Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технології програмування Лабораторний Практикум...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
9.09 Mб
Скачать

3.1. Програма роботи

3.1.1. Підготувати бланк завдання та отримати завдання.

3.1.2. Виконати одновимірне накопичення скінченої суми/добутку згідно з вказівками до виконання роботи.

3.1.3. Виконати одновимірне накопичення скінченої знакозмінної суми/до­бут­ку згідно з вказівками до виконання роботи.

3.1.4. Виконати одновимірне накопичення безмежної знакозмінної суми/до­­бутку згідно з вказівками до виконання роботи.

3.1.5. Виконати двовимірне накопичення скінченої знакозмінної суми, добутку чи їх комбінацій згідно з вказівками до виконання роботи.

3.1.6. Підготувати власті коректні вхідні дані для кожної з виконуваних задач, провести відповідні розрахунки і проаналізувати їх.

3.1.5. Оформити звіт про роботу та захистити її.

3.2. Вказівки до виконання роботи

3.2.1. Курсант/студент, відповідно до порядкового номера в журналі викладача, вибирає індивідуальне завдання з розд. 3.4, яке складається з декількох задач, і записує його до бланку завдання.

3.2.2. У кожній із розв'язуваних задач математичні вирази суми/добутку необхідно запрограмувати через відповідні функції користувача з введенням допоміжних змінних, що значно полегшить подальший аналіз отриманих результатів. При цьому необхідно уважно проаналізувати математичні вирази на предмет належності їх певних частин тільки математичному виразу суми/добутку, а інших складників – до загальної суми/добутку. Механізми їх реалізації є зрозумілим з наведених кодів програм.

3.2.3. Одновимірне накопичення скінченої суми/добутку передбачає виконання таких дій: встановлення початкової суми значенню, яке дорівнює нулю, а початкового добутку – одиниці; організація скінченого циклу, в якому здійснюється табулювання математичного виразу суми/добутку, виведення значення параметра циклу та значення виразу, а також відповідне накопичення суми/добутку; завершальне обчислення значення математичного виразу з врахуванням його складників; виведення отриманого результату розрахунку. Потрібно розробити коди функцій користувача, які дадуть змогу: обчислити значення математичного виразу суми/добутку; здійснити одновимірне накопичення скінченої суми/до­бутку. Потрібно розробити код основної програми, яка демонструватиме зазначені дії з використанням кодів цих функцій.

3.2.4. Одновимірне накопичення скінченої знакозмінної суми/добутку передбачає виконання додаткових дій: встановлення початкової суми нульовому значенню, а початкового добутку – одиниці; встановлення знаку початкового члена суми/добутку; організація скінченого циклу, в якому здійснюється табулювання математичного виразу суми/добутку з врахуванням його знаку, виведення значення параметра циклу та значення виразу, а також відповідне накопичення суми/добутку; завершальне обчислення значення математичного виразу з врахуванням його складників; виведення отриманого результату розрахунку. Потрібно розробити коди функцій користувача, які дадуть змогу: обчислити значення математичного виразу суми/добутку; здійснити одновимірне накопичення скінченої знакозмінної суми/добутку. Потрібно розробити код основної програми, яка демонструватиме зазначені дії з використанням кодів цих функцій.

3.2.5. Одновимірне накопичення безмежної знакозмінної суми/добутку передбачає виконання таких дій: встановлення початкової суми нульовому значенню, а початкового добутку – одиниці; встановлення знаку початкового члена суми/добутку; організація безмежного циклу з післяумовою, в якому здійснюється табулювання математичного виразу суми/добутку з врахуванням його знаку, виведення значення параметра циклу та значення виразу, а також відповідне накопичення суми/добутку; перевірка умови на можливість завершення обчислення поточного члена; завершальне обчислення значення математичного виразу з врахуванням його складників; виведення отриманого результату розрахунку. Потрібно розробити коди функцій користувача, які дадуть змогу: обчислити значення математичного виразу суми/добутку; здійснити одновимірне накопичення безмежної знакозмінної суми/добутку. Потрібно розробити код основної програми, яка демонструватиме зазначені дії з використанням кодів цих функцій.

3.2.6. Двовимірне накопичення скінченої знакозмінної суми, добутку чи їх комбінацій має виконуватися за два цикли – зовнішній та внутрішній. Зовнішній цикл передбачає виконання таких дій: встановлення зовнішній сумі/добутку початкового значення, а також його початкового знаку згідно з умовою; організація скінченого циклу, в якому відбуватиметься внутрішнє накопичення скінченої суми/добутку; завершальне обчислення значення математичного виразу з врахуванням його складників; виведення отриманого результату розрахунку. Внутрішній цикл передбачає виконання таких дій: встановлення зовнішній сумі/добутку початкового значення, а також його початкового знаку згідно з умовою; організація скінченого циклу, в якому здійснюється табулювання математичного виразу суми/добутку з врахуванням його знаку, виведення значення параметра циклу та значення виразу, а також відповідне накопичення суми/добутку; завершальне обчислення значення математичного виразу з врахуванням його складників; виведення отриманого результату розрахунку. Потрібно розробити коди функцій користувача, які дадуть змогу: обчислити значення математичного виразу суми/добутку; здійснити двовимірне накопичення скінченої знакозмінної суми, добутку чи їх комбінацій. Потрібно розробити код основної програми, яка демонструватиме зазначені дії з використанням кодів цих функцій.

3.2.7. Власних вхідних даних необхідно підготувати не менше, ніж два комплекти. Вони мають бути коректними, в розумних межах і не суперечити математичним виразам. Після проведення розрахунків потрібно їх проаналізувати, зробити відповідні висновки, внести власні пропозиції та занести їх до звіту.

3.2.8. Звіт має містити такі розділи:

  • бланк завдання з записаними на ньому умовами індивідуальних завдань;

  • код основної програми, коди відповідних математичних функцій і функцій користувача;

  • результати відповідних розрахунків, які передбачаються умовами задач;

  • аналіз отриманих результатів, висновки про особливості розв'язання задач і пропозиції щодо їх удосконалення.