Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_WRL2301_0 (1).docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
300.88 Кб
Скачать

10 Перепишіть речення, підкресліть вставні слова, словосполучення, розставте розділові знаки і вставте, де треба, пропущені букви.

А тут не тобі кажучи ростуть дочки так швидко як на дрі…ах (І.Нечуй-Левицький). Може ще раз со…це правди хоч крізь сон побачу… (Т.Шевченко). Я по правді сказавши й тепер трохи дивуюсь що мені так ле…ко пишеться до Вас

(Л.Українка). Це ж думаю Палажка ходить до моєї криниці по воду (І.Нечуй-Левицький). Либонь уже д…сяте літо як дав я людям «Кобзаря» (Т.Шевченко ). Ч..рвоно в..шневі зорі віщують погожий схід. (А. Малишко). Далеко…далеко врізуєт..ся в з..лено блакитні хвилі ск..лястий бер..г (О. Довженко). І л…малося гіл…я на дереві і зр…валося листя і далеко г…нив його вітер в сумне поле (С. Васильченко).

Перепишіть речення і визначте, якою частиною мови є виділені слова в реченні: Сірий, припорошений весняною пилюкою степ збігає на південь і стигне там голубим маревом; суворою лінією стоять на ньому сторожові могили, насипані, може, татаркою, а може, волелюбним козацтвом, що шаблею та мушкетом боронило оці степи від ворожих навал.

Спишіть речення, вибираючи з дужок відповідне слово. Нараду (проводив,проводила) заступник голови правління банку Нілова Н.В.. Кухарем у дитячому садку з 2007 року (працював, працювала) Рогоза Світлана Василівна. На засіданні (виступив, виступила) майстер цеху Курбанова П.Р. .Касир Н.Добровольська (взяв, взяла) відпустку за власним бажанням. Розпорядження (підписав, підписала) голова районної адміністрації Валентина Костенко. Перепишіть речення, розставте розділові знаки

Не кидай іскру в солому і сама згорить і село спалить (Нар. творчість).

Минали дні брат не повертався (В.Шевчук).

Місяць на небі зіроньки сяють тихо по морю човен пливе (Нар. Творчість).

Всім же ясно навіть дітям земля велика (П.Мирний).

Перед виборцями виступив Лавринович ректор інституту професор (Р.Братунь). Тихий сон стуляє вії розігнавши давні мрії і втопивши їх в журбі (Г.Чупринка). Перепишіть, поставте необхідні розділові знаки :

У густій мряці білій як молоко все пропадало небо гори ліси пастухи (М.Коцюбинський). Заснув знечувся й коли і снилися красиві коні сірі гніді вороні (В. Симоненко). Лаврін не поганяв волів він забув і про воли і про мішки й тільки дивився на Мелашку (Нечуй-Левицький). Ліс іще дрімає а з синім небом уже щось діється воно то зблідне наче від жаху то спалахне сяйвом немов од ра­дощів (М. Коцюбинський).

Розкрийте дужки і розставте пропущені розділові знаки відповідно до пунктуаційних норм.

Молодий Горпищенко льотчик запитує батька Хто це тату колодязь копав (О.Гончар) Благослове(н,нн)а та ясна годи(нн,н)а коли буквар б(и,е)ре дитина коли читає « Кобзаря» юнак ( Д.Павличко). Милуйся милуйся свічками березами і прозорим воском кленів шептунів ( О.Довженко). Хто хоч раз (на) віку бачив такі болючі смертельною во(х,г)кіс(тт,т)ю обведені пташи(нн,н)і очі той ще більше має шанувати усе живе ( М.Стельмах). Люблю роботи грім і грюк і кров ж(е,и)ву у жилах (М.Рильський). У нижч…поданій ста…ті я звичайно (не)охоплюю всіх проблем розвитку українс…кої мови (М. Рильський). У густій мряці білій як молоко все пропадало небо гори ліси,п…стухи (М. Коцюбинський). Тамарі він чому(сь) видався …хожим на доброго покривдж…ного лісовика (Ч, ч)угайстра з гуцул..с…кої ка…ки (Ю. Myшкетик). Перепишіть речення, розкриваючи дужки. Розставте пропущені розділові знаки .

(В)весь тік більше як на (пів)версти був заставлений скиртами (І. Нечуй-Левицький). Серед загального (сіро)зеленого кольору землі і полів раді(стн,сн)о веселили око (яскраво)червоні сині й жовті фарби. (Ю. Смолич). Усім і екскурсантам і простим людям рекомендується ґав (не)ловити (Остап Вишня). Чіпка палко (не)навидів панство але (не) знав як боротися з ними (Панас Мирний Гей ти поле колоскове молодість моя (В.Сосюра).Так от у Сквирі в тихій книгозбірні живе мій друг старий казкар вечірній ( М.Рильський). Попадався їм багач у руки вони його оббирали попадався вбогий вони його наділяли ( Марко Вовчок). (З,с)давна в Кавунівці так повелося старі вдома а молодь здебільшого на марганцях ( О.Гончар). Крикнув бугай у болоті і замовк сумно рознісся його голосний поклик на всю околицю і затих ( Панас Мирний).

СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ : Виділіть складносурядне речення: A Весна була рання дружна (3. Тулуб). Б Здорові кострубаті дуби грізно стояли в снігових заметах; їм було байдуже, що бурхав холодний вітер, ішов сніг… (М. Коцюбинський) B Після теплих літніх дощів хліба налилися колосом, пополовіли, а десь за тиждень взялися бронзою (І. Цюпа). Г Сподом попід ті стіни вузькою щілиною шумів і пінився студений гірський потік (І. Франко). Д Ми розвіяли хмари похмурі, і над нами сіяла блакить (В. Сосюра).

Вкажіть рядок із складним реченням, яке не потребує редагування: А Садом я блукаю тихою ходою, рум’яніє вечір од зорі заграв; яблука доспілі виснуть наді мною, що колись про них я в Рильського читав (В. Сосюра). Б Дитина – дзеркало родини: як у краплі води відбивається сонце, так у дітях відбивається моральна чистота матері і батька (В. Сухомлинський). В В нічній темряві, там, де зоряне небо сходилось з землею, ледь чутно шуміли мотори, світились вогнями (Ю. Збанацький). Г Як швидко минають дні, коли в людини є хліб і вода, і як повільно течуть вони, коли немає ні ковтка води (С. Скляренко). Д Невдача, мовби примирила нас з тими, від кого ми досі уперто намагалися відірватись: беремося тепер спільно

11

обмірковувати становище, в яке тут разом потрапили (О. Гончар). Вкажіть рядок із складним реченням:

А Світло сяйною хвилею хлюпнуло по верхівках дерев, замиготіло, застрибало по кущах (Є.Гуцало).

Б Слався, мій народе, мій гордий, чесний, добрий, молодий (М. Вінграновський).

В Ранок такий-то тихий та ясний придався: ні вітерець не війне, ні хмарка не збіжиться (Марко Вовчок).

Г Я сама вештаюся день у день по лісах, мов та справдішня русалка, з розпаленими щоками, зі сміхом на устах, з щастям в очах! (О. Кобилянська)

Д Переглядаючи трагічні сторінки Каменяревого життя, поет постійно пам’ятає про зв’язок Франка з нашим часом (О. Лубківський). Вкажіть рядок із складним реченням: А Нестор ціпенів від страху, притулившись чолом до шибки, і оглядався на всі боки (І.Цюпа). Б Біля акації були розкидані квіти, пахло прив’ялим духом полину (М.Коцюбинський). В Дівчата пряли нитки, вишивали, готували сорочки на придане (Т.Шевченко). Г Тугі, кошлаті гриви хлюпали в груди, повивали ноги, хапали за високо зведені копита й тягли в глибінь (І.Цюпа). Д Слуги носили безліч страв: тетереви, гуси, журавлі, голуби, кури; всілякі напої: вино, мед, чистий і варений з корінням, квас (О.Гончар). Вкажіть рядок із складнопідрядним реченням: А Нехай хлопець змалку звикає до правди ( М.Гоголь). Б Із вирію летять, курличучи ключі ( П.Тичина). В Часто я в думці з тобою великі розмови проваджу, і світять, як мрія, мені твої очі, та зорі сумні…(В.Сосюра). Г Тут запеклася кров мого народу і одридали волю кобзарі (П.Тичина). Д Щоб тих щасливих днів не загубити, потрібно працювати цілий вік ( І.Франко). Позначте рядок із складносурядним реченням:

А Злазили лише там, де доводилось пробиватися крізь замети (І.Багряний) .

 Б Здається, наче припудрений снігом багрець листка вставлено в різьблену пухову рамочку-облямівочку (Є.Гуцало).  

 В В цім місці річка взагалі текла, крутячись та петляючи між хребтами, і вона робила круте коліно (І.Багряний).  

 Г Мати розповідала, як ще дівчиною ходила до собору на богомілля (О.Гончар).  

 Д Митрополит наполягав на тому, щоб продовжити ставити церкву на освячених підвалинах (П.Загребельний).   Позначте рядок із складносурядним реченням: А Ярослав заніс був руки, щоб ляснути в долоні, але стримався. (П.Загребельний) . Б І справді, з кутка, де блищали очі, вибрався їжак, струснув солому з голок і сів посеред куреня. (Г.Тютюнник). В Льотчикові аж дивно чути, що пращури його були чумаками. (О.Гончар). Г Раптом Сашко відчув чийсь погляд в свою спину, та він нітрохи не здивувався (М.Вінграновський). Д Як ото після градобою колоски на ниві підводяться, так зараз підводяться, відходять душею люди. (О.Гончар). Виділіть безсполучникове складне речення, в якому ставиться двокрапка (розділові знаки пропущені):

А Далеко на сході стало червоніти небо сонце сходило (О.Маковей).

