Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курортология_метод.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
336.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХАРКІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

М Е Т О Д И Ч Н І В К А З І В К И

до виконання практичних завдань

та організації самостійної роботи

з дидактичним забезпеченням

з дисципліни „Курортологія

(для студентів 3 курсу напряму підготовки 0502 - „Менеджмент”)

Харків – хнамг - 2007

Методичні вказівки до виконання практичних завдань та організацій самостійної роботи з дидактичним забезпеченням з дисципліни «Курортологія» (для студентів 3 курсу напрямку підготовки 0502 – «Менеджмент»). Укл.: Степанов А.Є., Степанов Є.Г., Рябєв А.А. – Харків: ХНАМГ, 2007. – 32с.

У методичних вказівках розглянуті основні питання, що підлягають вивченню на заняттях з курортології, вимоги, що ставляться до студентів на заняттях.

Укладачі:

Є.Г. Степанов

А.Є. Степанов

А. А. Рябєв

Рецензент:

д-р мед. наук, професор, зав. кафедри „Організація охорони здоров'я і менеджменту медицині” при ХМАПО, головний лікар санаторію „Березівські мінеральні води” Сердюк О. І.

Рекомендовано на засіданні кафедри туризму і готельного господарства, протокол №1 від 31.08.2007 р.

Вступ

Курортологію як одну з областей медицини, що вивчає вплив природних лікувальних факторів на організм людини й розробляє методі їхнього викорис-тання з лікувальною і профілактичною цілями, без сумніву, можна вважати од-ним з провідних напрямків медицини. Всю діяльність, пов'язану з курортологі-єю неможливо переоцінити. Адже використовуючи воістину невичерпні факто-ри природи (сонце, повітря, вода, грязі, глину та багато іншого), можна лікува-ти практично всі основні захворювання людини (захворювання серцево-судин-ної й дихальної систем, кишкового тракту, порушення обміну речовин – цукро-вий діабет, захворювання шкіри, нервове виснаження й т.д.), а також впливати на його психо - емоціональний стан. Але найважливіше в курортології це те, що можна хвороби людини не тільки успішно лікувати, але й запобігати їхньому виникненню.

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів теоретичних вмінь та навичок використання природно-кліматичних та санаторно–курортних ресурсів.

Предмет вивчення дисципліни - є діяльність курортної інфраструктури (згідно з ОПП).

Під час навчання студенти ознайомляться з властивостями історичного розвитку та сучасним станом санаторно-курортного ї справи в Україні і за кор-доном. Курс дисципліни „Курортологія” дає уявлення щодо впливу природно – ресурсних факторів (рельєф, гідрографія, клімат та ін.) на розвиток курортної справи.

Тематика курсу розкриває характеристику гідромінеральних природних лікувальних ресурсів. Під час навчання студенти ознайомляться з принципами курортної справи, отримають загальні дані про курорти та їх типологію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]