Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика маркетинг.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать
  1. Аналіз конкуренції на ринку

В умовах конкуренції на ринку хлібобулочних виробів запорукою успіху є якісна та натуральна продукція. В цьому переконане керівництво Житомирського хлібозаводу № 3. Нині підприємство стабільно розвивається, впроваджує нові технології та гарантує смачну продукцію. Випічка хліба на Житомирському хлібозаводі № 3 розпочинається з перевірки якості борошна. У лабораторії скрупульозно перевіряють його за всіма показниками і лише тоді використовують за призначенням.

Щодоби на підприємстві випікають майже 50 тонн хлібобулочних виробів, гарантуючи своїм споживачам натуральний і якісний продукт.

Нові сучасні лінії, які встановлені на хлібозаводі, дозволяють нарощувати виробництво. Щоправда розвиватися в умовах недобросовісної конкуренції непросто – розповідає директор хлібозаводу [9, c. 136-137].

Продукція Житомирського хлібозаводу відповідає державним стандартам. Керівництво підприємства планує розвивати фірмову торгівлю своїх хлібобулочних виробів. А відтак забезпечити у місті продаж якісної, свіжої продукції за цінами виробника.

Конкурентами підприємства по області є:

ВАТ «Ємільчинський хлібозавод», ВАТ «Луганський хлібозавод», ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», ПАТ «Малинський хлібозавод», ТОВ «Бердичівський хлібозавод», ПАТ «Коростенський хлібозавод», ВПАТ «Овруцький хлібозавод», ПП Гринчишин В.Є., ПАТ «Золотий каравай», СВК «Ружинський», ТОВ «Барви Полісся» і Споживчому товариству «Хлібодар-Полісся».

Також конкурентами на ринку хлібобулочних виробів є найбільші підприємства (рис. 8).

РИС. 8. РЕАЛИЗАЦІЯ СРЕДНЬОДОБОВА ПО ЗАВОДАМ, тон 2011 року

Для аналізу факторів конкурентоспроможності (табл. 2).

А) ПАТ «Коростенський хлібозавод».

В) ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод».

С) ПАТ «Київхліб».

D) ТОВ «Бердичівський хлібозавод».

Е) ПАТ «Малинський хлібозавод».

Таблиця 2

Аналіз факторів конкурентоспроможності

Фактори (інструменти маркетингу)

Важливість фактору

Базове підприємство

Конкуренти

А

В

С

D

E

1

Товар (послуга)

3

Житомирський хлібозавод № 3

2

3

2

3

2

2

Асортимент товарів (послуг)

4

Житомирський хлібозавод № 3

3

3

4

3

3

3

Ціна одиниці товару (послуги)

3

Житомирський хлібозавод № 3

2

3

3

3

3

4

Репутація фірми

3

Житомирський хлібозавод № 3

3

3

4

3

3

5

Розміщення постачальника або місце розташування фірми

3

Житомирський хлібозавод № 3

2

3

3

2

2

6

Організація збуту

3

Житомирський хлібозавод № 3

3

3

3

3

3

7

Оформлення і упаковка товару

2

Житомирський хлібозавод № 3

3

3

4

2

2

Продовження табл. 2

8

Рівень обслуговування

3

Житомирський хлібозавод № 3

3

4

4

3

3

9

Маркетингові комунікації

4

Житомирський хлібозавод № 3

3

3

4

3

3

Середній бал (оцінка фірми)

28

24

28

31

25

24

ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод».

У 2008-2010 роках товариство працювало в надзвичайно складних умовах постійно зростаючих цін на сировинні та енергетичні ресурси, несприятливих для виробництва нормативно правових актів Кабінету Міністрів, які адміністративно стримували оптово-відпускні ціни, обмежували рентабельність виробництва, ускладнили господарські відносини як з постачальниками так і споживачами. Дезорганізованість в фінансовій системі стала гальмом в розвитку виробництва. В ряді місць стало неможливим одержати оплату за реалізовану продукцію, що створювало надзвичайне становище в господарюванні [1, c. 450-451].

Протягом 2008-2010 років придбано 4 нових автомобілі «Газель». Замінено застарілу комп’ютерну техніку.