Б Поети йдуть за горизонт поезія зостається віч-на-віч з вічністю (Ю.Забашта).

В Подивилась ясно заспівали скрипки (П.Тичина).

Г Тим часом прийшли грузовики санітари кваплячись почали збирати поранених (О.Гончар).

Д Широке зелене листя з сизими жилками обсипає моє лице росою легенькою хмаркою сіється пилок з потривожених султанів (Ю.Збанацький).

Вкажіть рядок із складнопідрядним реченням, в якому підрядна частина стоїть усередині головної:

А Бережіть теє слово, що гранилось віками у битвах, в трудах…( Л.Забашта). Б Туди, де образи кохані, душа окрилена летить (О.Олесь). В Щоб добре жити, треба добре робити ( Народна творчість). Г Коли копають картоплю, ключ угорі журавлиний рідною мовою кличе у невідомі краї ( М.Рильський). Д Що за літо заробить Мотря, те за зиму і проживуть ( Панас Мирний).

Вкажіть рядок із складнопідрядним реченням, у якому правильно розставлено розділові знаки :

А Постояв трохи на самому вершечку могили, знайшов у небі ледь помітну тремтливу грудочку, що вся тремтіла, сипала звуками й пішов ріллею до лісу (В.Шевчук).

 Б Сагайдачний бачив заколот і попередив Хоткевича (З.Тулуб).

 В І тільки тут, на Січі, люди вперше починали виховувати в собі справжню, свідому любов до своєї Батьківщини, тому, що тільки тут, в цьому орлячому кублі, Батьківщина дійсно ставала для них рідною матір’ю, а не лютою мачухою… (З.Тулуб).

 Г Він тихо причалив до лісникового човна, котрий ніколи ніким не приковувався, і, зіпхнувши його з берега, пустив за водою (Г.Тютюнник).

  Д. Хвойні не скидають свого вбрання на зиму, тому, що їхні листочки - хвоїнки випаровують дуже мало води (Б.Заверуха) .

Виділіть речення, у якому підрядна частина стоїть перед головною : А Я люблю тишину, коли море так дише і зітхає у сні до холодних і теплих глибин (В.Сосюра). Б Коли мені підхлібник руку тисне, тікаю геть від нього, сам не свій (Д.Павличко). В Ота весняна золота бджілка вкинула в хату щось таке, від чого білі стіни під низькою стелею осміхнулися (М.Коцюбинський) . Г Виспівує та щебече, поки місяць зійде ( Т.Шевченко).

Д Вона засоромилася вся, аж сльози заблищали на очах (М.Коцюбинський). 12 Вкажіть рядок із складнопідрядним реченням, в якому підрядна частина стоїть усередині головної: А Здавалось мені, що ворушаться скелі з очей моїх сльози ллючи (Леся Українка). Б У весняному повітрі загув вечірній дзвін, розносячи по місту людям звістку, що зайшло велике свято (А.Шиян ).

В Якби ти знав, як багато важить слово, одне сердечне, теплеє слівце! (Л.Костенко). Г До людини, якій завдячуєш життям, в душі назавжди залишиться почуття особливе (В.Сухомлинський). Д Іван з жахом побачив, як, виткнувшись з-за галузок, застряли головами бородаті цапи (О.Забужко) . Вкажіть, у якому реченні усі розділові знаки поставлені правильно: А Тебе взиваємо правдивого Бога… Не зсилай на нас ні турбот ні голоду, ні загальної смерті, огню, потопи, щоб не відпали від віри нетверді вірою (Митрополіт Іларіон). Б Синтагма – це одиниця яка вичленовується із фрази, відповідно до змісту висловлювання (З підручника). В Між горами старий Дніпро, неначе в молоці дитина, красується , любується на всю Україну (Т.Шевченко). Г Світи нам день, безсмертними вогнями (В.Сосюра). Д Мене там мати повивала і повиваючи співала свою нудьгу, переливала в свою дитину (Т.Шевченко).

Позначте речення, в якому розділові знаки поставлені правильно: А Здавалось, що ніжні руки дівчат тягнуться до сонця, вітають світло (Н.тв.)

Б Покладуть до підніжжя квіти, послухають урочисту музику, що лине з мурованих глибин мовби народжується в пломені вічного вогню, сфотографуються на згадку (З журналу).

В Серед сотень тисяч мінометників старший сержант Гончар вирізнявся хіба, що тим що писав вірші… (П.Загребельний). Г Якось прийшла рано-вранці ще, й сонце не сходило ( Є.Гуцало). Д Кожним словом кожним променем думки, кожним болем своїм живе в душі нашого народу людина, що ім’я їй – Леся Українка (О.Гончар).

