Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_1 НВ -2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Лекція № 1 Законодавча та нормативна база України з розслідування, обліку та аналізу нещасних випадків на виробництві

План лекції

Вступ

  1. Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій у Законі України «Про охорону праці» (Введено в дію Постановою ВР N 2695-XII ( 2695-12 ) від 14.10.92).

  2. Питання щодо розслідування та обліку нещасних випадків та професійних захворювань у Законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (Остання редакція від 01.01.2011).

  3. Загальна характеристика Постанови Кабінету Міністрів України № 1232 від 30.11.2011 р. «Деякі питання розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві».

Висновки та завдання на самопідготовку.

Вступ

Якщо попри профілактичні заходи із запобігання виробничому травматизму чи внаслідок того, що не виконуються такі заходи або ж вони неефективні, на підприємстві все ж таки стався нещасний випадок, на нього повинні реагувати багато учасників посттравматичного процесу. Такий процес передбачає різноманітні дії: розслідування нещасного випадку, реалізацію результатів розслідування, проведення слідчих дій у разі відкриття кримінальної справи, оформлення справи в робочому органі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, вжиття заходів щодо недопущення таких подій надалі тощо. До цього процесу залучаються роботодавці, трудові колективи, органи державного нагляду за охороною праці та прокурорського нагляду, відповідні служби органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, профспілок, представники потерпілого працівника чи він сам.

Конституція України закріплює право кожної людини на працю в умовах, що відповідають вимогам безпеки і гігієни, не загрожують життю та здоров'ю:

Стаття 3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Стаття 43. Кожен має право на працю … Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці

Зміст цих прав працівника розкривається в ряді нормативних правових актів, в яких важливе місце займають питання розслідування, обліку та аналізу нещасних випадків.

Вчасне і якісне проведення розслідування нещасного випадку на виробництві важливе для вибору оптимальних профілактичних заходів, оскільки пошук та аналіз причин конкретного нещасного випадку одночасно є засобом запобігання травмуванню інших працівників за таких обставин і на аналогічних робочих місцях.

1. Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій у Законі України «Про охорону праці»

Цей Закон визначає основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці, регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні.

Безпосередньо вимоги до розслідування та обліку нещасних випадків визначені у статті 22.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]