Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_mova_meth_theo.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
721.41 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Фахове вступне випробування з української мови є не тільки перевіркою теоретичних знань і практичних навичок абітурієнтів, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста, з усіх лінгвістичних дисциплін, що вивчалися впродовж чотирьох років їхнього навчання в університеті за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», але й важливим критерієм визначення рівня підготовки майбутніх учителів української філології для подальшої професійної діяльності. Випробування має на меті виявити, наскільки студенти оволоділи культурою українського літературного мовлення, опанували основні розділи науки про українську літературну мову, як глибоко усвідомили основні процеси і шляхи формування й розвитку української національної мови.

Програма складена переважно на базі програми з курсу сучасної української літературної мови, який є основною фаховою дисципліною. Вона охоплює всі розділи вищеназваної програми. Крім того, до програми вступного випробування також унесено деякі важливі теми з інших мовознавчих дисциплін, зокрема історичної граматики української мови, української діалектології, історії української літературної мови, стилістики української мови.

ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

Сучасна українська літературна мова вступ

Зміни у функціонуванні української мови у зв’язку з проголошенням незалежності України. Надання українській мові статусу державної.

Літературна українська мова і діалекти. Роль середньонаддніпрянських (київcько-полтавських) говорів у формуванні сучасної української літературної мови.

Писемна й усна форми сучасної української літературної мови, їхня стильова диференціація. Поняття про колоритно-стильові різновиди української мови: урочистий, офіційний, ввічливий, фамільярний, жартівливий, інтимно-ласкавий.

Шляхи і тенденції розвитку української мови в період становлення незалежної України. Дискусійні погляди щодо походження української мови.

Фонетика і фонологія. Орфоепія

Фонетика української мови як учення про її звукову систему, про артикуляційні й акустичні характеристики звуків та закономірності їх сполучуваності.

Фізично-акустичний, фізіолого-артикуляційний і лінгвістичний (фонологічний) аспекти вивчення мовних звуків.

Поділ звуків на голосні і приголосні. Загальні умови творення голосних і приголосних звуків.

Фонологічна система сучасної української літературної мови. Поняття фонеми, її функції. Інваріант і варіанти фонеми. Артикуляторно-акустична класифікація голосних та приголосних української мови.

Позиційні модифікації голосних.

Позиційні і комбінаторні модифікації приголосних. Асиміляція і дисиміляція в системі приголосних (з історичними коментарями).

Чергування голосних та приголосних фонем при словотворенні й словозміні (з історичними коментарями).

Склад і складоподіл.

Основні риси української літературної вимови голосних, приголосних і груп приголосних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]