Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР тепло 24.01.11..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
6.94 Mб
Скачать

Частина 3

Проектування витяжної вентиляції

3.1. Призначення вентиляції і вихідні данні

Для нормальних умов життя в приміщеннях квартир житлових будинків необхідно забезпечити допустимі метеорологічні умови і чистоту повітря. Чистота повітря в приміщеннях забезпечується за допомогою витяжної вентиляції. Наприклад, повітря, яке виходить з приміщення кухні, виносить продукти згоряння, що утворюються в процесі роботи газових плит, водяну пару, зайве тепло.

В цій частині курсової роботи необхідно запроектувати витяжну вентиляцію з природним (гравітаційним) спонуканням одного санітарно-кухонного вузла (кухні, вбиральні і ванни).

Приймемо, що житловий будинок газифіковано. В будинках висотою до п'яти поверхів включно установлені газові плити і газові проточні водонагрівачі.

В будинках с числом жителів більше ніж п'ять – установлені газові плити (гаряче водопостачання здійснюється централізовано).Тому в будинках висотою до п'яти поверхів включно необхідно передбачати димові канали для підключення проточних газових водонагрівачів.

Будівельні норми і правила «Житлові будинки» (2, дод.4) установлюють повітрообмін у приміщеннях у таких розмірах:

-в житлових кімнатах квартир і гуртожитків – 3 м3 /г на 1 м2 площі підлоги;

-в кухнях квартир з двоконфорними плитами – 60 м3/г; з триконфорними – 75 м3/г; з чотириконфорними - 90 м3/г;

-у ванних приміщеннях і в приміщеннях індивідуальних вбиралень – 25 м3/г; спільних приміщеннях ванни і вбиральні – 50 м3/г.

-двоконфорні газові плити установлено в кухнях однокімнатних квартир, триконфорні – у кухнях двокімнатних квартир, чотириконфорні – кухня три - та більше кімнатних квартир.

3.2. Вибір систем і схеми вентиляції

Будівельними нормами передбачено проектування в житлових будинках витяжну вентиляцію з природним спонуканням через вентиляційні канали, обладнані гратками [ 2, п. 3,2].

Місцеві вентиляційні канали однієї квартири допускається об’єднувати в збірні вентиляційні канали з приєднанням їх до загального збірного каналу на одному рівні вище обслуговуючих приміщень не менше ніж на 2 м [2, п. 3,5].

Витяжну вентиляцію житлових кімнат квартир і гуртожитків необхідно передбачати через витяжні вентиляційні канали кухонь, вбиралень, ванних (душових) і сушильних кафів.

Виконуючи курсову роботу в будинках з числом поверхів не більше як п′ять, рекомендується проектувати окремі канали для кожного поверху (рис. 3.1), що забезпечує надійнішу пожежну безпеку, звукоізоляцію та виконання санітарних вимог. У будинках з числом поверхів шість і більше рекомендується проектувати вентиляцію з збірними каналами(колекторами):

-з вертикальними збірними каналами;

-з горизонтальними збірними каналами;

-з каналами, об’єднаними на технічному поверсі.

Рис. 3.1. Схеми гравітаційної(природної) витяжної вентиляції житлових будинків: 1-з окремими похилими каналами; 2-з окремими вертикальними каналами; 3-з каналами, що об’єднуються на технічному поверсі; 4-з вертикальним збірним каналом; 5-з горизонтальними збірними каналами.