Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2615_Використання інтерактивних методів і прийо...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

«Ажурна пилка»

Створюються «домашні» та «експертні» групи. Готується матеріал для «домашньої» групи. Кожний учень повинен входити в дві групи. Спочатку школярів об’єднують у «домашні» групи, а потім створюються «експертні». Для роботи використовуються кольорові картки та роздаються учням. У кожній «домашній» групі всі її учасники повинні мати картки різних кольорів, а кожній «експертній» - однакові. Далі дається завдання «домашнім» групам, наголошуючи, що кожний повинен опрацювати інформацію на достатньому рівні. Після завершення роботи «домашніх» груп пропонується учням розійтися по своїх «кольорових» групах, де вони стануть експертами з окремої теми. Учні повинні уважно слухати представників і аналізують матеріал. Після завершення роботи пропонується школярам повернутися «додому». Кожний має поділитися інформацією, отриманою в «експертній» групі. Завдання «домашніх» груп у цьому випадку є остаточне узагальнення та корекція всієї інформації. Заключний етап – презентація у вигляді схем, таблиць, графіків або малюнків.

Пропонуємо творчу роботу учнів 7 класу за темою «НЕ і НІ з прислівниками». Урок української мови.

Такий метод доречно використовувати на уроках української мови та літератури як під час узагальнення теми, так і під час вивчення нового матеріалу.

Цікавим на наш погляд, є метод проектів, який використовується на уроках з метою організації самостійної та самоосвітньої діяльності учнів.

Метод проектів

Технологія роботи над проектами

п\п

Етапи діяльності

Зміст діяльності

1.

Підготовка.

Визначення теми і мети проекту

Учні: обговорення, пошук інформації.

Вчитель: заява задуму, мотивація, допомога в постановці завдань.

2.

Планування:

а) визначення джерел, засобів збору, методів аналізу інформації, засобів представлення результатів;

б) установлення критеріїв оцінки результату і процесу.

Учні: формулюють завдання і виробляють план дій.

Вчитель: коректує, пропонує ідеї, висуває пропозиції.

3.

Збір інформації (спостереження, робота з літературою, анкетування, експеримент)

Учні: збирають інформацію.

Вчитель: спостерігає, непрямо керує діяльністю.

4.

Аналіз.

Аналіз інформації, формулювання висновків.

Учні: аналізують інформацію.

Вчитель: коректує, спостерігає, радить.

5.

Подання та оцінка результатів (усний або письмовий звіт та оцінка результатів і процесу дослідження за вчасно встановленими критеріями).

Вчитель і учні беруть участь у колективному обговоренні, оцінюють зусилля, використані можливості, творчий підхід.

З точки зору розвитку творчої особистості та творчих здібностей, цей метод ідеально підходить для реалізації мети, яку поставить учитель перед собою. Це й інсценізація, і створення репортажів з улюбленим героєм, і підбір цитатного матеріалу, і складання тестових завдань, і створення галереї малюнків тощо. Такий метод можна використовувати на уроках зарубіжної літератури в 6 класі під час вивчення твору Л.Стівенсона «Острів скарбів».

У 7 класі за твором В. Скотта «Айвенго» учні діляться на дві групи, яким даються завдання:

1 група«Стародавні замки».

2 група«Мода Англії ХІІ століття».

До проектних робіт учнів входять малюнки стародавніх замків, фотокартки жіночого, чоловічого, лицарського одягу та одягу людей різних прошарків суспільства Англії ХІІ століття. Учнями підбирається цитатний матеріал. Зацікавившись таким видом роботи, учні пропонують створювати електронні презентації-проекти.

Метод проектів можна використати на уроці із зарубіжної літератури за темою «Шерлок Холмс та доктор Ватсон – класичний детективний дует». Учні поділяються на дві «домашні групи». Одна готує презентацію про Холмса, а друга – про Ватсона: уявну розмову, інтерв’ю, підбирають цитати до образів.

Багатий текст – шлях до оволодіння мовними скарбами. Опора на текст при вивченні мовного явища ніби зближує те, що лежить на поверхні: слово – об’єкт лінгвістики і слово – елемент, вияв образного, художнього мислення. Це дає поштовх асоціативному мисленню, розширює погляд на суть речей, явищ. Учень уважно вслуховується в слова, які надихають його на створення мальовничого сюжету (твір-есе, твір-опис). Об`єднані в образному малюнку, вони активізують творчу уяву, мислення, фантазію.

Процес навчання – це не автоматичне вкладання програмового матеріалу в голову учня. Завдання педагога в тому, щоб підвести до дверей, дати ключ і навчити учня користуватися цим інструментом. Ніхто, крім самого учня, не зможе ввійти у світ знань. А в цьому вчителеві повинні допомагати такі види робіт :

  • «Наукова рада» - підготувати зв’язну лінгвістичну розповідь.

  • «Майстри слова», «Юні поети».

  • «Юні актори» - прочитати текст, переказати його в особах.

На кожному уроці повинно звучати «живе» слово. Тому кожен урок української мови та літератури має розпочинатися з поетичної хвилинки. Ці хвилинки допомагають школярам розкрити свої творчі здібності та задатки. Якщо це можливо, повинні звучати авторські вірші. (Додаток 1).

Не залишаються байдужими учні й до роботи в шкільній «Студії юних» (Мала Академія Наук), адже ця робота невід’ємна від творчості. На початку навчального року пропонуються учням 7 – 11 класів теми за вибором. Протягом року під керівництвом учителя ведеться робота з опрацювання обраної теми, а в травні місяці – захист творчих робіт ( «Шевченко - художник», «Психологізм новелістики В.Стефаника» тощо).

Працюючи в режимі постійних шукань та новизни, учні розвивають мислення й уяву, набувають комунікативних навичок монологічного та діалогічного мовлення, виявляють творчі здібності. Уроки української мови та літератури стають бажаними, адже на них створюються поезії, казки, художні пейзажі, роздуми, інсценуються власні та авторські уривки, придумуються лінгвістичні ігри та кросворди, тестові завдання, розробляються кейс-портфоліо, портфоліо-презентації.

Результативність діяльності.

  • Переможець міського конкурсу « Наш учитель самый, самый, самый …»,2006 рік.

  • Переможець міського туру обласного конкурсу «Кращий працівник року» в номінації «Кращий класний керівник», 2008 рік.

  • Переможець міського конкурсу «Самый классный «классный»…», 2008 рік.

  • Робота в творчій групі з розробки книжки-читанки для майбутніх першокласників, 2007 рік.

  • Виступ на міському засіданні школи молодих вчителів української мови та літератури «З досвіду роботи», 2009 рік.

  • Стаття «Від творчості вчителя до творчої особистості учня», 2009 рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]