Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківські операції Коцовська.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

4.2.3. Порядок погашення короткострокового кредиту, наданого суб'єктам господарювання

Розрізняють джерела погашення кредитів - первинні, вторинні.

Первинне джерело - виторг від реалізованої продукції, вторинне -виторг від реалізації застави, перерахування коштів гарантом, страховиком, поручителем.

Порядок, форма та конкретні строки погашення короткострокового кредиту в поточну діяльність обумовлюються у кредитному договорі, під­тверджуються графіком погашення, що є додатком до кредитного договору.

Погашення кредиту може здійснюватися одноразово та на виплат (у розстрочення).

Під час погашення кредиту частинами (на виплат) передбачаються конкретні строки погашення, виходячи із кредитної заборгованості, що фак­тично сформувалася на початок певного періоду. У кредитному договорі мо­жуть бути передбачені і умовні строки погашення, пов'язані з надходженням на рахунок позичальника виторгу.

Проценти нараховуються щомісяця та сплачуються щомісячно у строки, передбачені договором за схемою «за період» і «на період» (авансом).

Нараховуються проценти за короткостроковим кредитом за методом простої процентної ставки:

(4.13)

Варіанти сплати сум процентів і сум кредиту можуть бути такими:

  • сплата процентів і основної суми кредиту в кінці терміну дії кре­дитного договору;

  • щомісячна сплата процентів, а основної суми кредиту - у кінці терміну;

  • щомісячна сплата основної суми кредиту рівними частинами та щомісячна сплата процентів на залишок боргу;

  • щомісячні незмінні рівні платежі, які включають проценти, сплачені на залишок заборгованості, і частину основної суми кре­диту.

Погашення кредитної заборгованості та процентів здійснюється із поточного рахунку позичальника на підставі оформленого позичальником платіжного доручення.

159

У разі неможливості погашення позичальником кредитної заборго­ваності або процентів за нею в установлені строки банк може надавати від­термінування погашення боргу, тобто пролонгувати кредит.

Позичальник подає заяву на пролонгацію кредиту за 10 днів до термі­ну погашення і вказує об'єктивні причини. У додатковій угоді на пролонгацію кредиту збільшується процентна ставка за користування кредитом, угоду ві­зує також юрист банку.

4.2.4. Овердрафт, кредитна лінія як види кредиту в поточну діяльність

Овердрафт - вид короткострокового кредиту, що надає позичальникові мож­ливість за рахунок коштів банку здійснювати розрахунки зі своїми контр­агентами на суми, що перевищують фактичний залишок на його поточному рахунку в межах заздалегідь обумовленої суми ліміту. Овердрафт також базу­ється на дебетовому сальдо, але поточного, а не контокорентного рахунку.

Овердрафт розглядають як банківську підтримку виробничої діяль­ності юридичної особи, як ліквідування розриву між виплатами грошових коштів клієнтом-позичальником своїм кредиторам і надходженнями коштів від його дебіторів.

Цей вид кредиту найчастіше пропонують суб'єктам господарюван­ня з постійними, рівномірними надходженнями на поточний рахунок, із по­зитивною кредитною історією, з репутацією дисциплінованих фінансових платників.

Ліміт овердрафту переглядається щомісячно, встановлюється в ме­жах середньомісячного обороту коштів на поточному рахунку, що розра­ховується за останні шість місяців, що передують прийняттю рішення про надання позичальникові овердрафту.

Ліміт овердрафту визначається за формулою:

(4.14)

де Л - ліміт овердрафту,

Ко - середньомісячний кредитовий оборот за поточним рахунком клі­єнта;

Кр - коефіцієнт ризику зменшення надходжень на поточний рахунок клі­єнта;

Рк - ризик загального стану клієнта.

160

При укладенні договору про овердрафт позичальник оформляє також довіреність, на підставі якої банк може розпоряджатися коштами його поточного рахунку для погашення та обслуговування кредитної забор­гованості.

Плата за користування овердрафтом встановлюється банком у формі процентної ставки та комісії.

Надання цього кредиту здійснюється шляхом оплати з поточного рахунку розрахункових документів клієнта-позичальника упродовж опера­ційного дня. При закритті операційного дня дебетовий залишок поточного рахунку автоматично переноситься на рахунок за овердрафтом суб'єкта гос­подарювання, а при відкритті наступного операційного дня сума з рахунку за овердрафтом знову автоматично повертається на поточний рахунок.

Нарахування процентів за овердрафтом починається з моменту спи­сання кожної окремої суми з поточного рахунку за рахунок овердрафту, за­кінчується в момент повного погашення кредиту.

При надходженні коштів на поточний рахунок позичальника від його дебіторів вони перш за все спрямовуються на погашення заборгованості - спочатку процентів, а потім основної суми боргу.

Кредитна лінія - це юридично оформлене зобов'язання банку перед позичальником надавати йому кредити впродовж певного часу (звичайно один рік) у межах зазначеного ліміту.

Кредитні лінії можуть бути відновлювальні, невідновлювальні (се­зонні), відкличні, безвідкличні.

Сезонну кредитну лінію банк відкриває суб'єктові господарювання за періодичної нестачі оборотних коштів, пов'язаної із сезонним характером виробництва або коли потреба у кредитних коштах виникає поступово в міру виконання кредитного проекту.

Відновлювальну кредитну лінію відкривають суб'єктам із безперерв­ним циклом виробництва. У цьому разі кредитні кошти використовуються на поточні потреби та формування оборотних коштів (придбання товарно-мате­ріальних цінностей, закупівля сировини, оплата послуг, товарів тощо).

Упродовж дії кредитної лінії позичальник отримує кредитні кошти в межах установленого ліміту, а у кредитній угоді може встановлюватися гра­фік поступового зниження ліміту кредитування.

Ліміт кредитної лінії, строк користування нею, строки погашення боргу визначаються банком з урахуванням кредитоспроможності позичаль­ника, надходжень на його рахунки, планових обсягів виробництва, реалізова­ної продукції, наявності забезпечення.

Надання кредитних коштів проводиться з кредитного рахунку пози­чальника шляхом оплати його розрахункових документів.

161

Цей кредитний банківський продукт має низку як позитивних, так і негативних сторін.

Позитивним для позичальників є можливість користування кредит­ними коштами безперервно, що прискорить розвиток його виробництва, зменшить грошові витрати на укладення кредитних договорів, зменшить валютні ризики (за відкриття мультивалютно! кредитної лінії). Банк має пе­реваги в тому, що може детально вивчити клієнта-позичальника, зменшити кредитний ризик, зменшити витрати часу та коштів на організацію даного кредитного процесу.

Недоліки для банку в тому, що він не може реагувати на зміни на рин­ку позикових капіталів, мусить дотримувати тих норм, які закладені у кредит­ному договорі.