Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 курс / Л-2.3 (3) Електромагнетизм.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
167.93 Кб
Скачать

3 Застосування закону Біо-Савара-Лапласа для розрахунку магнітного поля на осі кругового струму

Знайдемо напруженість магнітного поля на осі кругового провідника радіусом R, по якому тече струм І. Положення точки задамо висотою h від центра кільця (рис.9.6). Спочатку визначимо напрямок вектора . Для цього виберемо два однакових діаметрально протилежних елементи провідника . Вони створюють у даній точці вектори напруженості , які перпендикулярні до відповідних радіус-векторів і однакові за величиною. Спроектуємо вектори напруженості на осі x і y. З рисунка видно, що , тобто попарно компенсуються. Проекції на вісь у направлені паралельно, тому будемо додавати їх алгебраїчно. Таким чином результуючий вектор направлений вздовж осі кільця у відповідності з правилом правого гвинта: якщо обертати гвинт в напрямку струму, його поступальний рух вздовж осі вказує напрямок вектора напруженості.

По принципу суперпозиції (9.8), враховуючи (9.7), маємо

.

Кут α між вектором та дорівнює 90о; ; .

. - довжина кола. Одержуємо

; . (9.9)

В центрі кругового струму при h = 0 маємо

; . (9.10)

4 Застосування закону Біо-Савара-Лапласа для розрахунку магнітного поля прямолінійного провідника із струмом

Положення точки відносно провідника задамо перпендикуляром ro до нього (рис.9.7). Очевидно, що вектори від усіх елементів провідника однаково направлені. Всі вони перпендикулярні до площини, в якій лежать провідник і перпендикуляр ro. Тому вектори будемо додавати алгебраїчно. Маємо

. (9.11)

Із рисунка видно, що ; . Підстановка в (9.11) після скорочень дає . Тут α1 і α2 – кути, під якими видно провідник із точки, в якій розраховується напруженість. Таким чином для прямолінійного провідника із струмом маємо

; . (9.12)

Для прямолінійного нескінченного провідника α1 =0о; α2 = 180о. Одержуємо

; . (9.13)

5 Взаємодія паралельних прямолінійних провідників із струмом

Розглянемо взаємодію двох нескінченних паралельних прямолінійних провідників із струмами І1 і І2, які знаходяться на відстані ro один від одного. Така взаємодія відбувається через магнітне поле: кожний провідник створює магнітне поле (9.13), яке потім діє на інший провідник з силою Ампера (9.1) (рис.9.8).

. (9.14)

Користуючись правилом правого гвинта та правилом лівої руки, можна впевнитись, що протилежно направлені струми відштовхуються (рис.9.8,а), а однаково направлені – притягуються (рис.9.8,б). Вираз (9.14) дає можливість означити одиницю сили струму в 1А. При І1 = І2 =1А, ro = 1м, μ = 1, μо = 4∙π∙10-7 Гн/м, ℓ = 1м, одержуємо F = 2∙10-7 Н.

Струм в 1А – це такий струм, який протікаючи по двом паралельним нескінченним провідникам нескінченно малого перерізу розміщених у вакуумі, або в повітрі, викликає силу взаємодії 2∙10-7Н на кожний метр довжини провідників.

6 Дія магнітного поля на рухомий заряд (сила Лоренца). Рух заряду в магнітному полі

Сила Лоренца – це сила, яка діє на рухомий заряд q у магнітному полі індукцією . Знайдемо її через силу Ампера (9.3). Її можна розглядати як рівнодіючу сил Лоренца, що діють на всі заряди провідника, які мають певну швидкість направленого руху .

;

.

Струм І запишемо

.

Кількість зарядів . Одержуємо

.

, або у скалярній формі . (9.17)

При α = 0о сила F = 0. На заряд, що летить вздовж магнітного поля воно не діє.

Напрям сили Лоренца визначається як і сила Ампера за правилом лівої руки. Слід звернути увагу, що чотири пальці потрібно направляти по напрямку струму, а не по швидкості заряду. Якщо заряд негативний, то чотири пальці направляють проти швидкості.

Вияснимо, як буде рухатись заряд у магнітному полі? Сила Лоренца перпендикулярна до швидкості, а тому змінює тільки її напрямок і не змінює величину. Тому рух буде рівномірним. Нехай від’ємний заряд q масою m влітає із швидкістю V у магнітне поле індукцією B перпендикулярно до силових ліній (рис.9.10). Силові лінії зобразимо перпендикулярно до площини рисунка від нас. Тоді траєкторія буде зображатись у площині рисунка і буде уявляти собою коло радіусом R. Сила Лоренца надає тілу нормального (доцентрового) прискорення. Із другого закону Ньютона маємо . З другого боку . Прирівнюємо праві частини і знаходимо радіус обертання . (9.18)

Знайдемо період Т обертання, тобто час одного оберту

. (9.19)

Вираз (9.19) показує, що період не залежить від швидкості руху.

Нехай заряд влітає під кутом φ до напрямку магнітного поля (рис.9.11). Розкладемо швидкість на дві складові:- перпендикулярну до індукції і - паралельну їй. Частинка буде одночасно приймати участь у двох рухах: 1) по колу в перпендикулярній до магнітного поля площині; 2) прямолінійному рівномірному вздовж поля. Отже частинка буде рухатись по гвинтовій лінії радіусом

(9.20)

з періодом (9.21)

і шагом . (9.22)