Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наш посібник.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
859.65 Кб
Скачать

5.2. Бібліотека внз в умовах трансформації вищої професійної освіти

Сьогодні в сфері освіти і науки відбуваються значні зміни, які перш за все, стосуються змісту та технологій освіти.

  • Впровадження моделей безперервної професійної освіти, що забезпечує кожній людині можливість формування індивідуальної освітньої траєкторії.

  • Введення нового переліку професій і напрямів підготовки в професійній освіті і відповідних державних освітніх стандартів з метою формування освітніх програм, адекватних світовим тенденціям, потребам ринку праці та особистості.

  • Впровадження нових технологій та принципів організації навчального процесу, що забезпечують ефективну реалізацію нових моделей і суть безперервної освіти, в тому числі з використанням сучасних інформаційних та комунікаційних технологій.

  • Реалізація системи заходів по забезпеченню участі України в Болонському процесі з метою підвищення конкурентоспроможності української професійної освіти на міжнародному ринку освітніх послуг і можливості участі в системі міжнародної безперервної освіти.

Вимоги до бібліотек з боку суспільства закладені в Законі України "Про бібліотеку і бібліотечну справу", виходячи з якого бібліотека є об'єктом культурного призначення, якому відводиться особлива роль у задоволенні інформаційних та культурних потреб суспільства.

Бібліотека вищого навчального закладу забезпечує студентів, науково-педагогічних працівників та співробітників необхідною навчальною, науковою, методичною та художньою літературою.

У бібліотеці, як правило, працюють декілька читальних залів, абонементи навчальної, наукової та художньої літератури, комп`ютерний клас та бібліотечні пункти у гуртожитках.

Бібліотечний фонд багатогалузевий, він містить літературу українською, російською, англійською та іншими мовами. Крім того, обов`язково представлено різного типу довідкову літературу, різні види словників.

Довідково-бібліографічний апарат складається з каталогів та систематичних і тематичних картотек.

Для вирішення стратегічного завдання університету в підготовці висококваліфікованих фахівців, необхідно забезпечити високу якість інформаційного середовища. Діяльність бібліотеки вищих навчальних закладів в цьому плані можна оцінювати в контексті поставлених завдань, якщо вони забезпечують доступність, повноту, оперативність і комфортність отримання інформації.

Інформаційно-освітнє середовище університету можна характеризувати як якісне:

­ якщо є потужна бібліотека, яка накопичує і зберігає інформаційні ресурси, надає інформаційні послуги, запроваджуючи новітні технології;

­ інформаційна грамотність викладацького складу і студентів адекватна сучасному рівню розвитку інформаційних технологій.

Бібліотека у відповідності із місією університету покликана підтримувати навчання і наукові дослідження, забезпечувати доступ до світових знань та інформації шляхом організації документального фонду і запровадження сучасних технологій.

Реалізація цієї місії спрямована на те, щоб бібліотека стала головним інформаційним ресурсом університету, учасником навчального процесу, складовою світової бібліотечної системи.

Як інформаційно-комунікативний центр, бібліотека намагається:

­ представити свої інформаційні ресурси в світовий інформаційний простір;

­ забезпечити доступ до інформаційних ресурсів;

­ представити користувачам документи із світового інформаційного потоку;

­ організувати високопрофесійне інформаційне обслуговування користувачів.

В Україні створено систему бібліотек та інших закладів, які займаються бібліографією економічної літератури.

Бібліографія ( від грец. biblion - книжка, grapho - пишу) - це галузь знання про методи і способи складання покажчиків, списків, оглядів друкованих творів. Завдання бібліографії полягає у реєстрації друкованих творів з певної галузі знань, окремої проблеми* теми* Подається вона у наукових дослідженнях у вигляді переліку книг, журналів і статей із посиланням на місце і рік опублікування, видавництво та ін.

Бібліографічні джерела економічної інформації являють собою сукупність літературно оформлених робіт* випущених видавництвами або депонованих у закладах науково - технічної інформації. Залежно від цільового призначення бібліографічні літературні джерела економічної інформації поділяють на такі види : праці відомих представників економічної думки; статистичні матеріали; науково - дослідна література; навчальна література; науково - популярна література; практичні посібники, довідкова література.

Статистичні матеріали - відомості про розвиток національної економіки, подані у вигляді таблиць, узагальнених у щорічних статистичних збірниках, що видаються Держкомстатом України.

Науково - дослідна література видається у вигляді монографій, узагальнюючих наукові праці, збірників статей, в яких висвітлюються різні проблеми економічних наук, розробляються питання розвитку країни.

Навчальна література - це видання літератури з питань економічних дисциплін, призначених для підготовки спеціалістів у області економіки, економічної освіти працівників підприємств, корпорацій та ін.

