Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по курсовым новая.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
625.15 Кб
Скачать

Характеристика курсової роботи

Курсова робота виконується згідно освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів зі спеціальності «Фінанси» на четвертому курсі в 7 семестрі.

Мета, завдання і зміст курсової роботи: Курсова робота є продовженням теоретичного вивчення матеріалу з дисципліни „Страхові послуги”. Її метою є практичне закріплення у студента знань та умінь, надбаних при вивченні дисципліни. В ході виконання роботи студент повинен навчитися працювати з періодичною та науковою літературою, а також з нормативно-правовою базою з теми, що вивчається; збирати на об’єкті дослідження необхідний матеріал, а також аналізувати його; обґрунтувати доцільність вивчення та актуальність теми, а також зробити необхідні висновки і конкретні пропозиції на підставі проаналізованої інформації.

Зміст курсової роботи (типовий):

Вступ

1. Теоретично-правові аспекти з теми дослідження.

2. Основна (аналітична) частина роботи (назва розділу формулюється з теми дослідження).

3. Шляхи удосконалення розвитку страхових послуг (за темою дослідження).

Висновки і пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

Вимоги до виконання основних розділів роботи

У вступі наводиться обґрунтування обраної теми, її актуальність, визначається об'єкт дослідження, формулюється мета і задачі, а також обґрунтовується метод дослідження і прийоми його проведення.

В першому розділі розкриваються теоретичні та правові аспекти питань, що вивчаються. Студент добирає і вивчає літературні джерела по темі і робить їх огляд, виказуючи свою точку зору по даних проблемах. У літературному огляді викладаються в тезовому вигляді результати наукових досліджень вчених економістів-фінансистів, передовий досвід реалізації страхових послуг, опубліковані в монографіях, збірниках наукових праць, авторефератах, журналах, газетах і інших джерелах інформації по даній проблемі. Студент робить узагальнення викладеного матеріалу і виказує свою точку зору з даних питань. Визначає рівень вирішення проблеми, що вивчається, на сучасному етапі і на перспективу. Викладається методологія рішення питання і обґрунтовується система напрямів, які будуть покладені в основу роботи. В огляді літератури робиться посилання на джерело в списку використаної літератури шляхом наведення відповідного номера після закінчення посилання в квадратних дужках .

У роботі викладаються теоретичні аспекти, вивчається правова основа, що відноситься до теми, перелік та загальна характеристика законодавчих актів по проблемі, що вивчається, їх взаємозв'язок, яку задачу вони вирішують; розкриваються недоліки існуючого законодавства в цій частині.

В другому розділі роботи студент здійснює аналіз результатів дослідження з поставленої проблеми. Цей розділ повинен містити не менш ніж три підрозділи, що розкривають різні боки проблеми що вивчається. Конкретний перелік таких підрозділів, їх зміст та назву студент розробляє самостійно відповідно до вивченого матеріалу та обов’язково погоджує з науковим керівником (викладачем).

У першому підрозділі студент повинен навести інформацію, що характеризує діяльність об’єкта дослідження. Об’єктом дослідження в курсовій роботі є страхова компанія (за винятком тем 51-59), як основний суб’єкт з надання страхових послуг або організація, що здійснює певний вид соціального страхування (для тем 51-59). Вибір об'єкту дослідження дозволяє студенту зібрати, а потім узагальнити інформацію по темі. При цьому він викладає результати вивчення, конкретні шляхи вирішення даних питань. Вивчивши об'єкт дослідження, студент проводить короткий аналіз його фінансового стану, який повинен містити аналіз бухгалтерського балансу, аналіз формування доходів, видатків і прибутку, аналіз фінансової стійкості організації та показників її платоспроможності. Крім того, доцільно в даному розділу навести спеціалізацію (основний напрямок діяльності) страховика. Методика здійснення аналізу фінансово-господарської діяльності страхової компанії наведена далі.

Інші підрозділи основної частини роботи повинні містити практичну інформацію з надання тих чи інших страхових послуг, сучасний стан питань, що вивчаються в підрозділі, аналіз даних страхових компаній, соціальних фондів та статистичної інформації з конкретними висновками наприкінці кожної таблиці. Кожен з підрозділів повинен закінчуватися підсумками, що їх зробив студент в ході аналізу.

Третій розділ курсової роботи повинен містити конкретні шляхи удосконалення вивчених питань. Удосконалення має містити в собі конкретні заходи щодо подолання негативних сторін у вивченому питанні, щодо покращення якостей та корисності страхових послуг, поліпшення роботи страховика чи страхового ринку з наведенням мети вдосконалення та його можливих результатів.

На підставі матеріалів вивчення студент викладає конкретні висновки, до яких він прийшов в ході аналізу (1 і 2 розділи роботи) і пропозиції, які сприятимуть вирішенню проблеми (на підставі 3 розділу). Вони повинні витікати зі змісту роботи і не носити декларативний характер. Об'єм даного розділу не повинен перевищувати двох сторінок.

Список використаних джерел повинен містити:

1. Закони України, Укази Президента України, Постанови;

2. Нормативні акти;

3. Архівні матеріали, офіційні статистичні збірники та публікації;

4. Книги, статті в наукових збірках, журналах, монографії інші наукові літературні джерела;

5. Інструкції і нормативні документи відомчого значення;

6. Статутні і нормативні документи підприємств і організацій тощо.

Загальний список має містити не менше 25 найменувань і бути висловлений за одним із варіантів:

а) за алфавітом або;

б) у тій послідовності, за якою джерела зустрічаються в тексті роботи.

В кінці курсової роботи можуть бути розташовані додатки, які можуть містити статистичні таблиці, звітність страхової компанії (при використанні фактичних даних страхових компаній прикладати обов’язково), приклади договорів страхування, схеми, що не були розташовані в тексті роботи, але на них було посилання тощо.

Оформлення зібраного матеріалу в цілеспрямовану єдину працю здійснюється послідовно з дотриманням логічного і економічного взаємозв'язку досліджуваних питань. Робота повинна викладатися грамотною літературною мовою (українською чи російською).

Збір і обробку практичного матеріалу доцільно проводити з використанням машинної обробки інформації. У роботі доцільно використовувати прогресивні методи дослідження і досвід роботи страхових компаній та інших суб’єктів страхового ринку по даній проблемі.

Примірний обсяг передбачуваних завдань 35-40 сторінок рукописного тексту формату А4