Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lecture_12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Отримання наднизьких температур

За допомогою зріджених газів можна безпосередньо охолодити інші об’єкти, оскільки теплообмін при цьому достатньо добрий. Тому задача досягнення більш низьких температур зводиться до зрідження газів і подальшого охолодження рідин.

Цей процес можна розглянути таким чином. Рідина кипить при рзовн = рн, де рн – тиск насиченої пари. Зменшуючи в посудині над поверхнею рідини зовнішній тиск рзовн, ми одночасно знижуємо і пружність насиченої пари. При цьому залишається рзовн = рн рідина кипить.

У той же час, зниження рн (разом з рзовн) призводить до зниження температури кипіння рідини. Тому, примушуючи рідину кипіти при все нижчому значенні зовнішнього тиску, ми досягаємо все більш низьких температур у рідині.

За певної температури рідини переходять у твердий стан (за виключенням Не – II). Але теплообмін з твердими тілами відбувається неефективно. Тому за допомогою зріджених газів (охолоджених рідин) можна отримувати низькі температури в інтервалі від температури кипіння при атмосферному тиску Тк,рн до температур затвердіння Тзатв. Не переходить у твердий стан лише Не4; при відкачуванні його пари досягається температура Т=0.7 К при тиску рзовн = 0.293 Па. Подальшого зниження температури гелію Не4 за рахунок відкачування пари досягти не вдалося із-за інтенсивного випаровування, коли насоси не встигають викачувати пару і знижувати тиск.

Отже, найнижча температура, яка може бути отримана за допомогою охолодження рідкого гелію Не4 дорівнює 0.7÷1 К.

Для отримання температур нижче 1 К використовують Не3, який має температуру кипіння Тк = 3.2 К при нормальному тиску рн. Відкачуючи пару над поверхнею рідкого гелію Не3, можна досягти Т = 0.3 К.

З метою досягнення температур порядку 10-3 К застосовують метод адіабатного розмагнічування парамагнітних солей. Найнижча температура, отримана в такий спосіб складає Т ≈ 0.001 К.

Зауважимо лише, що згідно третього закону термодинаміки, абсолютний нуль температури не може бути досягнутий шляхом кінцевого числа операцій.

Конкретні зріджені гази дозволили отримати такі інтервали температур:

Речовина

Температура зрідження при р=рзовн

Температура затвердіння

азот

77.32К (-196ºС)

63.14К

рідкий кисень

90.12К (-183ºС)

54.36К

рідкий водень

20.93К (-253ºС)

14.04К

рідкий гелій

4.21К (-269ºС)

0.7К

(не твердіє)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]