Асортиментний ряд налічував 154 найменування продукції, в тому числі хлібобулочних виробів 35 найменувань, здобно-булочних - 39, кондитерських - 80 найменувань.

У грудні 2010 року за офіційними даними Державного комітету статистики України та у відповідності з Європейським стандартом рейтингу, підприємство посіло третє місце серед 350000 суб’єктів господарювання України та потрапило до «Ліги кращих» 2010 року, а голова правління Портянко С.Ф. отримав сертифікат «Керівник року – 2010».

За результатами Національного рейтингу якості товарів та послуг в 2010 році підприємство отримало статус «Товаровиробник року – 2010», увійшовши до ТОП-50 переможців, та отримав право маркувати продукцію відзнакою «Зірка якості» впродовж двох років.

Протягом 2009- 2011 років внаслідок Всесвітньої економічної кризи та політичної кризи в Україні постійно знижувався попит населення на кондитерські вироби. Виробництво тортів і тістечок стало не рентабельним. Та одночасно з цим збільшувався попит на здобно-булочні вироби. У 2011 році керівництво заводу прийняло рішення закрити кондитерський цех та збільшити об’єм випуску здобно-булочних виробів.

Станом на січень 2012 року в асортименті заводу 88 найменувань продукції, з яких 32 – хлібобулочних і 56 – здобно-булочних виробів. Реалізація здійснюється в 12 районах Житомирської області, а також в Рівненській та Хмельницькій областях. Доставку здійснюють 27 машин.

ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» гарантує якість свої продукції, яка підтверджена великою кількістю нагород, здобутих на Всеукраїнських та Міжнародних виставках-конкурсах. Також значна кількість нагород завойована працівниками-хлібопекарями на різних конкурсах майстерності [16].

І ось знову в рамках чергової 16-ої Міжнародної спеціалізованої виставки «Хліб/Кондитер Експо 2011» яка проходила 7-10 червня 2011 року в м. Київ, в Міжнародному виставковому центрі було проведено «Кубок Співдружності з хлібопекарської майстерності».

Кубок – це конкурс професійної майстерності пекарів, який зібрав на одному майданчику найкращі колективи потужних хлібопекарських підприємств України і країн СНД, і в якому брала участь команда хлібозаводу в складі майстрів-технологів Нероди Галини Прокопівни та Осадчук Юлії Леонідівни, під керівництвом інженера-технолога Бучинської Надії Володимирівни.

За результатами конкурсу наша команда посіла I-е місце й одержала Кубок Співдружності.

Щорічно ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» представляє свою продукцію на виставках, присвячених Дню міста в рамках літературно-мистецького свята «Лесині джерела» та до Дня незалежності України.

Сьогодні акціонерне товариство "Київхліб" - це одне з найбільших хлібопекарських підприємств, до складу якого входить 22 одиниці - 18 хлібопекарських підприємств, ремонтно-монтажний комбінат, інформаційно-обчислювальний і учбовий центри, а також контора матеріально-технічного постачання "Київхлібопостач" [9, c. 300-310].

Асортимент готової продукції, що виробляється підприємствами АТ "Київхліб", налічує понад 700 найменувань. Це близько 400 найменувань хліба, булочних, здобних виробів, сухарів, соломки, хлібних паличок, сушок, макаронних виробів, а також більше 300 найменувань кондитерських виробів - різноманітних тістечок, тортів, рулетів, пряників, печива, кексів та інших солодощів.

Стабільній якості продукції сприяє те, що на підприємствах застосовується високоефективне устаткування та традиційна класична технологія виробництва хліба та хлібобулочних виробів із вітчизняної сировини без застосування хімічних розрихлювачів та добавок.

ПАТ "Київхліб" має свою фірмову торговельну мережу, що налічує 36 магазинів та 52 хлібних кіоски.

Крім знаменитого хліба "Українського нового" та торту "Київського", нині широко відомі нашим споживачам хліб "Київський заварний", "Чумацький", хліб "Домашній", витушки листкові, сушки "Київські", торти "Лимонний", "Чорносливовий" та інші.

