Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktykum.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
453.63 Кб
Скачать

Література:

  1. Андреев В.С. Право социального обеспечения в СССР. – М., 1987.

  2. Зайкин А.Д. Правоотношения по пенсионному обеспечению. – М., 1974.

  3. Иванова Р.И., Тарасова В.А. Предмет и метод советского права социального обеспечения. – М.,1983.

  4. Иванова Р.И. Правоотношения по социальному обеспечению в СССР. – М.: Изд-во МГУ, 1986.

  5. Мачульская Е.Е. Право социального обеспечения: Учеб. пособие. – М.: Книжный мир, 1999.

  6. Право социального обеспечения: Учеб. пособие / Под ред. К.Н. Гусова. – М.: Проспект, 1999.

  7. Прокопова Т.С. Питання соціального страхування та забезпечення в Україні // Удосконалення трудового законодавства в умовах ринку / Відпов. ред. Н.М. Хуторян. – К.: Ін. Юре, 1999. – С. 143-168.

  8. Сивак С.М. До питання про соціальний ризик // Вісник Львівського національного університету імені Івана Франка. – Серія юридична. – Вип. 37. – Львів, 2002. – С. 367-372.

  9. Синчук С.М. Теорія соціального ризику за правом соціального забезпечення // Право України. – 2003. – № 3. – С. 55-59.

  10. Сташків Б. Загальна характеристика юридичних фактів у пенсійному забезпеченні // Право України. – 1998. – № 1. – С. 115-119.

  11. Тарасова В.А. Юридические факты в области пенсионного обеспечения. – М., 1974.

Тема 4. Організаційно-правові форми соціального забезпечення в Україні і. Основні питання

  1. Поняття, види та особливості організаційно-правових форм соціального забезпечення.

  2. Поняття соціального страхування, його види і організаційні засади. Відмінність соціального страхування від цивільно-правового договору страхування.

  3. Організація пенсійного страхування в Україні.

  4. Організація обов’язкового соціального страхування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та витратами, зумовленими народженням та похованням.

  5. Соціальне страхування на випадок безробіття.

  6. Соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

  7. Відповідальність платників обов’язкових страхових внесків за ухилення від реєстрації і сплати внесків.

  8. Асигнування з бюджету як організаційно-правова форма соціального забезпечення.

  9. Недержавні організаційно-правові форми соціального забезпечення.

Іі. Додаткові контрольні питання

  1. Запропонуйте свій варіант визначення організаційно-правових форм соціального забезпечення.

  2. У якому віданні, на Вашу думку, мають знаходитись соціальні фонди: держави, профспілок, громадськості чи бути самоврядними організаціями?

  3. Чи повинна держава виступати гарантом виплат громадянам із соціальних фондів у ринкових відносинах? У перехідний період до ринкової економіки? В чому, на Вашу думку, має полягати принцип державного гарантування в системі загальнообов’язкового соціального страхування.

  4. Як Ви ставитесь до запровадження персоніфікованих розрахункових рахунків для обліку та витрачання внесків на соціальне страхування?

  5. Чи буде мати право на виплату пенсії та соціальних допомог громадянин, котрий не сплачував протягом періоду здійснення суспільно корисної діяльності страхові внески на соціальне страхування (пенсійне, медичне, від безробіття, від нещасних випадків на виробництві).

  6. Ваше відношення до недержавних пенсійних фондів.

  7. Яка, на Вашу думку, роль недержавного соціального страхування в ринкових умовах і чи потрібне воно в перехідний період?

  8. Перерахуйте фінансові санкції за ухилення від реєстрації платника збору на загальнообов’язкове соціальне страхування.

  9. Обчисліть розмір страхових внесків роботодавця на різні види соціального страхування, якщо фактичні витрати на оплату праці його становлять 50 тис. гривень і на підприємстві не виявлено жодного нещасного випадку та професійного захворювання. Підприємство займається видобутком дорогоцінних металів.

  10. Обчисліть розмір страхових внесків до соціальних фондів підприємця, який не використовує працю найманих працівників за вересень 2002 року, якщо у цьому місяці він отримав дохід 3800 гривень. Він бере участь у страхуванні на випадок безробіття і у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на добровільних засадах.

  11. Який порядок сплати внесків на обов’язкове соціальне страхування платників фіксованого та єдиного податку.

  12. Що таке міжбюджетні трансферти?