Вкажіть, у якому реченні усі розділові знаки поставлені правильно :

А Пробивається дух, український крізь пісню наш єдиний рятунок в добу лиховісну ( О.Довгий). Б Нам неправда ненависна, як антисвіт, та півправда – ненависна вдвічі (Б.Олійник). В Живу всякчас, у сподіванні дива – в росинку глянув – усміхнувсь щасливо (Г.Коваль) . Г Я убиваю рабство у собі: щоб воїном лишитись в боротьбі (О. Довгий). Д Це ж треба , ти одягнувся – як на президентський прийом ( О.Слоньовська). Вкажіть рядок, в якому речення є складним безсполучниковим:

А Горобці й коноплянки осудять орла за те, що кепсько літає в кущах і коноплях (О.Довженко).

Б З дрімотного поля потягло вітерцем, заплюскали краплі, струшені додолу (В.Близнець).

В До великої річки Бористену, яку деякі тамтешні племена називали Дніпром, а деякі – Славутою, у персів іще був корм для коней та харч для людей (І.Білик).

Г Холодні осінні тумани клубочать угорі і спускають на землю мокрі коси (М.Коцюбинський).

Д Молоді чорняві скрипалі позакидали назад голови, так що на них ледве держались шапки (І.Нечуй-Левицький).

Вкажіть складнопідрядне речення часу: А Ходімо відсіль, де радощів немає (Ю.Яновський). Б Берези стояли вже тоді, коли Києва ще й мало було, вабили тихістю і спокоєм (А.Шиян).

В Виніс край мій жорстоку муку, щоб сьогодні ожив твій край (О.Заболоцький). Г Для того, щоб любити власний народ, не треба нам ненавидіти інших народів (З газети). Д А через те, що в них була лише латка землі, ніхто довго не слав старостів ( І.Карпенко-Карий). Виберіть рядок, у якому кома перед і ставиться в реченні (розділові знаки пропущено):

А Я в пісні молодість знайду і довго-довго буду з нею (В. Сосюра).

Б Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій (В. Сосюра.) .

В Дітям здавалося що вже вечір і що вже невдовзі прийде мама (Г.Тютюнник).

Г Крізь темну ніч шумів весняний дощ і в унісон із ним шуміли сосни (І.Драч).

Д Коли він торкався смичком до струн скрипки все на світі зникало і залишалася тільки музика ( І.Цюпа).

Позначте безсполучникове складне речення, між частинами якого слід поставити тире (розділові знаки пропущено):

А Відбились зорі у воді летять до хмар тумани (Українська народна пісня).

Б Життя росте лишень з любові лише краса людей навчає жить (Д. Павличко).

В Дощ пройшов хазяйським кроком сад в росі купається (Нар.творчість).

Г Дуже дивний пейзаж косяками ідуть таланти (Л.Костенко).

Д Степ половецький половіє трава аж срібна від роси (Л.Костенко). Вкажіть рядок, у якому правильно розставлені розділові знаки в реченнях: А Здавна в Кавунівці так повелося: старі вдома, а молодь на роботі (О.Гончар). Б На порозі стоїть бабуся , і навкруги тиша (І.Цюпа). В Учися - як слід – то й добре буде (В.Сухомлинський). Г Зустрів дівчину, й не сказав, яку (І.Цюпа). Д Десь-то вода гуде, високо грає сонечко, стерня застелилась жовтими хустками (М.Вовчок). Перепишіть речення, розставте розділові знаки, розкрийте дужки : Задер голову Баглай стежить як (по)волі але вперто підіймаються голуби над (С,с)обором (О. Гончар). Як (Р,р)осійська так і (Є,є)вропейська критика все частіше звертає своє око на наше письменство ставить йому свої вимоги (М. Коцюбинський). Здається часу і (не)гаю а (не)встигаю (не)встигаю! (Л.Костенко ) .

13

Перепишіть речення, розставте пропущені розділові знаки, розкрийте дужки:

Я погла(дж,ж) у траву наче теплого доброго звіра задивлюся в ріку зачаруюся рі(с,з)ьбою листка… ( О.Слоньовська). На розбу(дж,ж)ену землю впадуть (перво)цвіти вмиває сонце усміхнене (Б,б)ожа роса ( О.Кононенко). Хо(дж,ж)у я бро(дж,ж)у по вишневому саду( В.Осадчий). Із пі(сч,щ)ин зростають гори із краплин могутнє море а з дерев зелений сад (Н.Забіла). Кожен про свою біду а мірошник про воду (Народна творчість). Оксані радість мати одрізала з полотна хустку а порошком пофарбувала в червоний колір (А.Головко). Хмари пливли низько над землею можна було сподіватися дощу ( О.Десняк). Мені відкрилась істина печальна життя зникає як ріка Почайна (Л.Костенко). Гляне холодною водою обіллє( Марко Вовчок). Забудеш рідний край тобі твій корінь всохне вселюдське замовчиш обчухраним зростеш (П.Тичина). Перепишіть речення, розставте пропущені розділові знаки.