Останнім часом АТ "Київхліб" налагоджує зв'язки з іншими країнами, які зацікавлені в отриманні високоякісної та смачної продукції київських хлібзаводів.

Висока якість продукції АТ "Київхліб" неодноразово була підтверджена численними нагородами - медалями та дипломами виставок і конкурсів-дегустацій.

З 27 по 29 лютого ц.р. в Міжнародній промисловій академії в Москві пройшла VIII Міжнародна конференція "Торти. Вафлі. Печиво. Пряники - 2012", присвячена сучасному стану і актуальним проблемам розвитку кондитерської промисловості.

В рамках конференції був проведений Міжнародний огляд якості кондитерських виробів «Торти. Вафлі. Печиво. Пряники - 2012 » та виставка продукції, представленої на цей огляд. В ній взяли участь провідні представники хлібобулочної та кондитерської промисловості Росії, України, Білорусії. З українських виробників у конференції та огляді брало участь ПАТ «Київхліб» [16].

Огляд якості проводився по семи номінаціям: торти масові, торти на замовлення, тістечка традиційні, тістечка нетрадиційні, печиво, пряники, вафлі. В ній взяли участь 35 провідних представників хлібобулочної та кондитерської промисловості Росії, України, Білорусії. Від всіх учасників було надано 192 зразки продукції.

ПАТ «Київхліб», знаний в Росії український лідер хлібопекарної та кондитерської промисловості, представив на огляд сім зразків продукції, а саме торти «Вишневий», «Грильяжний в шоколаді», «Казковий ключик», «Чорносливовий», та тістечка: «Французькі» в асортименті, «Віденські», набір тістечок «Київські».

Оцінка якості виробів проводилася на засіданні конкурсної комісії – закритій дегустації за органолептичними показниками ( в тому числі враховувалась відповідність показників якості вимогам НД і поєднання використаних напівфабрикатів), художньому оформленню та повноті інформації для споживачів, наданій на упаковці [13, c. 500-506].

Рішенням конкурсної комісії ПАТ «Київхліб» отримало найвищу нагороду конкурсу – Гран-прі «За високу якість та широкий асортимент тортів та тістечок».

Золотими медалями та Дипломом І ступеню «За високу якість продукції» було нагороджено торти «Вишневий», «Грильяжний в шоколаді», «Казковий ключик», «Чорносливовий» та тістечка «Французькі» в асортименті, набір тістечок «Київські».

Срібною медаллю та Дипломом «За високу якість продукції» ІІ ступеню – тістечка «Віденські».

ПАТ «Київхліб» понад 80 років зберігає та примножує традиції при виробництві хлібобулочних виробів, тортів і тістечок. Використання традиційної натуральної сировини було відзначено конкурсною комісією огляду.

Високі нагороди ПАТ «Київхліб» вручали голови Міжнародного огляду якості борошняних кондитерських виробів С.М. Носенко - президент Асоціації підприємств кондитерської промисловості «АСКОНД», В.А. Бутковський - президент Міжнародної промислової академії, і Л.М. Аксьонова – директор ДНУ НДІ кондитерської промисловості Россільхозакадемії.

Визначні успіхи провідного українського виробника хлібобулочної та кондитерської промисловості ПАТ «Київхліб» на міжнародному рівні свідчать про високий рівень якості вітчизняної продукції, визнання гідного ступеня професіоналізму українських майстрів, дотримання належних міжнародних стандартів якості та високий рівень конкурентоспроможності вітчизняної кондитерської галузі на міжнародному ринку [6, c. 89-90].

ТОВ «Бердичівський хлібозавод» (смт. Бердичів, Житомирська обл.)

Завод виробляє 44 тони/добу хлібобулочних виробів і є основним постачальником хліба в м. Бердичіві, а також в Житомирі та Житомирській області.

У 2005 році була запущена нова механізована лінія з виробництва батонів і овального пшеничного хліба. Лінія укомплектована тунельною піччю Revent, тістоподільним обладнанням Glimek та тістомісом Diosna. Потужність лінії - 18 тон на добу.

У 2006 році введена в експлуатацію лінія з виробництва дрібноштучних виробів потужністю 1,5 тони/добу (встановлена ротаційна піч Revent).

