Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор я Укра ни Методичка КОСТИЛ ВА СО-2008.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Ііі. Плани семінарських занять та методичні рекомендації до їх підготовки

Семінар № 1.

ОСНОВНІ ЕТНОПОЛІТИЧНІ АСПЕКТИ В ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ (2 години)

План

1. Історіографічні концепції проблеми етногенезу українського народу.

2. Етнополітика та її особливості у житті українського народу на різних етапах його історичного розвитку.

3. Етнополітичний фактор в умовах розбудови сучасної української держави.

4. Історичні причини міграційних процесів в Україні.

Методичні поради

1. Відповідь на перше питання „Історіографічні концепції проблеми етногенезу українського народу” слід розпочинати із визначення ролі і місця історичної науки у накопичуванні знань суспільства про своє минуле та залежності науки від наявності певного обсягу джерел та конкретних політико-ідеологічних умов. З’ясуйте визначення поняття „етногенез”, після чого подайте докладну характеристику відомих Вам наукових концепцій походження українського народу: „російсько-центричної”, „автономістської”, „давньоруської народності як спільної колиски трьох народів – росіян, українців, білорусів”. Висвітліть основні етапи етногенезу українського народу. Чи можна вважати українців автохтонним населенням України? Коли з’явилася українська мова? Що вам відомо про походження назв „Русь”, „Україна”?

2. Відповідь на друге питання „Етнополітика та її особливості в житті українського народу на різних етапах його історичного розвитку” слід розпочати з визначення поняття „етнополітика” та з’ясування її тісного взаємозв’язку з історією. Враховуючи на досить широкі хронологічні межі питання, намагайтеся вивести його обговорення на проблемний рівень, послідовно розкриваючи головні тенденції етнополітичного виміру української історії з давніх часів до проголошення у серпні 1991 р. державної незалежності України. Розкажіть, що саме вам відомо про етнічний склад української держави у той чи інший період її історії? Які саме моменти визначали сутність державної етнополітики для України, що тривалий час не мала власної державності, а перебувала у складі інших держав? Якими були головні моменти міжетнічних взаємин мешканців, які проживали на терені України на різних етапах її історії? Зосередьте увагу на таких конкретних питаннях, як етнічне походження Київської Русі, особливості етнополітики Великого князівства Литовського і Польського королівства, козацько-гетьманської держави, роль етнополітичного фактору в умовах інкорпорації українських етнічних земель до складу Російської та Австро-Угорської імперій, особливості державної етнополітики часів УНР Центральної Ради і Директорії, перебування України у складі СРСР. При цьому не вдавайтеся до надмірної деталізації, переліку другорядних фактів, подій, імен, натомість з’ясувуйте лише головні закономірностей етнополітичної історії України.

3. Розглядаючи питання „Етнополітичний фактор в умовах розбудови сучасної української держави”, охарактеризуйте головні напрямки формування державної етнополітики, назвіть основні тези законодавчих актів, що визначають сутність цієї політики (Конституція України; Декларація прав національностей України; Закони України “Про громадянство України”, “Про національні меншини України”, “Про об’єднання громадян”, “Про освіту”, “Про мови в Україні”, “Про свободу совісті і релігійні організації” та ін.). Наведіть дані про національний склад населення відповідно до Всеукраїнського перепису населення України 2001 р. Спробуйте відповісти на запитання: чому для сучасної України пріоритетним завданням є формування політичної нації? Яким, на вашу думку, має бути сучасне наповнення понять „українська національна ідея”, „національна ідеологія України”? Чим, на вашу думку, була зумовлена актуалізація у ході виборів Президента України в листопаді 2004 р. „проблеми поділу України на дві частини – захід і схід”? Висвітліть основні тенденції міжетнічних взаємин в новітній Україні. Чи можна вважати їх безпроблемними? Якими мають бути шляхи гармонізації системи міжетнічних взаємин в Україні?

4. При висвітленні четвертого питання „Історичні причини міграційних процесів в Україні” дайте насамперед визначення понять “міграція”, “еміграція”, “імміграція”, назвіть чинники, що зазвичай визначають динаміку змін кількості населення у країні. Визначте головні закономірності міграційних процесів на різних етапах історичного розвитку України. Охарактеризуйте хронологічні межі хвиль міграційних потоків: східного (переселення українців до внутрішніх губерній Російської імперії, згодом – до інших республік колишнього СРСР), а також західного (до Канади, США, інших держав). Зверніть увагу на чинники (аграрне перенаселення, інші соціально-економічні причини, політичні фактори), які превалювали в еміграційних потоках з України. Чому, на вашу думку, в останню чверть XIX ст. і до початку Першої світової війни західний напрям еміграції переважно визначався соціально-економічними чинниками, а у період між двома світовими війнами та після завершення Другої світової війни – політичними. Проаналізуйте соціально-економічні і політичні причини трьох хвиль міграцій у східному напрямі (кінець XIX ст.; початок ХХ ст.; 50 – 60-ті роки ХХ ст.). Розкажіть про насильницьку депортацію сталінським режимом українського та інших народів з території України і Криму. Охарактеризуйте тенденції змін складу населення в УРСР у післявоєнний період, зокрема внаслідок масового виїзду у Казахстан на освоєння цилінних земель тощо. Подайте головніші відомості про динаміку чисельності та розміщення українців у світі.