про інформацію Закон України від 2 жовтня 1992 р.// Питання архівного будівництва в законодавчих актах України: Збірник документів. - К., 1996. - С 32-47.

  2. Про наукову та науково-техничну експертизу: Закон України від 10 лютого 1995 р. // Питання архівного будівництва в будівництва в законодавчих актах України: Збірник документів. - К., 1996. - С. 110-123.

  3. Указ Президії Верховної Ради Українськой РСР "Про передачу архівів Компартії України у підпорядкування Головного архівного управління при кабінеті Міністрів України"// Архіви України. - 1991. - № 5-6. - С.6.

  4. Указ Президії Верховної Ради Українськой РСР "Про передачу архівних документів Комітету державної безпеки України до державних органів республіки"// Архіви України. - 1991. - № 5-6. - С.6.

  5. Соглашение о правопреемстве в отношении государственных архивов бывшего союза ССР // Архіви України. - 1992. - № 1-3. - С.4-5.

  6. Деякі питання формування і функціонування Національного архівного фонду / Постанова Кабінету Міністрів України від. 16.11.2002 р. №1739.

  7. Правила роботи архівних підрозділів органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій: Затв.наказом Державного комітету архівів України від 16.03.2001 р. №407/5598.

  8. Типове положення про архівний підрозділ органу державної влади, органу місцевого самоврядування, державного та комунального підприємства, установи та організацій: затв.наказом Державного комітету архівів України від 06.08.2002 р. №58.

  9. Порядок зберігання електронних документів в архівних установах: Затв.наказом Державного комітету архівів України від 25.04.2005 р.№49

  10. Порядок користування документами Національного архівного фонду України, що належать державі, територіальним громадан: Затв.наказом Державного комітету архівів України від 24.11.2005 р. №139

  11. Порядок проведення грошової оцінки документів Національного архівного фонду/ Постанова Кабінету Міністрів України від 13.12.2004 р. №1649

  12. Статут Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства: затв.наказом Голови Державного комітету архівів України від 25 травня 2001 р. №50.