В житі синіли васильки та сокирки білів зіткатий ромен червоніла квітка польового маку ( М.Коцюбинський). На порозі стоїть бабуся навкруги тиша скрізь ясно з поля вітерець віє з гаїв холодок дише десь то вода гурчить а високо над усім грає сіяє вишневе променисте сонечко…( Марко Вовчок). Погасли вечірні огні усі спочивають у сні( Леся Українка). Сміле слово то наші гармати світлі вчинки то наші мечі ( П.Грабовський). Мотря миттю обернулася глянула на Чіпку та й отетеріла ( Панас Мирний). Здається часу і не гаю а не встигаю не встигаю! ( Леся Українка). Оксані радість мати одрізала з полотна хустку а порошком пофарбувала в червоний колір (А.Головко). Хмари пливли низько над землею можна було сподіватися дощу ( О.Десняк). Мені відкрилась істина печальна життя зникає як ріка Почайна (Л.Костенко). Гляне холодною водою обіллє( Марко Вовчок). Забудеш рідний край тобі твій корінь всохне вселюдське замовчиш обчухраним зростеш (П.Тичина). Розставте розділові знаки, вставте пропущені літери і розкрийте дужки .

Благослове…на тиша (на)вкруги. Лише заш…лестить десь суха зелена ящірка пробігаючи в траві бризніть (в)різнобіч (з)під ніг (коники)ковалі та ще жайворонки дзюркочуть у тиш… проймаюч… її (в)верх і (в)низ як струмки що течуть і течуть джерельн… дзвінкі. Здається співає від краю до краю саме повітря співає мар…во що вже схоплюється тече струмує де(не)де над ковилою. Може і цей т…кучий замріяний степ теж тільк… мар…во що прот…че і не буде? (О.Гончар В час гарячий полудневий виглядаю у віконце ясне море ясні хмарки ясне небо ясне сонце(Леся Українка). Погодуєш рослину нагодуєш родину (Народна творчість). З тихим плескотом на берег рине хвилечка перлиста править хтось малим човенцем( Леся Українка).І здавалося розтає сніжинка (М.Рильський). Любіть книгу вона допоможе вам розібратися в строкатому плетиві думок навчить вас поважати людину (З журналу). Коли с…ло х…лилося (до) сну вони (у)двох виходили на луки і журав…ль ро..повідав малому про Афр…ку про Ніл і піраміди (Б.Олійник).

Перепишіть, розставте пропущені розділові знаки, розкрийте дужки, впишіть пропущені літери .

У далекій (А,а)фриці на берегах (повно)водних річок простяглися нескінчен…і зарості болотяної рослини папірусу. Той папірус люди вживали на будівництво хат. Якось один чоловік лагодив хату. Ро…різав ст….блину папірусу витяг волокнисту сер…ц…вину поклав на со…нце. Через якийсь час він побачив що з волокон рослини стали сухі вузен…кі стрічки мов ті рушники. Ще більше здивувався чоловік як побачив що на тих стрічках добре збер…гают…ся сліди від фарб… Значить на папірусі можн… писати! (Від)тоді з…явилися книжки краще сказати сувої з папірусу. (З кн..»Персонажі слов’янської міфології».) Було мабуть гарно вночі випав сніг і сліпучо-біла вулиця леліла сріблом крізь просвічені скісним заполудневим сонцем шибки вікон зеленіло ялинкове гілля з крутосхилу Ботанічної злітали верхи на ґринджолятах хлопчаки (І.Дрозд). Котовський справді палив поміщицькі маєтки справді з’являвся до багатіїв вимагав у них боргові зобов’язання бідняків і тут же перед їхніми очима нищив справді забирав гроші й роздавав злидарям (Ю.Смолич). Привіт тобі зелена Буковино твоїм хорошим горам і гаям твоїм відважним дорогим синам! (В. Самійленко)

Перепишіть речення, розставте пропущені розділові знаки відповідно до пунктуаційних норм , розкрийте дужки і вставте пропущені букви. Книги морс…ка гл…бина хто в них пірне аж до дна той хоч і праці мав досить дивнії перли виносить (В.Сухомлинський). (Не) бійтесь заглядати у словник це пишний яр а (не) сумне прова(лл,л)я (М.Рильський). Пишіть листи і на…силайте вчасно коли їх ждуть далекі адресати коли є час коли (не)має часу і коли навіть (ні) про що писати (Григір Тютюнник). Голова йому видалась неймовірно ва…кою бо коли захотів оз(е,и)рнутися то йому було (не)сила пов…рнути її (М.Коцюбинський) . Все записуй в сер…ці молодому буде це як знахі…ка тобі коли в старіс…ть пр….йдеш… як (до)дому як (у) гавань тиху (по) плавбі (М.Рильський.) Перепишіть речення, розставте розділові знаки, вставте пропущені букви і розкрийте дужки.