У 2007 році введена в експлуатацію лінія з виробництва житньо-пшеничних сортів хліба (з встановленням тунельної печі Gostol, потужністю 28 тон/добу.

У 2008 році було збільшено потужність відділення з виробництва дрібноштучних виробів на 1,5 тони/добу.

Загальна потужність - 10 тонн/сутки.

У березні 2009 року введено в експлуатацію нову лінію з виробництва батонів і овального пшеничного хліба. Лінія укомплектована тунельною піччю Revent, тістоподільним обладнанням Werner& та тістомісом Diosna. Потужність лінії складає 26 тони/добу.

Загальна вартість інвестицій у завод за 2005-2008 роки склала більше 4 млн. Евро.

На початку 2010 року було встановлено нову котельню та парогенератори, що дозволило зменшити споживання газу на 30%.

ТОВ "Бердичівський хлібозавод" в 2011 році провів капітальний ремонт зовнішніх і внутрішніх приміщень підприємства. Значно поповнився парк автомобілів по доставці хліба і був придбаний Муковоз [16].

Отже, найбільшими конкурентами хліба і хлібобулочних виробів є ПАТ «Київхліб», ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод». Підтвердженням конкурентоспроможності та високої якості продукції, обґрунтованої інноваційної політики можуть служити нагороди, отримані на міжнародних спеціалізованих торгово-промислових виставках, дипломами про якість продукції, медалями.

ПАТ «Київ хліб» має всього здобутих 164 нагород:

Гран-прі – 26;

Золотих медалей – 75;

Срібних медалей – 40;

Бронзових медалей – 23.

ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» гарантує якість свої продукції, яка підтверджена великою кількістю нагород, здобутих на Всеукраїнських та Міжнародних виставках-конкурсах. Також значна кількість нагород завойована працівниками-хлібопекарями на різних конкурсах майстерності.

ВИСНОВКИ

    1. Хліб та хлібобулочні вироби є одним з основних і масових продуктів харчування, що споживається всіма категоріями населення незалежно від місця проживання, статі, соціального статусу, рівня доходів. Щоденне споживання хліба та хлібобулочних виробів, їх хімічний склад, біологічна та фізіологічна цінність дає всі підстави вважати ці вироби продуктами харчування першочергового значення.

    2. Таким чином, усе різноманіття факторів, що здійснюють вплив на обсяг попиту на хліб та хлібобулочні вироби, за характером впливу можна розділити на 3 групи: фактори, які майже не впливають на обсяги споживання хліба; фактори, що зумовлюють підвищення обсягу попиту на хліб; фактори, що впливають на зниження рівня споживання хлібобулочної продукції.

    3. Найближчими роки на українському хлібному ринку слід очікувати скорочення попиту на соціальні сорти хліба, зростання споживання нішевих сортів, нарізаного і упакованого хліба, а також здоби і хліба, випеченого із заморожених напівфабрикатів. Попит на хліб, приготовлений безпосередньо роздробом або кондитерськими, в першу чергу обумовлений готовністю частини міського населення платити більше за продукт гарантовано високої якості, а також свіжоспечену хлібобулочну продукцію.

    4. Ринок виробництва хліба має географічний поділ. Так, наприклад, основні активи найбільш значних гравців ринку розташовані в наступних регіонах:

- ЗАТ «Київхліб» виробляє та реалізує продукцію переважно на ринку Київської області та Києва;

- Холдинг ТОВ «Хлібні інвестиції» (до складу входять сім підприємств) у Луцькій, Івано-Франківській, Житомирській, Харківкій, Кіровоградській областях та м. Севастополі;

- ЗАТ «Укрзернопром» у Дніпропетровській, Чернігівській областях;

- ВАТ «Концерн Хлібпром» у Вінницькій, Львівській та Івано-франківській областях;

- ВАТ «Одеський коровай» в Одеській області;

- «Агросервіс 2000» у Запорізькій області.