Практичні посібники - це видання, розраховані на задоволення потреб окремих категорій спеціалістів галузей економіки в їх повсякденній практичній діяльності. Це література з питань бухгалтерського обліку, статистики, аудиту, фінансів, планування і організації виробництва.

Довідкова література - призначена для різних фактографічних довідок, складається із двох великих груп :

Залежно від функцій та призначення економічна бібліографія поділяється на науково - допоміжну та рекомендаційну.

Науково - допоміжна бібліографія найбільш повно і всебічно інформує наукових працівників і спеціалістів галузей національної економіки про економічну літературу, яка сприяє розвитку науки і виробництва.

Рекомендаційна економічна бібліографія виконує виховну функцію. Пропагуючи кращу, видану останніми роками економічну літературу, вона сприяє економічному вихованню працівників, розширенню їх економічного світогляду.

Залежно від форми і повноти змісту посібників в економічній бібліографії склалися такі типи бібліографічних покажчиків :

  • Загальноекономічні - універсальні посібники, що включають літературу кола галузей і проблем економічної науки. У цих покажчиках література групується за тематичним та галузевим покажчиками.

  • Галузеві - посібники, що представляють бібліографію з питанням будь--якої галузі економічної науки.

  • Тематичні - групують бібліографію за тематичними ознаками за межами окремих економічних наук. Такими покажчиками є посібники з міжгалузевих і галузевих економік.

  • Персонали - групують літературу за авторською належністю - вченими-економістами, великими спеціалістами національної економіки.

Важливим бібліографічним джерелом оперативної економічної інформації, що викориcтовуєтьcя в наукових дослідженнях, є періодичні видання.

До них відносять газети і журнали, що висвітлюють усі питання економічної науки або ряду основних її галузей. Кожне періодичне видання має свого видавця - відомство, науково - дослідний заклад, юридичних і фізичних засновників.

Вивчення бібліографічних джерел економічної інформації спрямоване на прискорення пошуку необхідних даних для дослідження економічних процесів і розробки науково обґрунтованих пропозицій щодо їх удосконалення з метою одержання найбільшої ефективності при мінімальних витратах.

  • Бібліографічний запис

  • Реферат.

Бібліографічний запис - це опис друкованого твору, що включає відомості про його автора, назву роботи, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок, а для журнальних статей - назву журналу, рік видання, номер сторінки.

Реферат — коротке викладання змісту наукової праці, як опублікованої так і депонованої.

Структура і організація економічної бібліографії є систематизація знань попередніх дослідників, для розвитку науки еволюційним напрямком.

Інформаційно - пошукові мови бібліографічних фондів

Основою інформаційно-пошукового апарату бібліотек є каталоги - упорядковані сукупності карток, що включають в себе бібліографічний опис літературних джерел.

Формуються основні каталоги або за принципом алфавіту, або за іншим принципом систематизації знань. Крім основних каталогів, створюються допоміжні: каталог періодики, картотеки статей і рецензій. У картотеках відомості зберігаються лише до моменту видання бібліографічного покажчика, який включає в себе відповідні публікації.

Основними каталогами є: систематичний каталог та алфавітний каталог.

Систематичний каталог формується згідно з діючою класифікацією науки. Проблеми науки мають відповідні цифрові чи буквено-цифрові позначення (індекси), сукупність яких ієрархічно реалізується у розділах, підрозділах, рубриках каталогу.

Алфавітний каталог складається у суворій послідовності алфавіту. При цьому береться спочатку перша буква слова, за яким йде опис, потім друга і т.д. залежно від кількості авторів, наявності спеціального, титульного редактора першим словом, за яким здійснюється опис літературного джерела та його розміщення у каталозі, може бути прізвище або перше слово назви публікації.

Формування і управління бібліографічними фондами та використання осу наукових дослідженнях основане на міжнародних інформаційно-пошукових мовах, чим забезпечується інтернаціоналізація науки.

Бібліотека гнучко реагує на потреби навчального процесу, фонди її постійно оновлюються.

Бібліотека – центр виховної роботи. Робота проводиться в тісному контакті з педагогічним колективом, громадськими організаціями вузу. Це усні журнали, тематичні вечори, зустрічі з письменниками, артистами, діячами культури.

Співпрацю вузівської науки і бібліотеки підсилюють Дні інформації та Дні кафедр, що проводяться з метою ознайомлення науково-педагогічного складу з новими виданнями, підручниками та посібниками.

На всіх пунктах видачі книг читачі обслуговуються за єдиним читацьким квитком, форма якого встановлена керівництвом бібліотеки та вузу.