Ро(з, с)теле зоряну хустину ро(с, з)криє чорний хліб землі і стане слухать як з долини кл..кочуть перші журавлі (Є. Гуцало). Бр…нить колискова (дз,з)венить колискова о тиха й задумл…ва мат(е,и)рі мова (Л. Первомайський). Все зникло наче в казці місто поле гори гай (Леся Українка). (Будь)яка праця стає творчістю (як)що ти вклада(ї,є)ш у неї душу (В. Симоненко). Благословіть мене (на)щастя хай часто зустрічаєт..ся благословіть мене (на)горе хай шви..ко забуваєт..ся (Л.Талалай). (Кобзар) називають енц..клопедією народного життя а його автора народним поетом (Б.Степанишин). Щоб довкола було (ясно)зоряно щоб у саду (чисто)метено щоб на душі (світло)радісно (М.Сингаївський).

Вставте замість крапок пропущені букви, розкрийте дужки і розставте пропущені розділові знаки відповідно до пунктуаційних норм : Я лину в пісні до в…сот і як в д…тинства дні м…нулі шумить мій завод (В.Сосюра). Тільки (не)всипуще море р…ве десь (з)далеку та зорі тр…мтять в ніч…ній прохолоді (О.Довженко). Вичахаючи со…нце повільно тонуло в імлі і само було мов ч…рвоний (з,с)густок імли (П.Загребельний). А слова Ушинського вималював на титулці ч.рвоним олівцем Якщо ви вдало виб…рете працю і вклад…те в неї всю свою душу то …астя само …найде вас (Г.Тютюнник) М…ні …дається може я (не) знаю було і буде так (у) всі часи любов… як со…нце світу ві…криває бе…межну велич… людс…кої краси ( В.Шкурупій).

14 Розставте пропущені розділові знаки відповідно до пунктуаційних норм , вставте пропущені букви і розкрийте дужки : І справді на пр….бережнім (сухо)пу(тт,т)і зривают…ся посірілі в’юни і вигинают…ся носаті щупаки (М.Стельмах). Вона посміхнулась красива і сива як доля (Б.Олійник). Зайва (не) витрач…на за день сила …веніла й гула шумувала в с…лі (С.Васильченко). Сива пелена заст…лала поле й ця пелена схожа на м…якен…кий ро…сіяний у повітрі попіл (Є.Гуцало). Бабуся поралася біля печі а дідусь сидів (при) столі й попивав чай ( Л.Бризгун). І враз Максим пі…бігає до стояків хутко виймає скрипку (з )футляра і вже бр…нить квилить д…вовижний інструмент (С.Плачинда). Морозний сніг бл…скучий та ле…кий падає (на) сер…це прямо (М.Рильський). Спишіть речення, розкрийте дужки, вставте пропущені букви і розділові знаки. Скрізь ( на) д…ревах ( на) кризі (на) сивій пел…ні снігу л…жала мовчазна засторога пр….снулої (не)бе…пеки (Ю.Мушкетик). Оце і є той випадок єдиний коли (най)більша мужність утекти (Л.Костенко). (Не) вирішувати пита…я бути чи (не) бути а діяти треба (А.Шиян). А ти а ти х…мерна Мотре яку (ж )отруту ти знайшла? (Ю.Дараган). І нарешті що …кажуть вони ці твої екранові люди для н…ого який жит…ме десь (в) третім тисяч…лі(т,тт)і десь (по)за межами нашого бу(т,тт)я? (О.Гончар). Пора нам ро…статися вже з панува(н,нн)ям подумав Андрій Петрович защібаюч… лівий манжет і прийнявш…сь за правий згадав одразу як гула радіс…но (з,с)ходка коли він пояснив їй права на землю (М.Коцюбинський У моїй (Б,б)атьківщині (на)світанні колишут…ся пол…овими дорі…ками навантажені хлібом вози. (У)досвіта часом кукурікають півні веч…рами линуть (до)гори сині димочки. У моїй (Б,б)атьківщині осінь (по)тихеньку (з,с)тупає в ч…рвоних ч…бітках заквітчана в соня…ники й китиці винограду. В(е,и)чірні тумани заступають хороводи русалок і зорі (на)диво сяють близько над землею що(б) можна було говорити до них. У моїй (Б,б)атьківщині сонце ходить (босо)ніж пі(д,т)перезане бабиним літом з червоною калиною в русявому воло(с,сс.)і (Л.Первомайський). Перепишіть речення і розставте розділові знаки: Мама каже що коли уві сні літається значить ростеш! Марія міркувала що коли йти ліворуч дорога мусить швидко закінчитися бо в той бік вона простяглась недалеко. Бійці не кривдили дідуся і коли сідали їсти кожен кликав його до свого гурту. Рота пробивалась крізь вогонь і де була найбільша небезпека там бачили командира. Я люблю коли в листя зелене дерева одягає весна і під вітром хитаються клени і співає в квітках далина. Таке розкішне над нами небо і такі ми до безмежності молоді! Вдалині хиталися дерева і синів прибій ( Л.Первомайський). Перепишіть речення, розставляючи розділові знаки. Марині радість мати купила полотно і зшила нову спідницю (О.Гончар).Переконатися пора зробиш зло не жди добра (Поглянь у себе море там міниться і грає ( Л.Горбач). Танцюють зорі на мороз показують ( М.Рильський). Гляне наче холодною водою обіллє (М.Вовчок). Махнула осінь в ліси вони зацвіли різними фарбами ( І.Франко) .