5. Опрацьовані результати анкетування покупців дають змогу зробити такі висновки: найбільше надають перевагу білому хлібу. Найбільше подобається хліб «Заварний», хліб «Український», хліб білий з маком, батон нарізний, булочки. Споживачі менше звертають увагу на виробника продукції, а більш звертають увагу на смакові якості, свіжість, зовнішній вигляд. Хліб купують щодня в ранковий час. Покупці більше задоволені якістю продукції місцевих хлібозаводів, ніж продукцією приватних фірм (індивідуальних підприємців).

6. Головним напрямком забезпечення конкурентної переваги хлібопекарських підприємств у проведеному аналізі щодо визначення конкурентних позицій виступають наступні фактори: утримання ініціативи в конкурентній боротьбі, оновлення та розширення асортименту, забезпечення ресурсного потенціалу для досягнення поставлених цілей, підвищення якості продукції, залучення ресурсів підприємства для ефективних попереджувальних заходів щодо дій конкурентів.

7. Отже, найбільшими конкурентами хліба і хлібобулочних виробів є ПАТ «Київхліб», ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод». Підтвердженням конкурентоспроможності та високої якості продукції, обґрунтованої інноваційної політики можуть служити нагороди, отримані на міжнародних спеціалізованих торгово-промислових виставках, дипломами про якість продукції, медалями.

ПАТ «Київ хліб» має всього здобутих 164 нагород:

Гран-прі – 26;

Золотих медалей – 75;

Срібних медалей – 40;

Бронзових медалей – 23.

ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» гарантує якість свої продукції, яка підтверджена великою кількістю нагород, здобутих на Всеукраїнських та Міжнародних виставках-конкурсах. Також значна кількість нагород завойована працівниками-хлібопекарями на різних конкурсах майстерності.

8. Розвиток хлібопекарських підприємств в сучасних умовах також має ряд особливостей, що відрізняють його від розвитку інших харчових підприємств. Основними з особливостей ведення конкурентної боротьби виробників хлібобулочних виробів в Україні можна вважати наступні: цінові обмеження на хлібобулочні вироби соціальної лінійки за умов вільного ціноутворення на сировину , виробництво соціально значущої для населення продукції; забезпечення населення свіжою продукцією, рентабельність виробництва хліба; низький рівень технічного оснащення багатьох хлібозаводів.

9. Найбільшим конкурентом Житомирського хлібозаводу № 3 є ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» гарантує якість свої продукції, яка підтверджена великою кількістю нагород, здобутих на Всеукраїнських та Міжнародних виставках-конкурсах. Також значна кількість нагород завойована працівниками-хлібопекарями на різних конкурсах майстерності.

10. Хлібобулочні вироби в Україні, як і в усьому світі, є найважливішими продуктами харчування людей. Хліб - це символ добробуту і праці мільйонів людей різних професій. Він був, є і буде їх головною турботою. Хлібопечення - найбільш розвинута галузь харчової промисловості України. Як відомо, хліб - всьому голова, необхідний і корисний продукт, що вживається кожною людиною з дня в день. Хліб постійно користується попитом, і його виробництво є дуже вигідною справою в усі часи.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

      1. Балабанова Л.В. Маркетинг [Текст]/ Л.В. Балабанова – К.: Знання-Прес, 2004. –564 с.

      2. Белік В. Стан і проблеми хлібопекарської промисловості України [Текст] / В. Белік // Техніка АПК. – 2004. – № 4-5. – С. 11-13.

      3. Васильченко О.М., Макарова Т.Ю. Про хліб та проблеми його виробництва [Текст]// Хранение и переработка зерна. – 2001, № 6. – С. 15-16.

      4. Васильченко О. Укрхлібпром у цифрах, здобутках, проблемах і розроблених рецептурах [Текст] // Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2007. – №1. – С. 4-7.

      5. Вачевський М. В. Промисловий маркетинг [Текст]. Основі теорії і практики. Навч. посібник / Вачевський, В. Г. Скотний, О. М. Вачевський – К. : Центр навчальної літератури, 2004. – 256.

      6. Войчак А.В. Маркетинговий менеджмент [Текст]: Підручник. – К.: КНЕУ, 2007– 232с.

