Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек..2.СУ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
93.7 Кб
Скачать

Тема 2. Характеристика систем стратегічного управління підприємством

Основні питання:

  1. Сутність системи стратегічного управління за допомогою вибору стратегічних позицій.

  2. Стратегічне управління на основі ранжування стратегічних завдань.

  3. Управління по слабких сигналах.

  4. Управління в умовах стратегічних несподіванок.

5. Наукові підходи щодо сутності стратегічного управління:

Мета теми: сформувати у студента критеріальний підхід до вибору підприємством системи стратегічного управління, ранжування стратегічних завдань,

Основні терміни і поняття теми: нестабільність зовнішнього середовища, організаційні можливості підприємства, сильні та слабкі сигнали, інформаційна наповненість подій, стратегічні несподіванки, імперативи зовнішнього середовища.

Зміст теми.

Існують такі види систем стратегічного управління:

1) управління за допомогою вибору стратегічних позицій;

2) управління на основі ранжування стратегічних задач;

3) Управління по слабких сигналах;

4) Управління в умовах стратегічних несподіванок.

1. Сутність системи стратегічного управління за допомогою вибору стратегічних позицій полягає в тому, що в умовах зовнішньої у нестабільності Z1 можливий ряд стратегій А1, які забезпечують успіх В1. На основі методу відхилень від мети підприємство обирає ту стратегію, яка найкраще відповідає його цілям. Але успіх стратегій у зовнішньому середовищі залежить від внутрішніх організаційних можливостей (маркетинг, виробництво, рівень управління тощо). Поки рівень зовнішнього середовища знаходиться у точці Z1, успішна реалізація стратегії вимагає можливостей С1. В умовах нестабільності рівень зовнішнього середовища буде змінюватися до Z2, значення найкращих стратегій буде А2. В результаті цього підприємство не тільки повинно перейти до стратегії А2, але й мати можливості С2. Т.ч. в стратегічному управлінні планування змін можливостей сполучається з плануванням стратегії. Ця система, заснована на принципі передбачення нових задач шляхом розробки стратегій, є непридатною для реагування на швидкі та несподівані зміни в зовнішньому середовищі.

2. Управління на основі ранжування (ієрархії) стратегічних завдань.

Сутність управління на основі ранжування стратегічних задач полягає у встановленні постійного спостереження за змінами тенденцій в зовнішньому середовищі, їх оцінці та ранжуванні за ступенем терміновості вирішення завдань, які виникають на підприємстві внаслідок дії зовнішнього середовища.

3. Сутність управління по слабких сигналах полягає в тому, що проблеми, які виявляються в ході спостереження за зовнішнім середовищем, по різному забезпечені інформацією. Проблеми, яким підприємство в змозі дати адекватну оцінку їх значущості та здійснити заходи щодо їх вирішення, можна назвати проблемами, які визначаються за сильними сигналами. Про їхні проблеми відомо лише за слабкими сигналами, тобто за ранніми та неточними ознаками важливих подій. Якщо підприємство буде очікувати сильних сигналів цієї проблеми, воно може запізнитися з рішенням, що може привести зокрема до банкрутства. Тому при високих рівнях нестабільності зовнішнього середовища з'являється необхідність готувати рішення ще тоді, коли із зовнішнього середовища з'являються слабкі сигнали.

Ієрархічна модель середовища БКГ (ВСЄ)

4. Сутність управління в умовах стратегічних несподіванок полягає у підготовці на підприємствах формальних систем управління в умовах стратегічних несподіванок, коли виникають проблеми, які об'єктивно не можна було передбачити. Іншими словами це система надзвичайних заходів в екстремальних умовах. Вона вирішує проблеми інформаційного та поведінкового характеру управлінських підрозділів підприємства.