Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійні архітектура.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Розподіл секторів.

По цьому способі основна пам'ять розбивається на сектори, що складаються з фіксованого числа рядків, кеш-пам'ять також розбивається на сектори, що складаються з такого ж числа рядків. Допустимо, у секторі 16 рядків, а в рядку – 16 слів. Структура кеш-пам'яті з розподілом секторів представлена на мал. 8.22.

В адресі основної пам'яті 10 старших біт задають адресу сектора А, наступні 4 біти - адресу рядка В у секторі й молодші 4 біти - адресу слова С у рядку.

При даній організації кеш-пам'яті, розподіл секторів у кеш-пам'яті й основній пам'яті виконано повністю асоціативно, тобто, кожен сектор А основної пам'яті може відповідати будь-якому сектору D у кеш-пам'яті. До кожного рядка V, що зберігається в кеш-пам'яті, додається один біт вірогідності (дійсності); він показує, збігається чи ні вміст цього рядка із умістом рядка в основній пам'яті, що у цей момент аналізується на відповідність рядка кеш-пам'яті. Якщо слова, що було запитано центральним процесором при доступі, не існує в кеш-пам'яті (біт вірогідності, обраний за адресою ВD дорівнює 0), то спочатку центральний процесор перевіряє, чи був сектор А, що містить це слово, поміщений раніше в кеш-пам'ять. Якщо він відсутній, то один із секторів кеш-пам'яті заміняється на цей сектор.

Рис. 2.4.1. Структура кеш-пам'яті з розподілом секторів.

Якщо всі сектори кеш-пам'яті використовуються, то вибирається один який-небудь сектор, і при необхідності тільки деякі рядки цього сектора повертаються в основну пам'ять, а цей сектор можна використовувати далі.

Коли здійснюється доступ до сектора А в кеш-пам'яті й рядок В, що містить необхідне слово С, пересилається з основної пам'яті, то біт вірогідності встановлюється до пересилання рядка. Всі біти вірогідності інших рядків цього сектора скидаються. Якщо сектор А, що містить слово В, доступ до якого запитується, уже знаходиться в кеш-пам'яті, то уразі коли біт вірогідності рядка, що містить це слово, дорівнює 0, цей біт установлюється й рядок пересилається з основної пам'яті в дану область кеш-пам'яті. У тому випадку, коли біт вірогідності вже дорівнює 1, потрібне слово можна прочитати з кеш-пам'яті.

19.Фізична структура оптичних дисків

CD-ROM - це оптичний носій інформації, призначений тільки для читання, на якому може зберігатися до 650 Мб даних. Доступ до даних на CD-ROM здійснюється швидше, ніж до даних на дискетах, але повільніше, ніж на жорстких дисках.

Компакт-диск діаметром 120 мм (близько 4,75'') виготовлений з полімеру й покритий металевою плівкою. Інформація зчитується саме із цієї металевої плівки, що покривається полімером, який захищає дані від ушкодження. CD-ROM є однобічним носієм інформації.

Зчитування інформації з диска відбувається за рахунок реєстрації змін інтенсивності відбитого від алюмінієвого шару випромінювання малопотужного лазера. Приймач або фотодатчик визначає, чи відбився промінь від гладкої поверхні, був розсіяний чи поглинений. Розсіювання або поглинання проміння відбувається в місцях, де в процесі запису були нанесені поглиблення. Фотодатчик сприймає розсіяний промінь, і ця інформація у вигляді електричних сигналів надходить на мікропроцесор, що перетворює її у двійкові дані або звук.

Швидкість зчитування інформації з CD-ROM порівнюють зі швидкістю зчитування інформації з музичного диска (150 Кб/с), що прийнято за одиницю. На сьогоднішній день найпоширенішими є 52х-швидкісні накопичувачі CD-ROM (швидкість зчитування 7500 Кб/с).

Накопичувачі CD-R (CD-Recordable) дозволяють записувати власні компакт-диски.

Більш популярними є накопичувачі CD-RW, які дозволяють записувати й перезаписувати диски CD-RW, записувати диски CD-R, читати диски CD-ROM, тобто є в більш універсальними.

Абревіатура DVD розшифровується як Digital Versatile Disk, тобто універсальний цифровий диск. Маючи ті ж габарити, що звичайний компакт-диск, та схожий принцип роботи, він уміщає надзвичайно багато інформації - від 4,7 до 17 Гбайт. На відміну від CD-ROM, диски DVD записуються по обидва боки. Крім того, з кожної сторони можуть бути нанесені один або два шари інформації. Таким чином, однобічні одношарові диски мають обсяг 4,7 Гбайт (їх часто називають DVD-5, тобто диски ємністю близько 5 Гбайт), двосторонні одношарові - 9,4 Гбайт (DVD-10), однобічні двошарові - 8,5 Гбайт (DVD-9), а двосторонні двошарові - 17 Гбайт (DVD-18). Залежно від обсягу даних, що підлягають збереженю і вибирається тип DVD-диска.