      7. Гаркавенко С.С. Маркетинг [Текст]: підруч. [для студ. екон. спец. вищ. навч. закл.] / С.С. Гаркавенко – [4-е вид., доп. ]. – К. : Лібра, 2006. – 717 с.

      8. Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика [Текст]: Підручник. – К.: КНЕУ, 2001. – 240 с.

      9. Должанський І. З. Конкурентоспроможність підприємства [Текст]:. - К.: Центр навчальної літератури, 2006 . - 384с.

      10. Електрона бібліотека [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://www.pulib.if.ua.

      11. Жук Ю.Т., Жук В. А., Кисляк Н.К. та ін. Теоретичні основи товарознавства [Текст]. – К.: НМЦ „Укоопосвіта”, 2000. – 336 с.

      12. Карнаушенко Л. І. Шляхи розвитку хлібопекарської промисловості України [Текст] / Л. І. Карнаушенко // Зернові продукти і комбікорми. – 2001. – №1. – С. 17-19.

      13. Котлер Ф. Основы маркетинга [Текст]. Краткий курс / Ф. Котлер. – М.: Изд-во Вильямс, 2007. – 656 с.

      14. Маркетинг [Текст]: Учебник /под ред. А.М. Романова.-М.: ЮНИТИ, 2005. – 630с.

      15. Мокрова Т.Ю. Структура современного ассортимента хлебобулочных изделий [Текст] // Хранение и переработка зерна. – 2005, № 6. – С. 58-59.

      16. Офіційний веб-сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

      17. Пархоменко П., Агаркова Н. Життєдайна сила хлібу [Текст] // Харчова і переробна промисловість. – 2001. – №2. – С.4-5.

      18. Пархоменко П. Наш хліб святий, насущний [Текст] // Харчова і переробна промисловість. – 2001. – №6. – С.4-6.

      19. Полозова А., Фролова Н. Особенности формирования ассортимента [Текст] // Хлебопродукты. – 2002. – №11. – с. 12-15.

      20. Шелудько Р.М. Маркетинг[Текст] : Навч. посібник. — Х.: ХНАУ, 2006. — 150 с.

ДОДАТКИ

Додаток А

Фактори, що впливають на обсяг попиту на хліб

Група чинників

Детермінанти попиту

Спрямованість впливу на попит

1. Цінові

зниження ціни

майже не впливає на обсяги споживання

підвищення ціни

майже не впливає на обсяги споживання

порівняна вартість хліба з іншими продуктами

доступність в ціновому відношенні впливає на збільшення обсягів споживання

зростання цін на продовольчі товари

зумовлює збільшення обсягу попиту

2. Нецінові

2.1 соціально-економічні

рівень пропозиції

зменшення пропозиції (або фактор очікування) впливає на збільшення обсягу попиту

структура та якість

пропозиції

впливає на зниження рівня споживання одних видів продукції та на підвищення споживання інших; висока якість продукції впливає на збільшення кількості споживання хлібобулочних виробів

рівень доходів населення

зниження реальних доходів населення зумовлює збільшення споживання хліба

рівень безробіття

підвищення рівня безробіття зумовлює збільшенню попиту

характер трудової діяльності

збільшення інтенсивності трудової діяльності призводить до збільшення обсягів споживання хліба

2.2 мотиваційні

стратегія маркетингу виробників та продавців продукції

здійснює позитивний вплив на попит

реклама

здійснює позитивний вплив

імідж підприємств-виробників та підприємств-продавців

сприяє формуванню постійного попиту та контингенту покупців

2.3 організаційні

доступність придбання (організація процесу товароруху)

позитивно впливає на попит

стан організації торгівлі

високий рівень організації торгівлі зумовлює збільшення обсягу попиту

Продовження табл. 1

2.4 демографічні

чисельність населення

скорочення чисельності населення призводить до зниження попиту

статево-віковий склад населення

зумовлює структуру споживання та попит на хліб

співвідношення між сільським та міським населенням

в містах попит на хліб менший, ніж в сільській місцевості

міграція населення

зумовлює збільшення попиту в місцях міграції

рівень виховання та освіти

впливає на структуру попиту

2.5 медично-біологічні

раціональні норми споживання хліба

впливають на оптимальну структуру споживання

стан здоров’я населення

зумовлює обмеження споживання одних видів продукції та на підвищення споживання інших

