Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи охорони праці.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
7.71 Mб
Скачать
  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни є надання знань, умінь, здатностей (компетенцій) для здійснення ефективної професійної діяльності шляхом забезпечення оптимального управління охороною праці на підприємствах (об’єктах господарської, економічної та науково-освітньої діяльності), формування у студентів відповідальності за особисту та колективну безпеку і усвідомлення необхідності обов’язкового виконання в повному обсязі всіх заходів гарантування безпеки праці на робочих місцях.

Завдання вивчення дисципліни полягає у набутті студентами знань, умінь і здатностей (компетенцій) ефективно вирішувати завдання професійної діяльності з обов’язковим урахуванням вимог охорони праці та гарантуванням збереження життя, здоров’я та працездатності працівників у різних сферах професійної діяльності.

У результаті засвоєння студентами навчального матеріалу вони повинні знати:

  • головні положення нормативно-правових документів з охорони праці на рівні об’єкта господарювання та країни загалом;

  • систему управління охороною праці та її організацію на об’єкті господарювання, організаційно-технічні заходи з безпеки праці;

  • основні методи збереження здоров’я та працездатності виробничого персоналу.

вміти:

  • виконувати функції, обов’язки повноваження з питань охорони праці щодо забезпечення особистої та колективної безпеки;

  • обгрунтовувати вибір безпечних режимів праці та організовувати діяльність виробничого колективу з врахуванням вимог охорони праці;

  • проводити заходи з профілактики виробничого травматизму та професійної захворюваності.

  1. Програма навчальної дисципліни Змістовний модуль 1. Нормативно-правове забезпечення охорони праці та організація забезпечення виробничої безпеки та гігієни праці

Тема 1. Загальні питання охорони праці.

Лекція 1. Головні поняття охорони праці

Сучасний стан охорони праці в Україні та за кордоном. Об’єкт та предмет охорони праці. Суб’єкти охорони праці. Головні поняття та визначення в галузі охорони праці. Головні принципи державної політики України у галузі охорони праці. Використання світового досвіду з організації роботи щодо поліпшення умов праці.

Лекція 2. Стан травматизму в Україні та методичні підходи його оцінювання.

Порівняльний аналіз стану травматизму в У країні та світі, методи для оцінювання стану травматизму на державному рівні. Зв’язок між ВВП і безпекою праці. Динаміка зміни загального та смертельного виробничого травматизму в Україні. Регіональний та галузевий виміри.

Самостійна робота. Перспективи розвитку охорони праці в умовах ринкової економіки Класифікація шкідливих та небезпечних виробничих чинників.

Тема 2. Правові та організаційні основи охорони праці

Лекція 3. Конституційні засади охорони праці в Україні та нормативно-правові

документи зохорони праці..

Законодавство України про охорону праці. Закон України «Про охорону праці». Гарантії прав працівників на охорону праці, пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці. Обов'язки працівників щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Нормативно-правові документи з охорони праці (НПАОП): визначення, основні вимоги та ознаки. Структура НПАОП. Реєстр НПАОП.

Стандарти в галузі охорони праці. Система стандартів безпеки праці (ССБП). Міждержавні стандарти ССБП. Національні стандарти України з охорони праці. Санітарні, будівельні норми, інші загальнодержавні документи з охорони праці.

Документи з охорони праці, що діють в організації, їхній склад і структура. Інструкції з охорони праці. Опрацювання та затвердження документів з охорони праці, що діють в організації.

Самостійна робота. Відповідальність посадових осіб і працівників за порушення законодавства про охорону праці. Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів. Обов’язкові медичні огляди працівників певних категорій.

Фінансування охорони праці. Основні принципи і джерела. Заходи і засоби з охорони праці, витрати на здійснення і придбання яких включаються до валових витрат.

Засади державної політики в галузі охорони праці на прикладі нормативно-правових документів.

Аналіз нормативно-правовових документів з погляду забезпечення здорових і безпечних умов праці.

Права та обов’язки громадян з питань охорони праці на прикладі нормативно-правових документів.

Аналіз нормативно-правових документів з погляду обов’язків і прав працівників з питань охорони праці.