Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ-ргр-зхт-ост.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
560.13 Кб
Скачать

Завдання №4

1 Дайте визначення хімічного виробництва як хіміко-технологічної системи (ХТС). Склад ХТС і основні технологічні компоненти: сировина, цільовий і побічний продукти, напівпродукти, відходи виробництва, основні та вторинні енергетичні ресурси.

2 Гомогенні хімічні процеси. Вплив умов проведення процесу і хімічних ознак на швидкість та ступінь перетворення, селективність, вихід продуктів, розвиток процесу в часі.

3 Обчислити, скільки літрів газу (об’ємна частка СО2 – 38%), потрібно для переведення у гідрокарбонат натрію 1т кальційованої соди N2CO3, масова частка домішок в якому складає 1,2%.

Завдання №5

  1. Ієрархічна організація процесів у хімічному виробництві. Якісні і кількісті критерії оцінки ефективності хімічного виробництва: технологічні, економічні, експлуаційні, соціальні.

  2. Вплив основних факторів на швидкість гомогенних хіміко-технологічних процесів. Шляхи і способи інтенсифікації гомогенних процесів.

3. Визначити об’єм повітря ( об’ємна частка кисню у повітрі – 21% ), необхідно для спалювання 100м3 пропан–бутанової суміші (об’ємна частка,%: пропана – 60, і бутана – 40. Умови – нормальні.

Завдання №6

  1. Поняття і етапи математичного моделювання. Його переваги і недоліки порівняно з іншими видами моделювання.

  2. Поняття оптимальних температур. Оптимальні температури для необоротних і оборотних екзо- і ендотермічних хімічних процесів.

3. Хлорид кальцію отримують при взаємодії карбоната кальцію (масова частка СаСО3 – 82% ), і розчину 35%-ної хлороводневої кислоти. Визначити витрати хлороводневої кислоти, що необхідні для виробництва 1т СаСІ2, якщо ступінь перетворення СаСО3 складає 90%.

Завдання №7

  1. Значення і суть фізичного моделювання.

  2. Каскад реакторів. Аналітичні і графічні методи розрахунку реакторів у каскаді.

3 Який об’єм повітря (умови нормальні) необхідні для спалювання 1м3 природного газу, об’ємна частка, %: СН4 – 85,0; О2 – 6,0; СО – 3,0; N2 – 1,5; СО2 – 4,5. Об’ємна частка кисню в повітрі – 21%.

Завдання №8

  1. Класифікація хімічних процесів. Визначення і взаємозв’язок основних показників: ступінь перетворення, вихід продукту, селективність, швидкість реакції.

  2. Основні вимоги до хімічних реакторів. Класифікація реакторів. Рівняння матеріального і теплового балансів в хімічному реакторі.

  3. Обчислити об’єм ацетилену (об’ємна частка С2Н2 – 93%) необхідного для отримання 1т оцтової кислоти густиною 1,059 кг/дм3, якщо ступінь перетворення ацетилену в кислоту складає 95%.

Завдання №9

  1. Гетерогенні процеси, їх класифікація. Стадії і області перебігу гетерогенних процесів.

  2. Реактори ідельного витіснення. Виведення характеристичного рівняння. Характеристичні рівняння для реакцій різних порядків.

3 Визначити, яку кількість негашеного вапна (масова частка СаО – 96%) потрібно використати для регенерації аміаку з 1т 25%-ного розчину NH4Cl

2NH4Cl + Ca(OH)2 = CaCl2 + 2NH3 + 2H2O

у виробництві соди, якщо надлишок негашеного вапна, що використовується, повинен складати 2% від теоретично розрахованої кількості.