Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківські операції Коцовська.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

2.1.5. Формування резервного та інших фондів банків і їх призначення

Резервний фонд - це грошові ресурси, які банки зобов'язані формувати для покриття непередбачених збитків від банківської діяльності.

Розмір відрахувань до резервного фонду відповідно до Положення про порядок формування і використання банками резервного фонду має бути не менше ніж 5% від чистого прибутку банку до досягнення ним 25% розміру регулятивного капіталу банку.

Якщо резервний фонд досягає встановленої Національним банком величини, то відрахування до нього припиняється.

У разі використання коштів із резервного фонду відрахування від прибутку на його формування відновлюються.

У разі, коли діяльність банку може створювати загрозу інтересам вкладників та інших кредиторів банку, Національний банк України має пра­во вимагати від банку збільшення розміру резервного фонду та щорічних від­рахувань до нього.

Якщо внаслідок діяльності банку розмір регулятивного капіталу зменшився до суми, що є меншою, ніж розмір статутного капіталу, то щорічні

51

відрахування до резервного фонду мають становити 10% чистого прибутку банку до досягнення ними розміру 35% від статутного капіталу банку.

Резервний фонд банку може бути використаний тільки на покрит­тя збитків банку за результатами звітного року згідно з рішенням спосте­режної ради банку та в порядку, що встановлений загальними зборами його учасників.

Спеціальні фонди (фонд основних коштів, фонд переоцінки ос­новних засобів та ін.) призначені для виробничого та соціального розвитку банку.

Порядок формування та використання грошових коштів визна­чається статутними документами банку. Формуються ці фонди за рахунок прибутку.

52

Тема 2.2. Операції банків із залучення коштів на депозити юридичних осіб

  • Економічна суть депозитів, їх класифікація.

  • Депозитна політика банку.

  • Відкриття рахунків юридичним особам в установах банків і про­ведення операцій за ними.

  • Порядок відкриття іноземним представництвам поточних рахун­ків типу «Н» і «П» у національній валюті.

  • Порядок відкриття кореспондентських рахунків в установах банків.

  • Відкриття карткових рахунків.

  • Порядок відкриття строкових (вкладних) рахунків юридичним особам і операції за ними.

Список рекомендованих джерел і літератури

  1. Банківські операції: Підручник / А. М. Мороз, М. І. Савлук, М. Ф. Пухов-кіна та ін.; За ред. А. М. Мороза. - 2-ге вид., випр. і доп. - К.: КНЕУ, 2002. - 476 с.

  2. Банківська справа / За ред. Р. І. Тиркала. - Тернопіль: Карт-бланш, 2001. -316 с.

  3. Бугрій М. І. Основи фінансово-банківських розрахунків: Методичні вказівки. - Л.: Вид-во ЛНУ ім. їв. Франка, 2001. - 149 с

  4. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р.

  5. Інструкція про порядок відкриття та використання рахунків у націо­нальній та іноземній валюті: Затверджено постановою № 492 Правління НБУ від 12.11.2003 р. (зі змінами і доповненнями).

  6. Операції комерційних банків: Навч. посібник / Р. Коцовська, В. Ричаківська, Г. Табачук, Я. Грудзевич, М. Вознюк. - 3-тє вид. - К.: Алерта; Львів: ЛБІ НБУ 2003. - 500 с

  7. Положення про відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в грив­нях: Затверджено постановою № 118 Правління НБУ від 26.03.1998 р. (із змінами і доповненнями).

  8. Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депо­зитних) операцій з юридичними і фізичними особами: Затверджено по­становою № 516 Правління НБУ від 03.12.2003 р.

  9. Положення про організацію операційної діяльності в банках України: Затверджено постановою № 254 Правління НБУ від 18.06.2003 р.

53

  1. Ринок фінансових послуг: Теорія і практика: Навч. посібник. - К.: ЦУЛ, 2002. - 616 с

  2. Цивільний Кодекс України від 16.01.2003 р. // www.liga.kiev.ua.

Глосарій

Вклади (депозити) на вимогу - це грошові кошти або банківські метали, що розмі­щені в банках на умовах видачі вкладу (депозиту) на першу вимогу вкладника або здійснення платежів за розпорядженням власника рахунку.

Вклади (депозити) строкові - це грошові кошти або банківські метали, розміщені вкладниками в банку на визначений договором строк.

Вкладник - юридична чи фізична особа, яка здійснила розміщення готівкових (без­готівкових) грошових коштів або банківських металів на рахунок у банку чи при­дбала ощадний (депозитний) сертифікат банку на договірних умовах.

Нерезиденти-інвестори - суб'єкти, які провадять інвестиційну діяльність на тери­торії України, а саме: юридичні особи, створені відповідно до законодавства інших країн; фізичні особи - іноземці, які не мають постійного місця проживання на те­риторії України і не обмежені в дієздатності; іноземні державні органи, міжнародні урядові та неурядові організації; інші іноземні суб'єкти інвестиційної діяльності, що визнаються такими відповідно до законодавства України.

Офіційні представництва - іноземні дипломатичні, консульські, торговельні та інші офіційні представництва, що користуються імунітетом і дипломатичними привілеями.