культура споживання та формування умов здорового образу життя

сприяє перегляду структури споживання

рівень споживання білка та калорійність їжі

споживання висококалорійної їжі зумовлює зменшення споживання хлібобулочної продукції

2.6 національно-історичні

національний склад населення

впливає на структуру споживання хлібобулочної продукції

традиції

зумовлюють збільшення обсягу попиту у святкові дні

2.7 природнокліматичні

час року

в літній період попит на хліб менший, ніж в зимній

кліматичні умови

погіршення кліматичних умов сприяє підвищенню попиту на хліб

Додаток Б

Шановний респондент!

Просимо вас відповісти на питання даної анкети, анонімність і конфіденційність гарантується. Більшість питань мають на увазі вибір одного із запропонованих варіантів, які не відносяться до вас питання можете пропускати.

Заздалегідь дякуємо!

  1. Ваш вік:

  • молодші за 6 років;

  • 6-11 років;

  • 12-19 років;

  • 20-34 років;

  • 35-49 років;

  • 50-64 років;

  • старші за 65 років.

  1. Ваша стать:

  • чоловіча;

  • жіноча.

  1. Склад сім'ї:

  • 1-2 особи;

  • 3-4 особи;

  • 5 осіб і більше.

  1. Який з перелічених варіантів описує ваше основне заняття?

  • школяр;

  • студент;

  • службовець;

  • підприємець;

  • робітник;

  • пенсіонер;

  • домогосподарка.

  1. Чи вживаєте Ви хлібобулочні вироби:

  • так;

  • ні;

6. Якому хлібу Ви надаєте перевагу:

  • білому;

  • чорному;

  • сірому.

7. Які хлібобулочним виробам вам подобаються:

  • хліб “Заварний”;

  • хліб «Український»;

  • хліб з тмином;

  • хліб «Домашній»;

  • хліб білий з маком;

  • хліб сірий;

  • калач по-домашньому;

  • батон нарізний;

  • плетінка з маком;

  • рогалик;

  • бублик;

  • круасан;

  • калач;

  • сушка;

  • булочца.

8. Чи звертаєте Ви увагу на виробника продукції:

  • так;

  • ні;

  • рідко;

  • важко відповісти.

9. Як часто ви купуєте хліб:

  • щодня;

  • раз на тиждень;

  • двічі на тиждень;

  • не купуєте.

10. Час покупок хліба і хлібобулочних виробів протягом дня:

  • ранковий час (з 8.00 до 10.00 год.);

  • випадкові покупки;

  • обідній час (з 12.00 до 14.00 год.);

  • вечірній час (з 17.00 до 19.00 год.).

11. При купівлі хлібобулочних виробів, на що Ви звертаєте увагу першочергово:

  • зовнійшній вигляд;

  • ціна виробу;

  • свіжість;

  • смакові якості;

  • інший варіант.

12. Яким хлібовиробникам ви віддаєте перевагу:

  • хлібозаводам міста;

  • приватним виробникам.

13.Чи задоволені ви поставкою хліба і хлібобулочних виробів:

  • так;

  • ні.

14. Якщо не задоволені поставкою хліба і хлібобулочних виробів назвіть причини ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дякуємо!!!

Додаток В

Таблиця 1

Аналіз результатів анкетування

Пита-ння

Відповідь на запитання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

чол.

%

1

2

6

2

6

5

16

8

26

5

16

4

13

4

13

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2

14

46

16

53

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

3

9

30

17

56

4

13

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

4

8

26

5

16

1

3

1

3

7

23

4

13

4

13

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

5

30

100

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

6

14

46

9

30

7

23

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

7

7

23

7

23

1

3

3

10

9

30

6

20

1

3

16

53

4

13

5

16

5

16

4

13

5

16

2

6

13

43

8

12

40

13

43

5

16

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

9

20

66

10

33

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

10

21

70

3

10

6

20

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

11

5

16

4

13

15

50

6

20

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

12

29

96

1

3

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

13

27

90

3

10

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-