Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zv_t.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

1.2. Технологічний процес відновлення комбінованого (двозахідного) шнеку та устаткування, яке при цьому використовується

Технологічний процес відновлення комбінованого (двозахідного) шнеку стрічкового вакуум-пресу складається із декількох послідовних етапів, кожен з яких проводиться за допомогою відповідного обладнання та устаткування. Представимо даний процес у вигляді таблиці 1.2 зі збереженням послідовності виконання етапів.

№ з/п

Назва та зміст операції

Застосовуваний інструмент і обладнання

1

підготовча: очищення поверхонь двозахідного шнеку та їх обезжирення

дротяна щітка, зубило, молоток, ручний електро-шліфувальний інструмент

2

дефектувальна: виявлення дефектних поверхонь

вимірювальний інструмент

3

механічна 1: оброблення поверхневих дефектів (раковин, тріщин)

дротяна щітка, зубило, молоток, ручний електро-шліфувальний інструмент

4

реставраційне наплавленя: усунення поверхневих дефектів та відновлення заданих розмірів шнека (згідно креслень в додатках)

зварювальний випрямляч ВДУ 506, маніпулятор

5

зносостійке наплавлення: зміцнення робочих поверхонь шнека шляхом наплавлення зносостійкого шару необхідної товщини (із урахуванням отримання необхідних кінцевих розмірів деталі)

зварювальний випрямляч ВДУ 506, півавтомат «Орбіта НП», маніпулятор

6

механічна 2: шліфування поверхонь шнека (зняття напливів та бризгів)

зубило, молоток, ручний електро-шліфувальний інструмент

7

контрольна: вимірювання кінцевих геометричних розмірів деталі та перевірка відсутності поверхневих дефектів

вимірювальний інструмент

При реставраційному наплавленні застосовують зварювальні електроди УОНИ -13/55. При зносостійкому наплавленні використовують порошкові електроди (стрічку) ЕП-ТБ 2/40 власного виробництва, які забезпечують твердість поверхневих шарів 66-70 HRC.

2. Раціоналізаторська робота на підприємстві

Одним з суттєвих недоліків даного процесу є висока трудоємкість виконуваних робіт, яка пов’язана з складною просторовою геометричною формою деталей, що відновлюються. Торцеві та радіусні поверхні наплавляють вручну, тоді як бокові поверхні пера шнека – з застосуванням півавтомата «Орбіта НП». У зв’язку з специфікою використовуваного матеріалу для наплавлення кожна ділянка поверхні шнека, що наплавляється, повинна знаходитись у горизонтальному положенні (з допустимою похибкою 5-10о). Тому зварювальник змушений часто призупиняти процес наплавлення і вручну змінювати положення деталі за допомогою маніпулятора, що при великій вазі деталі є досить трудомістким.

У зв’язку з цим пропонується змінити конструкцію маніпулятора шляхом введення електричного приводу з дистанційним управлінням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]