Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи екології!.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Додаток а Довкілля Черкащини Охорона повітря

 

 

Забруднення атмосферного повітря Черкащини відбувається за рахунок стаціонарних та пересувних джерел. Обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферу від автотранспорту переважають обсяги викидів промислових підприємств більше, ніж в два рази.

Стан атмосфери повітря Черкаської області можна охарактеризувати як стабільний: загалом в атмосферу області протягом року стаціонарними джерелами та пересувними засобами було викинуто 92,4 тисяч тонн шкідливих речовин, що на 0,2 тисяч тонн більше, ніж у 2001 році, але у порівнянні з 1990 роком обсяг викидів зменшився майже в 4 рази. В цілому по області щільність викидів на 1 км2 становить 4,4 тонн, а обсяг викидів забруднюючих речовин у розрахунку на душу населення – 66 кг.

Вирішальний вплив на стан атмосферного повітря відіграє автомобільний транспорт. В загальній кількості викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря на долю автотранспорту припадає 68% викидів.

Основними причинами високих обсягів шкідливих викидів автотранспортом є порушення транспортними підприємствами Закону України “Про охорону атмосферного повітря” в зв’язку з:

     експлуатацією технічно-застарілого автомобільного парку;

     відсутність належної системи контролю за якістю автомобільного палива, використання палива низької якості;

     недостатньою увагою керівництва автотранспортних та інших підприємств до проблем охорони навколишнього середовища;

     аварійним станом доріг;

     продовженням використання етильованого бензину;

     відсутністю на транспортних засобах каталізаторів знезараження відпрацьованих газів двигунів.

Це призводить до значного росту загазованості в зоні дихання людини, що, в свою чергу, веде до збільшення рівня захворювання та смертності населення.

В середньому за рік кожен автомобіль викидає в повітря до 1 кг свинцю. Розсіяний впродовж автострад свинець включається в біологічну круговерть, що сприяє свинцевому отруєнню людини, тваринного та рослинного різноманіття.

В розрахунку на 1 км2 області щільність викидів забруднюючих речовин від автотранспорту становить 3 тонни, але в м. Черкаси цей показник значно вищий – 293 тонни.

Від стаціонарних джерел забруднення потрапило у повітряний басейн близько 29,3 тисяч тонн забруднюючих речовин, що на 13% більше проти минулого року. В 2002 році викиди забруднюючих речовин збільшились в 15 районах та містах області, а особливо в м. Черкаси – на 1,5 тисяч тонн, Жашківському районі – на 0,6 тисяч тонн, Черкаському, Корсунь-Шевченківському районах та м. Ватутіне – на 0,3 тисячі тонн.

Збільшились викиди забруднюючих речовин від підприємств хімічної та добувної промисловості; від діяльності трубопроводного транспорту. Зростання обсягів викидів небезпечних речовин обумовлено, в основному, поступовим наращуванням обсягів виробництва основних видів промислової продукції, відновленням роботи тих індустріальних об’єктів, які раніше не працювали.

У 2002 році обсяги витрат на здійснення природоохоронних заходів підприємствами області склали 3,6 млн. грн., що сприяло зменшенню надходжень небезпечних речовин у повітряний басейн на 0,6 тис. грн. Із передбачених сум на проведення природоохоронних заходів у 2002 році освоєно 57% (2,6 млн. грн.).

В області викинуто 12614 тонн специфічних забруднюючих речовин, в тому числі аміаку – 1366 тонн (11%), пилу неорганічного – 841 тонна (7%), сажі – 232 тонни (2%), бензину – 313 тонн (3%), сірководню – 238 (2%). Викидаються також особливо шкідливі забруднюючі речовини, такі як циклогексан – 49,9 тонн, ацетон – 19,8 тонн, формальдегід – 7,7 тонн, фенол – 2,4 тонни, хлор – 0,4 тонн, свинець – 0,068 тонн, миш’як – 0,023 тонни, металічна ртуть – 0,004 тонни.

В розрахунку на квадратний  кілометр області щільність викидів забруднюючих речовин в 2002 році по області становила 1401 кг, в 2001 році – 1242 кг, а в розрахунку на душу населення відповідно – 21 кг та 18 кг.

На екологічний стан в області негативно впливали, насамперед, підприємства хімічної промисловості (36%), по виробництву електроенергії, газу та води (15%), харчової промисловості та перероблення сільськогосподарської продукції (12%). Хоча частка цих підприємств у загальній кількості тих, що мали викиди у повітря області була незначною (20%), проте від них надійшло в довкілля 64% (18,7 тис тонн) всіх шкідливих речовин.

В середньому по області за 2002 р. одним підприємством викинуто в атмосферу  35 тонн шкідливих речовин, що майже на рівні минулого року. Серед підприємств основними забруднювачами атмосферного повітря в області є ВАТ “Азот”, Черкаська ТЕЦ, ВАТ “Черкаське хімволокно”, Золотоніське управління магістральних газопроводів та ін.