Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdil_1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Розділ ііі. Кліматичні умови території

Кліматоутворюючі чинники зумовили розташування Рівненської області в межах атлантико-континентальної області помірно-континентального типу клімату помірного кліматичного поясу.

На території області сумарна радіація досягає 4190МДж/м2. Вона має тенденцію до незначного зменшення в напрямку південь-північ. Більшу частину тепла (близько 87%) земна поверхня одержує навесні і влітку. Річний радіаційний баланс(саме від нього залежить температура повітря і ґрунту) становить 1700МДж/м2. Найвищі його показники спостерігаються в

- температура повітря червні і липні. Внаслідок достатнього зволоження ґрунту переважна частина радіаційного тепла витрачається на випаровування.

Р ис. 3.1 Кліматичні умови територі

Атмосферна циркуляція проявляється в переміщенні над територією області повітряних мас, циклонів, антициклонів і сприяє перерозподілу тепла і вологи. Особливо значний її вплив взимку.

Рівнинність поверхні зумовлює вільні проникнення різних типів повітряних мас. Помірні повітряні маси, які надходять з Атлантики у вигляді західних вітрів, підвищують вологість повітря і приносять опади, пом'якшуючи зимові морози і зменшуючи літню спеку. Континентальне помірне повітря надходить з внутрішніх районів Євразії і надає клімату сухості. Взимку встановлюється морозна, ясна, без опадів погода, а влітку - спекотна. Іноді в теплі пори року до нас проникають морські і континентальні тропічні повітряні маси з високими температурами, а взимку - арктичні, що приносять морозну суху погоду. Перехід до зими зазвичай пов'язаний з початком вторгнення арктичного повітря, яке супроводжується різким похолоданням і снігопадами. Інтенсивність його вторгнення досягає максимуму в січні.

Причиною частих змін погоди є надходження атмосферних фронтів з циклонами та антициклонами. Циклони і антициклони протягом року надходять на Рівненщину найчастіше з заходу: з Ісландського мінімуму та Азорського максимуму, що зумовлено західним переносом повітря в помірних широтах. Антициклони, які надходять у межі області з Арктичного (влітку) та Азіатського (взимку) максимумів мають сезонний характер.

Роль підстилаючої поверхні як кліматотвірного чинника загалом незначна для такої невеликої і рівнинної території як Рівненська область. Однак численні масиви боліт і лісів, водні простори, орні землі, населені пункти, різноманітний рельєф Волинської височини впливають на формування місцевих особливостей клімату - температури, вологості, опадів, швидкості вітру тощо.

Середньомісячна температура найтеплішого місяця липня 18 - 18,5°С, червня і серпня на один градус нижча. Найхолодніший період зими починається приблизно з 12-15 грудня і триває близько двох місяців. В січні спостерігається найбільше днів з від'ємною температурою, середньомісячна температура становить -4,5 - -5,5°С.

Середня багаторічна температура в межах області змінюється мало. Вона нижча на сході і північному сході області (6,6° - 6,8°С) і трохи вища на південному заході (7- 7,5°С).

Середня багаторічна кількість опадів у області досягає 550 - 600мм. Збільшення кількості опадів спостерігається в південному напрямку до більш підвищеної частини Рівненщини.

В теплі пори року випадає більша кількість опадів (приблизно 450мм). Збільшення місячних сум опадів починається з березня-квітня. Максимум припадає на червень - серпень. В цю пору дощі випадають найчастіше у вигляді злив. У вересні місячні суми опадів різко зменшуються. Взимку, навесні та восени опади менш інтенсивні, але більш тривалі. В холодну пору року переважає хмарна погода.

Імовірність бездощових періодів в 40 і 50 днів становить 5-10%, тобто великі посухи можуть спостерігатися раз у 10-20 років. Середня тривалість бездощових періодів становить 3-4 дні.

Сніг починає випадати в листопаді і зберігається до кінця березня. Сніговий покрив нестійкий, що пояснюється досить частими і глибокими відлигами.

Випаровуваність дещо менша ніж кількість опадів (525- 550мм), а тому коефіцієнт зволоження більший одиниці. Територія отримує надмірне зволоження.

Вітровий режим тісно пов'язаний з атмосферною циркуляцією. В холодну пору року особливо помітний вплив області високого атмосферного тиску (осі Воєйкова). В цей час над Рівненщиною переважають південні, південно-східні, південно-західні та західні вітри. Навесні переважають вітри з південного сходу і північного заходу. Влітку панують західні і північно-західні вітри, зумовлені дією атмосферних фронтів.

Отже, клімат Рівненської області характеризується м'якою зимою, теплим літом і великою кількістю опадів, що пояснюється її положенням в найменш континентальній в кліматичному відношенні частині України.

Склад і властивості повітря змінюються під дією антропогенних чинників, особливо промислових підприємств і транспорту. А отже, змінюються і кліматичні особливості території. Свій "внесок" у забруднення атмосфери вносять підприємства всіх районів області, але особливо виділяються Здолбунівський, Костопільський, Сарненський райони та м.Рівне. Найбільшими центрами атмосферного забруднення є міста Рівне, Здолбунів, Дубно, Сарни та пункти концентрації підприємств основної хімії та промисловості будівельних матеріалів (Клесів, Рокитне, Томашгород, Нова Любомирка). Високим рівнем забруднення повітря відрізняються населені пункти, розташовані вздовж автомобільних магістралей.

В останні роки помітно прослідковується тенденція до зменшення шкідливих викидів в результаті спаду промислового виробництва. Гранично допустимі концентрації хімічних елементів в атмосфері коливається в межах затверджених норм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]