Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вар2-1Геодезичні віддалеміри1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Застосування світловіддалеміра ст-5 « Блеск » в полігонометрії

За технічними характеристиками СТ-5 відповідає всім вимогам розрядної полігонометрії. Основні вимоги до полігонометрії 1 розряду наступні.

1 Довжина ходу не більше 15км

2 Довжина сторони в ході від 800 до 120 м, оптимальна 300м

3 Число сторін в ході-до 15

4 Відносна помилка ходу –не більше 1: 10 000

5.Середня квадратична помилка вимірювання кута –не більше ±5"

6 Кутова нев’язка ходу ±10"

7 Точність центрування - ±1 мм

Враховуючи те, що вимірювання на пунктах полігонометрії будуть виконуватись за триштативною системою, мінімальний комплект обладнання має бути таким:

1 Теодоліт Т2 , 2Т2

2 Світловіддалемір СТ-5 з блоком живлення

3 Призматичні відбивачі- 2 шт.

4 Комплект візирних цілей ( КВЦ ) - 1

5 Оптичні центрири -2 шт.

6 Штативи -3 шт.

7 Підставки ( трегери ) -3 шт

8 Барометр- анероїд - 1шт

9Термометр -1 шт

10 Рулетка -1 шт

Перевірка функціонування світловіддалеміра

До польових робіт прилади детально досліджують і юстують. Для світловіддалеміра визначаються постійна приладова і циклічна поправки з побудовою графіка. Відносно повірок то вони можуть виконуватись частіше, особливо коли прилад побував в екстремальних умовах (падіння, тряска при транспортуванні, негода і т. ін.. ). Ось приблизний перелік повірок світловіддалеміра і, зокрема, для СТ-5.

  1. Огляд зовнішнього стану і взаємодії рухомих вузлів прилада.

  2. Перевірка стійкості штатива і підставки.

  3. Перевірка та юстування круглого і циліндричного рівнів.

  4. Перевірка і юстування оптичного центрира, оптична вісь якого має збігатись з вертикальною віссю обертання світловіддалеміра.

  5. Перевірка правильності установки сітки ниток (кілець) зорової труби за максимальною потужністю прийнятого сигнала.

  6. Перевірка функціонування за інструкцією:

а. Перевірка заряду акумулятора (на мікроампер метрі 60-90)

б. Перевірка індикаторів цифрового табло (на всіх індикаторах засвітиться цифра 8 на кілька секунд коли перемикачі в положенні «точно», «счет»).

в. Перевірка схеми компенсації температури кварцового генератора.(відліки на табло, в положенні перемикачів «контроль» «счет», не мають відрізнятись між собою більше ± 5 одиниць).

г. Перевірка схеми встановлення контрольного відліку. Виконується з блоком контрольного відліку встановленим на об’єктиві . Ручкою «сигнал»- в робочу зону-60 – 70 одиниць,перемикачі в положення «точно», «счет». На табло висвітиться паспортне значення контрольного відліку (від 70 до100 одиниць). На лицевій панелі є ручка встановлення правильного відліку.

Особливості роботи на пунктах

Опустивши роботу на пунктах прив’язки з більш складною методикою , покажемо приклад роботи за триштативною системою.

На головки штативів встановлюють і закріплюють становими гвинтами підставки для приладів. Підставки мають залишатись на штативах постійно. Штативи розставляють вперед по ходу зразу на три перших пункти. Якісне центрування штативів з точністю до 1мм вдається не зразу .Ретельно перевірений оптичний центрир забезпечує не тільки точність центрування, але і якісне горизонтування підставок. Центрир має круглий, або два взаємно перпендикулярно розташовані циліндричні рівні. Тільки коли бульбашки рівнів, підйомними гвинтами, будуть виведені в нуль – пункти а зображення центра марки потрапить в мале кільце оптичного центрира , центрування виконане. На штативи, а точніше в підставки, розставляють прилади. На пп1 ставлять візирну марку (ціль), на пп2-теодоліт, на пп3 –візирну марку. Для вимірювання горизонтального кута, виконується два кругових прийоми без замикання горизонту на установках 0°05' і 90°15'. Виконавши всі контрольні обчислення, обережно відкріплюють гвинт підставки щоб звільнити вісь теодоліта. Знімають теодоліт з підставки і на його місце ставлять і закріплюють світловіддалемір. На кінцях ліній замість марок установлюють відбивачі. Відбивачі орієнтують на прилад з точністю до 1°. Для горбкуватої місцевості , після установки приладів на штативах, вимірюють рулеткою висоту ( і ) приладу над центром з точністю ±1см. На рівнинній місцевості, для економії часу, вони не обов’язкові. Занісши в журнал висоту інструментів, переходять до роботи на станції. До приладу під’єднують акумулятор . Поблизу, не на сонці , розміщують барометр – анероїд і термометр. За програмою треба зробити три прийоми , в кожному по три відліки . Необхідність виконувати декілька прийомів пов’язана з бажанням зменшити вплив випадкових помилок. Розтягування вимірювань в часі є одним з методів, що покращує абсолютний результат

