Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бобкова биржа 130-185.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
322.05 Кб
Скачать

4. Форма біржових угод т їхня реєстрація

Досягнення усної згоди учасників біржових торгів пе­редбачає подальше юридичне оформлення угоди (додання цим умовам певної форми). Фактично це є останньою стадією укладання біржових угод на товарній біржі Дана стадія перед­бачає юридичне оформлення договору шляхом надання умо­вам біржової угоди письмової форми і Н реєстрації товарною біржею.

Форма угоди — не спосіб вираження волі сторін, що 'бе­руть участь в угоді. Необхідною умовою законності договору є укладення його у формі, що передбачена чинним законодавст­вом для даного виду договору.

Закон не передбачає спеціальних вимог щодо (форми біржових угод і визначає лише загальне положення яро те, що угоди, зареєстровані на біржі, не підлягають нотаріальному посвідченню (ст. 15). Таким чином, щодо біржових договорів діє загальне правило, установлене для господарських дого­ворів, відповідно до якого він повинен бути укладений у пись­мовій формі, підписаний уповноваженими особами й скріпле­ний печатками (ст. 181 ГК України).

з£3

її*

Біржове право

Розділ 5. Біржові угоди

Письмова форма біржового договору дозволяє найбільш точно зафіксувати волю суб'єктів угоди й тим самим закріплює доказ про дійсну спрямованість намірів цих суб'єктів. Загальні для всіх угод вимоги до письмової форми біржового договору визнаються дотриманими, якщо складено документ, що виражає зміст угоди й має підпис осіб, що скла­ли угоду, або уповноважених ними осіб. Такий підхід повністю відповідає вимогам ГК України.

Варто звернути увагу, що воля сторін біржової угоди може бути виражена не тільки у формі, що традиційно сприймається як письмова, але й за допомогою телетайпних, електронних або інших технічних засобів зв'язку, якими во­лодіє товарна біржа. Це можливо в тому випадку якщо біржова торгівля здійснюється з використанням електрон­них торгівельних систем. Загальні положення законодавст­ва й зокрема ГК України дозволяють уважати, що біржові договори, укладені з використанням електронних біржових систем в електронно-цифровій формі, являють собою пев­ний різновид письмової форми біржових угод. Однак варто підкреслити, що в цьому випадку форма біржового договору повинна відповідати загальним вимогам, установленим За­коном України «Про електронні документи й електронний документообіг» і Законом України «Про електронно-цифро­вий підпис».

З огляду на, що біржова угода укладається в простій письмовій формі, щодо юридичної кваліфікації усної угоди, укладеної між учасниками біржової торгівлі до оформлення біржового контракту, у науковій літературі мають місце різні точки зору. Так, пропонується вважати, що усна угода, укла­дена між учасниками біржової торгівлі попереднім догово­ром, сторони якого зобов'язані в певний строк укласти до­говір на умовах, передбачених попереднім договором. При та­кому підході варто визнати, що учасники біржових торгів фактично укладають дві угоди — попередній й основний до­говір [5, с. 167].

Треба підкреслити, що відповідно до Закону біржова угода вважається укладена з моменту реєстрації на біржі.

Правове значення реєстрації біржової угоди полягає в тому, що саме із цим юридичним фактом законодавство пов'язує виникнення прав й обов'язків сторін біржової угоди. Реєстрація біржової угоди передбачає взаємні дії не тільки сторін договору, але й товарної біржі в особі уповноважених осіб біржі, зокрема по внесенню інформації відносно укладе­ної біржової угоди з метою обліку укладених біржових угод. Особливістю реєстрації біржової угоди є те, що необхідні дії можуть бути проведені тільки в певний час (угода повинне бути представлена до реєстрації й зареєстрована на біржі не пізніше наступного дня). На стадії реєстрації відбувається перевірка біржею дотримання сторонами загальних вимог щодо укладення біржових угод при проведенні торгів. Відповідно при виявленні будь-яких порушень відносно Правил біржової торгівлі товарна біржа має право відмовити в реєстрації угоди.

Певні особливості щодо реєстрації біржових угод на то­варних біржах, які здійснюють торгівлю сільськогосподарської продукцію, установлюють Типові правила біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією. Таким чином, реєстрація біржових угод є самостійним правоутворюючим юридичним фактом, що має конкретні правові наслідки [22, с. 117].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]