Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 Трудове право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Пенсійне забезпечення в Україні.

Ст. 46 КУ надає громадянам право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законодавством.

В Україні існує біля 30 Законів по якій нараховуються і виплачуються трудові пенсії. Основними є “Про пенсійне забезпечення” від 05.11.92 із змінами та доповненнями і “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.03. Ст. 2 першого передбачені види державних пенсій: а) трудові, які підрозділяються на пенсії: 1) по віку, 2) по інвалідності, 3) на випадок утрати годувальника, 4) за вислугу років;

Були ще соціальні пенсії, але вони скасовані і переведені в розряд соціальних допомог. Ст. 9 другого ЗУ передбачає такі види пенсійних виплат: 1) пенсія за віком; 2) по інвалідності; 3) у зв’язку з втратою годувальника;

По “новому” ЗУ система пенсійного забезпечення в Україні складається з трьох рівнів: 1) солідарна система за рахунок коштів ПФУ; 2) другий рівень – накопичу вальна система за рахунок коштів Накопичувального фонду: виплачуються: довічні пенсії; довічні обумовлені пенсії; довічні пенсії подружжя; одноразові виплати; 3) третій рівень – недержавне пенсійне забезпечення за рахунок добровільних пенсійних накопичень. 1й і 2й рівні – державні загальнообов’язкові, 3й – добровільний.

Пенсія – щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнобовязкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого ЗУ пенсійного віку чи визнання її інвалідом, або отримують члени її сім’ї у випадках, визначених законом.

Особи мають право на пенсію за віком після досягнення чоловіками 60 років, жінками – 55 років та наявності страхового стажу не < 5 років.

У випадках, передбачених ЗУ пенсії по віку призначаються на пільгових умовах: по Списку №1 – на підземних роботах, з особливо шкідливими і важкими умовами праці; по Списку №2 – з шкідливими і важкими умовами ст. 13 ЗУ від 05.11.92; чорнобильцям (ст. 15).

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]