Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
архівномузейна щоденник.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
179.2 Кб
Скачать

Маріупольський державний гуманітарний університет Щоденник

Архівно-музейної практики

П. І. Б. студента _____________________________________

факультет ____________________________

спеціальність _____________________________

курс ____________________________________

Почато:

Закінчено:

Затверджую:

Зав. кафедри

історичних дисциплін __________

(підпис)

Маріуполь – 2009

I. Основні положення практики

Відповідно до навчального плану підготовки фахівців за спеціальністю «Історія» і положення «Про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 30 квітня 2008 р., студенти другого курсу спеціальності «Історія» в четвертому навчальному семестрі проходять протягом трьох тижнів архівно-музейну практику.

Перший етап практики – архівний, триває протягом тижня в архівному відділі Маріупольської міської ради.

Другий етап практики – музейний, триває протягом двох тижнів на базі Маріупольського краєзнавчого музею.

Працівники архівного відділу Маріупольської міської ради і співробітники вказаних вище архівної і музейної установ мають великий досвід практичної роботи, обізнані з новітніми досягненнями в галузі теорії архівної і музейної справи.

Мета і завдання практики:

Основна мета архівно-музейної практики – здобуття студентами теоретичних знань і практичних навичок архівної і музейної справи, ознайомлення зі специфікою роботи архівних і музейних установ.

Завданням архівно-музейної практики є:

- теоретичне і практичне ознайомлення з організацією та основними правилами функціонування архівних і музейних установ в Україні, напрямками та формами їх роботи щодо комплектування, обліку, систематизації, зберігання архівних документів, музейних колекцій і окремих експонатів, пошуково-дослідницької роботи в архівах та формування музейних експозицій;

  • оволодіння навичками раціонального пошуку, відбору, аналітичної і синтетичної критики архівних документів і матеріалів, методикою їх використання у науково-дослідній, навчально-виховній та ін. роботі за професійною спрямованістю;

- отримання навичок науково-дослідницької роботи в архівах, музеях та їх фондах;

-оволодіння навичками екскурсійної роботи в музеї;

-знайомство з пам'ятками матеріальної культури Приазов'я;

- вивчення історії рідного краю за матеріалами музейних фондів та експозицій;

- вивчення культури та побуту етнічних груп, що мешкають у Приазов'ї.;

– залучення до активної популяризації матеріалів архівних і музейних фондів серед населення в соціально-правових, господарських, культурно-просвітницьких та інших цілях;

– формування навичок індивідуальної та групової роботи, самоорганізації, прагнення до самоосвіти, систематичного набуття й поповнення знань, вмінь і навичок роботи за обраним фахом.

В ході архівної частини практики студенти повинні ознайомитися із складом і змістом фондового комплексу архіву; вміти користуватись обліковим і науково-довідковим апаратом; вміти взяти на тематичний облік документ і скласти тематичну картку; використовувати комп’ютер для накопичення вторинної документальної інформації тощо.

В ході музейної частини практики студенти повинні ознайомитися з історією музею, джерелами його комплектування, фондом музейного сховища, науково-довідниковим апаратом музейної справи, оволодіти навичками заповнення наукових паспортів на музейний предмет, скласти план екскурсії, провести екскурсію по всій експозиції або по її частині, обов’язково враховуючи порядок розміщення експонатів.

По закінченню практики кожен студент повинен здати на кафедру щоденник і супровідні матеріали - конспект лекцій з основ музейної справи та історії Маріупольського краєзнавчого музею, розгорнутий конспект змісту відвіданих екскурсій, паспорт музейного експонату, текст проведеної екскурсії. Практика оцінюється за результатами виконання поставлених завдань та згідно поданих матеріалів.

В залікову книжку студента та екзаменаційну відомість виставляється оцінка диференційованого заліку по п’ятибальною шкалою.