Перший прийом починають з грубого наведення через зорову трубу на відбивач. В сфокусованій трубі бачать зображення двох кілець, що наведені в центр блоку призм . Перемикачі на лицевій панелі встановлюють в режим «наведення» і режим «точно». Слідкують за стрілкою мікроамперметра , якщо відбитий сигнал сильний – зменшують його до 20 мкА. Змінюють орієнтування навідним гвинтом по вертикалі, досягаючи максимального відхилення стрілки. Залишилось виконати ще точне неведення по азимуту, використовуючи відповідний мікрометричний навідний гвинт. Якщо стрілка зашкалює, треба швидко повернути її ручкою потенціометра «сигнал» в робочу зону (60-80мкА). В мікротелефоні з’явиться чіткий гудок. Щоб не перевантажувати ФЕП сильним відбитим сигналом, на об’єктив нагвинчують спеціальну дротяну сітку (атенюатор).Знімають її тоді, коли віддаль перевищуватиме 400м. Звуковий сигнал і відхилення стрілки на 60-70мкА є підтвердженням того, що світловіддалемір підготовлений до вимірювань.

Вимірювання лінії пп2 – пп1 .

а. Грубі.

-регулятор «сигнал» — стрілка в робочу зону (60- 70мкА)

-режим— перемикач «грубо»

-режим— перемикач «счет»

-зняти два відліки з цифрового табло та записати в журнал спостережень.

б. Точні.

- режим— перемикач «точно»

- режим — перемикач «счет»

-зняти три відліки, кожен - після звукового сигналу.

Результати вимірювань першого прийому мають бути занесені в журнал та обчислено середнє з трьох вимірів. Знімають і записують в журнал метеодані.

Повторити ще два наведення, щоб одержати ще по три результати.

По закінченні третього прийому – перемикач на «контроль». Зняти відлік з цифрового табло для визначення поправки через нестабільність частоти.

  • перемикач в положення «викл».

  • Лінія виміряна.

  • В режимі «викл», «контроль» мікроамперметр показує зарядку акумулятора. Якщо прилад показує менше 60 поділок, акумулятор треба замінити, поставити на зарядку.

Повертають світловіддалемір в напрямку другої лінії і по зоровій трубі виконують «грубе» наведення. В журналі виконується новий запис

Станція пп2 , Лінія пп2 – пп3 .

Закінчується робота на станції з записів в журнал метеоданих. Обережно знімають з штатива прилад , а на його місце виставляють марку. Перший (задній) штатив переносять і встановлюють над четвертим пунктом. Теодоліт переносять на місце відбивача - на пп. 3. На цьому пункті буде виміряний тільки кут. Лінії ж вимірюються через точку.

Враховуючи те, що 1 і 2 розряди полігонометрії є мережами згущення, та є основою всіх топографічних і кадастрових зйомок, вони, поряд з достатньо точними плановими координатами, повинні мати надійні нормальні висоти. По точках ходу виконується нівелювання ІV класу, або технічне. Каталог висот пунктів полігонометрії щонайперше буде потрібен при попередніх обчисленнях ліній виміряних світловіддалеміром.

Попередні обчислення польових спостережень

В польовому журналі вимірювань світловіддалеміром, після обчислення є місце для поправок

коефіцієнт, що враховує показник заломлення атмосфери. Визначається з номограми за температурою і тиском в міліметрах на сотні метрів.

коефіцієнт, що враховує температурні зміни частоти кварцового генератора Використовують графік з технічного паспорта. Для цього, по завершенні програми вимірювань на кожній лінії, в положенні перемикачів «контроль», «точно» знімають по цифровому табло та записують в журнал відлік. Він визначатиме поправку з графіка.

Маючи всі поправки, з урахуванням знаків, обчислюємо лінію

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]