Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електрика і магнетизм л 32-40.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
67.62 Mб
Скачать

3. Послідовність виконання роботи

У даній роботі необхідно визначити значення трьох невідомих опорів та опорів при їх послідовному і паралельному з’єднаннях.

Всі прилади, які необхідні для виконання роботи, встановленні на лабораторному стенді, як це показано на рис 39.2 б і мають відповідні клеми для необхідних з’єднань.

1. Керуючись принциповою та монтажною схемами схемою (рис. 39.2 а,б), зібрати місткову електричну схему. Спочатку визначають опір одного провідника (наприклад Rх1). Перед виконанням роботи джерело струму повинно бути вимкненим, реостат виставлений на максимальній опір а режим вимірювань гальванометра повернути в положення «грубо». Рухомий контакт С розмістити посередині реохорда.

2. Ввімкнути джерело струму. Слідкуючи за показами нуль-індикатора, магазином опорів підбирають такий опір, щоб наступила рівновага містка (стрілка нуль-індикатора повинна знаходитись в нульовому положенні або біля цього положення). Потім реостатом збільшують силу струму в колі. При цьому стрілка нуль-індикатора може відійти від свого попереднього положення. Тоді знову магазином опорів добиваються умови рівноваги містка.

3. Перевести режим вимірювань в положення «точно», знову домогтися стану рівноваги місткової схеми. Те значення опору, яке при цьому дає магазин опорів буде значенням невідомого опору Rх1 (результат досліду занести в таблицю).

4. Аналогічні вимірювання провести для опорів Rх2 та Rх3, а також при їх паралельному та послідовному з’єднаннях (результати дослідів занести в таблицю 39.1).

Таблиця 39.1.

Невідомий опір Rх, Ом

Відомий опір R0, Ом

Rх1 = R0

RX1

RX2

RX3

Послідовне з’єднання

Паралельне з’єднання

4. Похибки вимірювань

1. Прологарифмувавши робочу формулу 39.5 а потім про диференціювавши і замінивши знаки d диференціала на знаки Δ,

отримаємо формулу відносної похибки

. (39.6)

2. Найменша похибка даного методу буде за умови l1 = l2.

Тоді формула похибок прийме вигляд

. (39.7)

В даній роботі шкала кругового реохорда має 100 поділок Отже, абсолютна похибка визначення довжини пліч реохорда l = ±0,5.  Відносна похибка R0/R0 відомого опору (магазин опорів), як заводського приладу, вказана в його технічному паспорті, дорівнює 0,001.

2. За формулою (39.7) підрахувати відносні, потім абсолютні похибки для кожного з опорів, а також їх послідовного і паралельного з’єднань.

3. Зіставити результати експериментальних даних послідовного і паралельного з’єднань з відповідними розрахунками за формулами:

. (39.8)

. (39.9)