Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Українська полемічна література кінця XVI - поч...rtf
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
87.99 Кб
Скачать

Мелетій Смотрицький (1578 (1572)—1633)

Визначний український церковний, культурний, освітній діяч, письменник-полеміст, філолог. Освіту здобув в Острозькій академії і Віленській єзуїтській колегії. Мав ступінь доктора медицини. У 1618—1620 pp. — викладач і ректор Київської братської школи, з 1620 року — православний полоцький архієпископ. Протягом 1623—1626 pp. подорожував по Греції й Палестині. 1627 року прийняв унію і до кінця життя перебував у Дерманському монастирі на Волині.

У 1608—1623 pp. написав низку полемічних трактатів польською мовою в оборону православ'я, де відстоював гідність, права, звичаї, культуру та віру українців і білорусів; у 1628—1629 рр. видав твори, де відмовився від антиунійних виступів. Найвизначніший твір — посібник для братських шкіл «Граматика» (1616 рік), що вперше внормувала церковнослов'янську мову. «Граматика» — один з найвизначніших творів старожитнього слов'янського мовознавства. До першої чверті XIX ст. вона була основним підручником церковнослов'янської мови, який витримав багато видань. Праця справила вплив на розвиток мовознавства в Сербії, Болгарії, Румунії. «Граматику» знали в країнах Західної Європи в латинських перекладах, що свідчить про її загальноєвропейське визнання. Завдяки М. Смотрицькому українська філологія стала помітною галуззю європейської науки старожитньої доби.

Висновки

У XVI ст. православна церква на українських землях перебувала в кризовому стані.

Поширення реформ цього руху стало поштовхом до розвитку релігійного вільнодумства в Україні й виходу частини віруючих із традиційних церков.

Розгортання Контрреформації спричинило зміцнення католицької церкви, що розгорнула наступ на Схід, одним із наслідків якого стала Берестейська унія.

Діяльність братств допомогала православним міщанам протистояти релігійно-національним натискам, сприяла національному й культурному пробудженню українського суспільства.

Укладення Берестейської унії призвело до появи Української греко-католицької церкви. Водночас в українському суспільстві загострилося протистояння на віросповідному ґрунті.

Поява полемічної літератури сприяла формуванню національної свідомості українського народу.

Список використаної літератури

1. Грушевський М. З історії релігійнної думки на Україні. – К., 1992;

2. Грушевський M. Історія України-Руси. — Київ, 1995;

3. Дмитриев М. Православие и реформация. — Москва, 1990;

4. Дмитриев М. Православие и реформация. — Москва, 1990;

5. Запаско Я.П. Мистецтво книги на Україні в XVI — XVIII ст. — Львів, 1971;

6. Крижанівський О.П., Плохій С.М. Історія церкви та релігійної думки в Україні. — Київ, 1994. — Кн. 3;

7. Культура і побут населення України. — Київ, 1993;

8. Гайдай Л. Історія України в особах, термінах, назвах і поняттях.—Луцьк: Вежа, 2000.