Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая по ХОБ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Ранжирування значень кк і кр для еталонного об'єкта

При побудові біогеохімічних спектрів один із досліджуваних об'єктів вибірково беруться за еталонний (наприклад, породи кислого складу), з якими порівнюються основні метаморфічні або осадові породи. Величини КК і КР для еталонного об'єкта розташовуються за порядком їх убування (для КК) і зростання (для КР).

Таблиця 4.3

Вміст елементів у породах Західного Закавказзя, 103 %

Елементи

Породи

Кларк літосфери

Порфировидні граніти

Андезітові базальти

С1

С2

К

Mn

50

100

90

Ni

10

3

9,5

Co

3

10

3,4

Ti

500

1000

600

V

30

30

12

Cr

10

13

12

Mo

0,2

0,6

0,13

Pb

10

1

0,9

Zn

5

3

6

Sr

100

30

38

Ba

60

30

45

Be

0,3

0,3

0,15

Побудова графіка біогеохімічного спектра

Відобразимо на графіку величини КК і КР еталонної системи. По осі ординат розташовуються значення КК і КР вгору і вниз від величини КК = 1в арифметичному або логарифмічному масштабі. Вгору від цієї величини по осі ординат відкладаються значення КК, униз - КР.

По осі абсцис через рівні інтервали проставляються символи аналізованих у порядку хімічних елементів ранжирування еталонного об'єкта. У результаті виконаних побудов спектр еталонного об'єкта одержує вигляд монолітної кривої, що наочно відображає ступінь збагаченості порід елементами, але порівняно з їх вмістом у літосфері. Лінії спектрів інших порід мають ламаний вигляд, що дозволяє виявити асоціації елементів, нагромадження і розсіювання щодо еталонного об'єкта.

Опис біогеохімічного спектра містить коротку характеристику особливостей розподілу біогенних елементів у гірських породах і відповіді на наступні питання:

а) які особливості біогеохімічного спектра основних порід?

б) які особливості біогеохімічного спектра кислих порід?

в) у чому подібність і розходження за хімічним складом цих двох типів порід? Аналіз біогеохімічного спектра починати з виявлення загальних закономірностей:

- близькості біогеохімічного спектру до середнього складу літосфери;

  • переваги в даній породі концентрацій чи розсіювання елементів;

  • установлення ступеня контрастності та розподілу коефіцієнтів;

Аналіз геохімічних розходжень щодо складу порід доцільно вести не окремо для кожного елемента, а виділяти визначені групи нагромадження - розсіювання, тобто проводити емпіричне ранжування величин КК - КР у кожному конкретному випадку.