Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи екології!.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Охорона водних ресурсів

 

Використання водних ресурсів в основних галузях народного господарства збільшилось до 238, 8 млн. м3 у 2002 році проти 237,3 млн. м3 у 2001 році. На потреби сільського господарства, враховуючи зрошення та риборозведення використовується найбільша кількість води – 140 млн. м3 або 58,6% від загального використання, з них на риборозведення – 80 млн. м3.

Головним джерелом забруднення поверхневих водних об’єктів залишаються очисні споруди та каналізаційні мережі виробничих житлово-комунальних господарств, ВАТ “Черкаськехімловокно” та цукрові заводи.

Із діючих в області 38 комплексів очисних споруд більше половини потребують реконструкції.

В 2002 році в області нараховувалось 71 випуск стічних вод, із них 30% - це випуски господарсько-побутових стічних вод без очищення або з очищенням, що не відповідає санітарним нормам.

Прогресуюче погіршення стану очисних споруд господарсько-побутових стічних вод, відсутність достатньої кількості хлору для знезараження, невиконання запланованих робіт з будівництва та реконструкції призводить до значного підвищення бактеріального навантаження на поверхневі водоймища. Така ситуація погіршила якість річкової води.

 

Земельні ресурси і їх охорона

 

На початок 2003 року земельний фонд області складав 2091,6 тисяч га.

Розораність території області складає 94%. Інтенсивні процеси водної ерозії максимально відбуваються на орних землях. Із 361,7 тис га сільськогосподарських угідь підданих водній ерозії 306,6 тис га (34,7%) складає рілля.

Особливої уваги заслуговує зміна правобережної лінії Дніпра, де швидкість горизонтальної ерозії берега може досягти 6,6 метрів на рік. Такі спостереження проведені лише по басейну Дніпра. Прояви вітрової ерозії на території області виявлені на площі  3,1 тис га сільськогосподарських угідь. З усіх дефляційно небезпечних грунтів 255,4 тис га – рілля.

Із загальної площі ріллі (1278,8 тис га), що знаходиться у обробітку, близько 309,7 тис га ерозійно-небезпечна, 588,3 тис га – кисла, близько 5 тис га – засолена. Сімдесят п’ять відсотків ріллі, крім агротехнічних, потребує проведення спеціальних заходів.

В розрахунку на 1 гектар посівної площі внесено мінеральних добрив 27 кг проти  26 кг у 2001 році і 158 кг – у 1990 році.

Компенсувати скорочення обсягів використання мінеральних добрив можливо було б за рахунок збільшення внесення органічних добрив, проте їх кількість в підприємствах щорічно зменшується, перш за все, через скорочення поголів’я худоби.

Земельні ресурси області, як і інші природні ресурси, зазнавали негативного впливу від розміщення небезпечних відходів у навколишньому середовищі.

На орних землях, майже в усіх районах області виявлено залишкові кількості пестицидів та важких металів – забруднювачів з непоодинокими випадками перевищення гранично допустимих концентрацій.

 

Охорона і використання лісових ресурсів

 

Площа лісів та інших лісових площ області складає 336 тис га, або 16% від загальної площі (оптимальна – 19%). На одного жителя області припадає 0,2 га лісу. Ліси області виконують водоохоронні, санітарно-захисні, грунто-захисні функції і частково використовуються для лісозаготівель. Близько 90% лісів за складом порід відповідають ландшафтним умовам області.

Протягом 2002 року на землях лісового фонду проведені роботи по відтворенню лісів на площі 1242 га. З урахуванням специфіки природних умов області відновлення лісів проводяться в основному шляхом посадки і посіву лісу. В 2002 році в лісовому фонді області посаджено і посіяно 1151 га лісу, що на 3% більше ніж за минулий рік.

Велике значення для збереження водних та земельних ресурсів мають полезахисні лісові смуги, але у 2002 році, як в минулі роки, роботи не виконувались також, тоді, як в 1991 році лісові полезахисні смуги були створені на площі 80 га.

Недостатньо уваги приділяється поліпшенню санітарного стану лісів в зв’язку зі скороченням фінансування лісового господарства, обумовленим зростанням вартості техніки, механізмів та паливно-мастильних матеріалів. Підтвердженням цьому є те, що станом на 1 травня 2002 року залишок не вивезеної деревини, яка підлягає реалізації – 31,8 тис м3 (в минулому році – 28,6 тис м3). Таке становище призводить до виникнення лісових пожеж, сприяє розповсюдженню шкідників та хвороб лісу.

Сьогодні в умовах значної кількості екологічних проблем та вкрай обмежених ресурсів для їх вирішення, інвестиції у природоохоронне будівництво належать до національних пріоритетів охорони навколишнього природного середовища і раціонального використання природних ресурсів. Своєчасне виділення та освоєння інвестицій в охорону навколишнього середовища є одним із важливих факторів упередження виснаження та забруднення природних ресурсів та екологічних кризових явищ в області.

 

 

 

 

Додаток Б