Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика маркетинг.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать
  1. Опис методики,процедури і результатів опитування споживачів товару

Для опитування споживачів нами була розроблена анкета, яка містила запитання про характеристику покупців, чисельність сегменту, фактори впливу, час здійснення покупки [див. додаток Б].

Нашими споживачами стали жителі с. Щеніїва Черняхівського району, Житомирської області, їхніми потребами є купівля хліба і хлібобулочних виробів. Хліб задовольнятиме певні споживчі потреби, які можна охарактеризувати так:

по ієрархії потреб, належить до фізіологічних (первинних), оскільки без цього товару неможливо обійтися;

за принципом задоволення, задовольняється товаром (хліб) і послугою (доставка);

говорячи про переведення в характеристики товару, слід відмітити, що дана потреба переводиться в такі характеристика як якість, зовнішній вигляд, упаковка тощо. Кожен споживач може легко охарактеризувати товар для задоволення даної потреби за допомогою кількісних ознак;

за ступенем поточної необхідності, потреба першої необхідності (потреба і хлібі існує завжди);

за широтою проникнення в різні сфери життя дана потреба хліб використовується лише як продукт харчування [6, c. 210-215].

Аналіз результатів анкетування (табл..1), [додаток В].

Опрацьовані результати анкетування покупців дають змогу зробити такі висновки: найбільше надають перевагу білому хлібу. Найбільше подобається хліб «Заварний», хліб «Український», хліб білий з маком, батон нарізний, булочки. Споживачі менше звертають увагу на виробника продукції, а більш звертають увагу на смакові якості, свіжість, зовнішній вигляд. Хліб купують щодня в ранковий час. Покупці більше задоволені якістю продукції місцевих хлібозаводів, ніж продукцією приватних фірм (індивідуальних підприємців).

Хліб поставляють в магазин з «Житомирського хлібозаводу № 3». Асортимент продукції надзвичайно широкий. Вже освоєно і впроваджено у виробництво понад 100 найменувань: хліб, батони, булки, булочки, сухарі, сушки, торти, тістечка, бісквіти.

Щодо постачальників ВАТ „Житомирхліб”, то вони забезпечують підприємство близько 40 видами сировини, основними з яких є:

  1. зерно с/г підприємства області, для подальшої переробки на борошно;

  2. борошно «Агросвіт» – смт. Черняхів; ВАТ «Житомирський комбінат хлібопродуктів»;

  3. дріжджі пресовані;

  4. сіль ВАТ «Артемсіль»;

  5. масло селянське, олія, цукор, яйця, патока, спирт, коньяк, шоколадна глазур, арахіс, родзинки, мак, агар тощо.

Покупці. Покупцями підприємства «Житомирський хліб завод №3» є широке коло споживачів, оскільки хлібобулочні вироби - це те, без чого не може обійтися жодна людина. Потенційними покупцями будуть споживачі, які живуть і працюють в Житомирі, Житомирській області [16].

Основне призначення «Житомирського хлібозаводу № 3» – випуск хліба та хлібобулочних виробів, що складають профільну продукцію підприємства, але поряд з цією продукцією з метою підвищення ефективності хлібопекарного виробництва, особливо при зниженні попиту на хліб і хлібобулочні вироби, випускається продукція, близька за технологією виготовлення і характером реалізації. Це в першу чергу м’які кондитерські вироби: торти, тістечка, здобні, бараночні та сухарні вироби; а також макаронні вироби. Вся продукція підприємства відноситься до групи товарів повсякденного попиту (товарів народного споживання). Хліб є унікальним продуктом і не має товарів-аналогів (субститутів). Хліб практично не можливо замінити іншим продуктом, і тому поняття “престиж торгової марки” є суттєвим [16].

Вся продукція «Житомирського хлібозаводу № 3» належить до групи товарів повсякденного попиту, тобто товарів народного споживання. Споживачами хлібобулочних виробів є кожен з нас. Продукція поставляється, крім м. Житомира, у вісім районів області: Житомирський, Дзержинський, Чуднівський, Любарський, Червоноармійський, Черняхівський, Володар-Волинський, Коростишівський.

«Житомирський хлібозавод № 3» має такі сильні сторони маркетингового забезпечення стратегічного управління:

  • структурний підрозділ з маркетингу;

  • широка мережа фірмової торгівлі;

  • участь у виставках;

  • тактичні маркетингові плани.

Натомість слабкі сторони наступні:

  • відсутність стратегічних програм;

  • ігнорування окремих елементів комплексу маркетингу;

  • відсутність маркетингових досліджень;

  • відсутність маркетингового аналізу, моніторингу та контролю.

На подолання таких недоліків і будуть спрямовані розроблені шляхи вдосконалення в роботі [7, c. 250-252].

Насамперед потрібно підвищити естетичність зовнішнього вигляду (пишніший, підрум'янений тощо); запровадження сучасної упаковки (бажано паперової, а не целофанової).

Для збільшення строку реалізації на підприємстві використовується упаковка з різних видів матеріалів: пластмаса, поліетилен, картон, – для хлібобулочних та кондитерських виробів. Для перевезення хлібу, як транспортна упаковка (тара), використовуються дерев’яні лотки. Щоб з економити на транспортних витратах, хліб транспортується в контейнерах [14, c. 500-523].

Щодоби на підприємстві випікають майже 50 тонн хлібобулочних виробів, гарантуючи своїм споживачам натуральний і якісний продукт .

Кількість покупців товару становить за результатами опитування складає 30 осіб, кількість покупок здійснена середнім покупцем становить 23, середня ціна хліба становить 3,20 грн. Визначимо загальну ємкість ринку за формулою:

Qзаг = n*g*Ц,

n - кількість покупців товару, g - кількість покупок здійснена середнім покупцем, Ц - середня ціна одиниці продукції.

Qзаг = 30*23*3,20= 2208 грн.

Отже, діяльність «Житомирського хлібозаводу № 3» спрямована на стимулювання попиту на свою продукцію.