Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.роб.ч. ІІІ исправл doc.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.86 Mб
Скачать

Опис установки

Оптичну схему установки, яка використовується у даній роботі, зображено на рис. 2.2.

S

S - джерело світла, K1 - конденсор, Ф - монохроматичний світлофільтр, Л - плоско-опукла лінза, П - скляна плоско-паралельна пластина, K2 – лінза, що дає зображення кілець Ньютона, Е - екран.

Рис. 2.2

Порядок виконання роботи

  1. Увімкнути джерело світла S і за допомогою конденсора K1 та лінзи K2 одержати чітке зображення кілець Ньютона на екрані.

  2. Прикласти аркуш паперу до екрану (або скористатись фотокопією кілець Ньютона у відбитому світлі (див. додатки)) і відмітити олівцем по трьох (для фотокопії достатньо і по двох) напрямках радіуси світлих або темних кілець Ньютона.

  3. Обчислити значення середнього арифметичного радіуса rср кожного кільця за формулою: .

  4. Обчислити збільшення . Для цього треба середній радіус першого світлого кільця Ньютона (в метрах) розділити на фактичний радіус першого світлого кільця, який у відбитому світлі дорівнює 0,0025 м, а у прохідному 0,005 м.

  5. Обчислити довжину світлової хвилі λ за формулою (2.6), де за rm і rk треба взяти середні радіуси m-го і k-го кілець Ньютона.

З метою підвищення точності результатів треба комбінувати, наприклад, радіус шостого кільця (m = 6) та першого кільця (k = 1); сьомого (m = 7) та другого (k = 2) і т.д. Одержують таких комбінацій і відповідно n значень довжини хвилі λ. Результати вимірювань і обчислень заносять до таблиці. 2.1.

Таблиця 2.1

кіль-ця

r1,

м

r2,

м

r3,

м

rср,

м

і ,

м

,

м2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

  1. Розрахувати похибки вимірювань за стандартною методикою (див. додатки) і записати остаточний результат у вигляді:

(м).

  1. Визначити відносну похибку за формулою:

.

  1. Порівняти одержаний результат із середнім табличним значенням довжини хвилі червоного кольору (див. додатки) і зробити висновки.