Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електрика і магнетизм л 32-40.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
67.62 Mб
Скачать

Контрольні питання.

1. Дайте означення електричного диполя та електричного дипольного моменту.

2. Які молекули називаються полярними і неполярними? В чому полягає електронна та орієнтаційна поляризації?

3. Дати означення поляризованості діелектрика та діелектричної сприйнятливості речовини.

4. Чому в діелектрику напруженість електричного поля стає меншою порівняно з напруженістю поля у вакуумі? Поясність виникнення зв’язаних зарядів.

5. Який фізичний зміст діелектричної проникливості речовини і як діелектрична проникливість зв’язана з діелектричною сприйнятливістю речовини?

6. Які основні властивості сегнетоелектриків і що таке точка Кюрі для сегнетоелектриків?

7. Яке практичне застосування сегнетоелектриків?

8. Яка методика визначення в даній роботі точки Кюрі для сегнетоелектриків?

ДОДАТОК

Застосування сегнетоелектриків.

У даний час сегнетоелектрики набули надзвичайно широкого застосування. На практиці використовується прямий і зворотній п’єзоефекти, про що вже йшла мова в розділі 2. Навіть в побуті ми можемо зустріти застосування прямого п’єзоефекту. Так, всім відома газова запальничка використовує цей ефект. Тут сегнетоелектрик швидко деформується і на його протилежних поверхнях виникає різниця потенціалі – між електродами проскакує іскра.

У техніці прямий п’єзоефект набув застосування для перетворення механічних коливань у відповідні коливання напруги. В ультразвуковій дефектоскопії відбитий сигнал вловлюється сегнетоелектриком і перетворюється в електричний сигнал. Відома всім ультразвукова діагностика (УЗД) теж використовує цей ефект –відбиті від внутрішніх органів ультразвукові сигнали вловлює сегнетоелектрик.

Особливе застосування знаходить зворотній п’єзоефект, коли під дією електричного поля сегнетоелектрик змінює свої розміри. П’єзоелектричні випромінювачі застосовуються для генерування ультразвуку з частотами до 50 Мгц. Основним елементом п'єзоелектричного випромінювача є пластинка з пєзоэлектрика, що здійснює унаслідок зворотного п'єзоелектричного ефекту вимушені механічні коливання в змінному електричному полі.

Окремий приклад застосування зворотного п’єзоефекту є друк на струменному принтері, принцип дії якого базується на цьому зворотньому п’єзоефекті. Тому вважаємо доцільним більш детально зупинитись на цьому питанні, так як з такою офісною технікою ми маємо повсякденну справу і просто цікаво знати як вона працює.

На рис. 33.7 показаний загальний вигляд сучасного струменевого принтера та його основна деталь - струминна головка, яка і здійснює дру

Чорнило 1, яке знаходиться в камері, під дією тиску, який створюється п’єзоелементом 2 через вузький отвір у вигляді тонкої струмини попадає на паір 3 принтера. Керування роботою струминної головки здійснює комп´ютер, подаючи відповідні електричні сигнали на п’єзоелектричний елемент, тим самим керуючи струмом чорнила, тобто керуючи друком принтера.

Лабораторна робота № 34