Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРС. ПД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

Вступ

Відповідно до навчальних планів підготовки молодших спеціалістів з комерційної діяльності, студенти денної та заочної форм навчання виконують курсову роботу з дисципліни «Підприємницька діяльність».

Виконання курсової роботи являє собою один із видів самостійної навчальної та водночас науково-дослідної роботи студентів, призначений засвідчити якість набутих студентами знань та вмінь, використовувати їх при опрацюванні конкретних практичних питань у комерційній діяльності.

Виконання курсової роботи переслідує одразу декілька цілей:

  • закріпити та поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення дисципліни «Підприємницька діяльність»;

  • розвинути у студентів навички самостійної роботи зі спеціальною літературою, довідниками, джерелами статистичної інформації тощо;

  • виробити вміння узагальнювати теоретичні матеріали, самостійно формулювати висновки;

  • розроблювати пропозиції, обґрунтовувати та відстоювати власну точку зору з проблем, що досліджуються;

  • виробити вміння застосовувати набуті теоретичні знання при вирішенні конкретних практичних завдань.

Курсова робота має містити елементи творчого пошуку, спрямованого на більш ефективне вирішення питань, які вивчаються. Для цього потрібно здійснити збір та провести порівняльний аналіз інформації з різних літературних джерел, провести маркетингове дослідження ринкової інфраструктури, відшукати та опрацювати відповідні статистичні матеріали, узагальнити їх та сформулювати власні висновки й пропозиції. Для виконання курсової роботи можна користуватися фаховою літературою та нормативно-правовими актами, що наведені в переліку рекомендованої літератури, а також самостійно підібраними інформаційними джерелами. При написанні та підготовці курсової роботи до захисту бажано застосовувати сучасні комп’ютерні технології.

курсова РОБОТА

на тему

«ОБҐРУНТУВАННЯ ІДЕЇ СТВОРЕННЯ

СУБ'ЄКТА ПІДПРИЄМСТВА»

1 Загальні положення

Написання курсової роботи є завершальним етапом вивчення дисципліни «Підприємницька діяльність».

Курсова робота дасть можливість студентам власноруч перевірити рівень засвоєння набутих теоретичних знань з питань організації (заснування) власної справи у вигляді обґрунтування мотивації створення підприємства, побудови його організаційної структури, розробки проектів установчих документів, складанню алгоритму дій при реєстрації організаційно-правової форми підприємництва відповідно до чинного законодавства України; проведенню відповідних розрахункових операцій щодо визначення доцільності впровадження певного виду підприємницької діяльності.

Виконання курсової роботи є важливим засобом формування логіки економічного мислення, а також поглиблення знань щодо змісту законів та закономірностей у сфері підприємництва.

У процесі написання курсової роботи виділяють такі етапи:

• затвердження організаційно-правової форми підприємства та плану курсової роботи;

• добір та вивчення інформаційної бази;

• написання та оформлення курсової роботи;

• подання курсової роботи на попередню перевірку керівнику роботи;

• доопрацювання (у разі необхідності) курсової роботи відповідно до рекомендацій/зауважень рецензента;

• підготовка до захисту та захист курсової роботи.

Всі етапи написання курсової роботи та її захист повинні відповідати затвердженому графіку.

2 Структура, обсяги та етапи виконання курсової роботи

Курсова робота складається із двох частин:

1) теоретичної: обґрунтування вибору підприємницької ідеї, організаційної структури підприємства та його організаційно-правового оформлення;

2) практичної: розрахунок параметрів реалізації підприємницьких ідей.

Приблизний тематичний план курсової роботи:

Вступ

1 Обґрунтування вибору підприємницької ідеї

1.1 Коротка характеристика підприємства

1.2 Мотивація вибору ідеї

1.3 Аналіз та оцінка ідеї

2 Обґрунтування організаційної структури підприємства

3 Організаційно-правове оформлення

3.1 Обґрунтування вибору організаційно-правової форми підприємництва

3.2 Порядок державної реєстрації підприємства

4 Розрахунок параметрів реалізації підприємницьких ідей

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

Студент самостійно формує банк вихідної інформації у вигляді банку підприємницьких ідей. Вид організаційно-правової форми підприємництва задається викладачем залежно від варіанту: повне товариство, командитне, товариство з обмеженою відповідальністю, з додатковою відповідальністю, акціонерні товариства відкритого та закритого типу, приватне підприємство.

Послідовність комплектації сторінок курсової роботи:

- титульний аркуш;

- завдання;

- зміст;

- вступ (1-3 сторінки);

- теоретичний розділ (до 50 - 55% загального обсягу курсової роботи);

- розрахунково-аналітичний розділ (в межах 35 - 45% загального обсягу курсової роботи);

- висновки (2-3 сторінки);

- список використаної літератури;

- додатки

Титульний аркуш курсової роботи містить назву міністерства, академії, технікуму, де виконана курсова робота; назву курсової роботи; прізвище, ім'я, по батькові студента, що виконав роботу, спеціальність, курс, групу; прізвище, ім'я, по батькові керівника; місто і рік виконання курсової роботи.

Зразки оформлення титульного аркуша та завдання наведено в додатках А і Б. Титульну сторінку та завдання включають до загальної нумерації, але не нумерують. Номери наступних сторінок проставляють арабськими цифрами у нижньому правому куті.

Кожна частина курсової роботи повинна мати заголовок відповідно до плану роботи.

Зміст - це план курсової роботи із зазначенням відповідних сторінок, з яких починається кожний структурний елемент. Його розміщують після завдання і нумерують як третю сторінку. Зміст подають на початку курсової роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), вступу, висновків, додатків, переліку літератури.

У вступі на 1-3 сторінках друкованого тексту наводиться обґрунтування актуальності обраної теми, її теоретичне і практичне значення, мета наукового дослідження, його завдання, предмет та об'єкт, основні джерела інформації й методи дослідження, вказуються очікувані результати дослідження та можливість їх подальшого застосування.

При написанні вступу рекомендується додержуватися наступної послідовності.

Актуальність теми. Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв'язаннями обраної задачі обґрунтовують актуальність та доцільність роботи.

Мета і завдання роботи. Формулюють мету роботи і завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як «Дослідження...», «Вивчення...», тому що ці слова вказують на спосіб досягнення мети, а не на саму мету. Завдання, які ставляться в роботі, повинні відповідати цілям дослідження. Тому завдання дослідження відповідають змісту розділів і підрозділів курсової роботи.

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення. В курсовій роботі об’єктом дослідження є підприємство (організація, установа), за матеріалами яких виконується робота.

Предмет дослідження – конкретна проблема, що міститься в межах об'єкта дослідження. Предмет дослідження визначає тему курсової роботи.

Методи дослідження. Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Слід перелічити використані методи дослідження з посиланням на конкретні завдання, що виконувалися за допомогою цих методів: «У роботі використано… методи дослідження».

Практичне значення одержаних результатів. Наводять рекомендації щодо практичного використання одержаних результатів, а також очікуваний ефект від впровадження результатів дослідження.

Інформаційне забезпечення результатів дослідження. Інформаційною базою для виконання курсової роботи є вітчизняні та закордонні фахові видання, статистичні дані, матеріали преси та фактичні дані щодо діяльності об’єкту дослідження, інші інформаційні джерела.