Його не влаштовує і як вони ходять самовпевнено і що свистять у коридорах та важаться після кожного тренування і що під час дощу зібравшись у вестибюлі крейдою на чорній дошці забивають уявні голи у ворота суперника (О.Гончар) . Тільки хто (ж) колись небо нахил…ть до ваших могил як (не) …раджена вами зневаж…на вами (В,в)країна (В.Баранов). М…чем і кров…ю писані кросворди (ні)хто уже (по)вік (не) розгада (Л.Костенко). Осінь стояла (червоно)багряна суха (О.Гончар ).

Перепишіть речення, вставляючи закінчення –а, -я або –у, -ю : Нам треба мир…, як води й повітр…, як хліб… й сонц…, - мир… треба нам (М.Рильський). Йшли вони крізь грози, йшли вони без кра… од Дніпр… і Волги, Дон… і Дуна… (В.Сосюра). Світ який – мереживо казкове! Світ який – ні кра… , ні кінц… (В.Симоненко). Немає меж у Всесвіт…, нема. Є тільки простір, сяйво і пітьма (Л.Дмитренко). Ані горбик…, ані корчик…, ані слід… жодної живої душі, тільки праліс від одного кінц… обрі… до другого (І.Франко). Раз, а інколи й двічі на рік, прибувала до нас десь з Миргород… наша тітка (С.Васильченко).

ПРЯМА МОВА Виберіть рядок, де є непряма мова (окремі розділові знаки пропущені). A Коли дивлюсь туди он, на захід, іноді чомусь так сумно-сумно стає, говорила Маша (О. Гончар). Б Чого зажурився, мій любий козаче – питає дівчина вродлива (Леся Українка). B Варвара запитала у начальника, чи можна послати телеграму в Москву: у неї там занедужала мати (Л. Первомайський). Г Яка ти розкішна, Земле, думала Маланка. Весело засівати тебе хлібом, прикрашати зелом, заквітчати квітами (М. Коцюбинський). Д Туди, потихеньку – промовила Мелашка (І.С.Нечуй-Левицький). Виберіть речення, яке відповідає схемі: «П», – а. (деякі розділові знаки пропущені). A Що ж не дає мені промовить просто Так, доле, ти міцніша я корюся (Леся Українка). Б Ніщо так не красить людину як натхнення подумала Ярославна ( О. Гончар). B А це ти Максиме зрадів Карпо дивлячись у вікно Заходь, заходь! (М. Коцюбинський). Г Промовив до Кавуна Джеря Чи впізнаєш мене, Петре (І. Нечуй-Левицький). Д Де ж він, де? гукнув Бертольдо Що ж він криється між вами? (Леся Українка). Виберіть речення, де правильно розставлено всі знаки при прямій мові. A «Щасливий ти в нас, Даньку» – щебетали дівчата, хрумаючи бублики (О. Гончар). Б «Що це за дівчина? Де вона взялася в нашому селі – думав молодий Джеря (І. Нечуй-Левицький). В Бабуся питає: «А що, дітки? Чого прийшли, мої соколята?» (Марко Вовчок). Г Батько сказав дітям, що час збиратися в дорогу. Д Олена Петрівна запитала, хто купив Ользі таке гарне намисто.

Перепишіть речення, розставте розділові знаки: Дід бурчав Тепер би того дощу і сердився невідомо на кого. Може буть поет відмовив певне всі ми в Божій волі ( Леся Українка). Ходімо говорить дружина дружині з’єднаємо руки і долю свою . А слова Ушинського вималював на титулці ч.рвоним олівцем «Якщо ви вдало виб…рете працю і вклад…те в неї всю свою душу то …астя само 15 …найде вас» (Г.Тютюнник). Тодось Осьмачка пише (К к,)оли трапляєт…ся м…ні в…лике горе то завжди Шевченко Шекспір і Гете встают… (передо) мною викл…кают… гіркі думки а під кінець дают… втіху й заспокоє(н,нн)я (В.Гришко ).

ОДНОРІДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ Вкажіть рядок, в якому перед однорідними членами речення двокрапка не ставиться (розділові знаки пропущені): А Все повторилось і краса й потворність (Ліна Костенко). Б Усе було асфальти й спориші (Ліна Костенко). В В Азовському морі промислове значення мають осетрові лящ судак бички оселедці ( З газети). Г Усе його цікавило а саме дорога ліс окопи під лісом ( Ю. Збанацький). Д Чекає все і розпач і образа а рідний край нам буде чужиною ( О.Теліга). Вкажіть рядок, в якому перед однорідними членами речення потрібно ставити двокрапку, а після них – тире:

А Все навколо дерева птахи люди сповнене весняної пружної нестримної сили (Л.Костенко). Б Крикнула Мотря на порозі так що двері з обох хат разом одчинились і з дверей повискакували всі і Карпо й Лаврін і Кайдашиха й Мелашка (Нечуй-Левицький). В І на тім рушникові оживе все знайоме до болю і дитинство й розлука і вірна любов (А.Малишко). Г Голос духа чути скрізь по курних хатах мужицьких по верстатах ремісницьких по місцях неволі й сліз (І.Франко). Д І над водою і над гаєм кругом як в усі все мовчить ( І.Франко).

Виділіть речення, в якому перед однорідними членами ставиться двокрапка, а після них ставиться тире (розділові знаки пропущені):

А Чарівний світ пливе переді мною як от сині води білі піски хати на високих берегах (О.Довженко).

Б Луки гори пишні сади все зелене й принишкле (О.Гончар).

В Все його радувало обсаджені дубами шляхи багаті чорні землі і степи безкраї і стародавні могили на них (В.Гжицький).

Г Ось пароплав одійде від пристані і все береги лози рідне село батько мати друзі попливе назад (П.Загребельний).

Д Дівчина була невелика на зріст але рівна гнучка довгобраза повновида (І.Нечуй-Левицький) .

Укажіть рядок, у якому перед однорідними членами речення потрібно ставити двокрапку, а після них – тире (розділові знаки пропущені):

А Скрізь червоно на небі і на узгір’ях і на горі (Марко Вовчок).

Б І. Вишенський і Г. Сковорода І. Котляревський і Т. Шевчекнко І. Франко і Леся Українка великі сіячі рідного слова (О. Собко).

В І традиційні верби і калина все батьківське але синівське теж! (Б. Олійник).

Г Всяке птаство деркачів перепілок куликів курочок можна було викосити косою в траві

(О. Довженко).

Д Усе навпіл і труд, і піт любов і дні гарячі (Д. Луценко).

ІМЕННИК Усі подані словосполучення є іменниковими в рядку: A робота над текстом, День матері, поради учням, день народження; Б спільно з другом, їхати верхи, дякувати батькові, накритий стіл; B писати листи, зробити по-своєму, двадцять чотири метра, сто років; Г вимита підлога, нова сукня, цікава книжка, сидіти тихо; Д їхати верхи, сидіти мовчки, день вдячності, мовчазне читання.

Виділіть рядок, у якому закінчення –а(-я) у формі родового відмінка мають усі іменники:

А Буг, вислів, промовець, відход, Китай;

Б водогін, приклад, піджак, крик, атом;

В стрибок, гопак, вівторок, зошит, квадрат;

Г ідеал, сміх, люкс, абітурієнт, розум;

Д прогрес, Сибір, карбованець, характер, підмет.

Позначте рядок, у якому всі слова у формі родового відмінка однини записані правильно: А розуму, болю, виступу, поля, парламента;

Б приятеля , туману, тижня, коридору, зошита;

В берега, трикутника, вівторку, спирту, гектару;

Г рейса, ритму, дивіденду, джоулю, поштамту;

Д кисню, вокзалу, трамвая, горизонту.

Позначте рядок ,в якому правильно вжито форму кличного відмінка : А колеже, брате, сину, вчителе, кравче; Б колего, Олеже, кобзарю, тату, діду; В Олесе, Наталю, Олегу, вахтере, шахтаре; Г бабусю , матусе, Маріє, сине, Явтуше; Д бійцю, полковнику, ясеню, доне, Ілля . Визначте рядок, у якому в усіх іменниках у формі Р. відмінка однини слід писати закінчення – а ( -я): А машиніст, свинець, лісок, горіх, вогонь ; Б міф, плуг, Малин, пан, нежить; В Василь, вівторок, дах, технікум, Париж ; Г лис, січень, плуг, ключ, поршень ; Д олівець, поле, вальс, Донець, аудит .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]