Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 курс / Л-2.1 (4) Електростатика.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
214.8 Кб
Скачать

15

Л-6

6 Електростатика

6.1 Поняття про електричний заряд. Закон збереження заряду.

Дослідами по взаємодії тіл встановлено, що деякі тіла взаємодіють з силами, набагато більшими (приблизно в 1039 разів), ніж сила гравітаційної взаємодії. Таким тілам приписали властивість мати заряд. Всі заряди умовно поділені на позитивні і негативні у відповідності з двозначним характером їх взаємодії: однойменні заряди відштовхуються, різнойменні притягуються. Сучасній науці відомо, що носіями заряду являються електрони, позитрони (античастинки електронів), протони (входять до складу ядер атомів). Ці частинки мають найменший (елементарний) заряд е = 1,6∙10-19 Кл. Кл (кулон) - одиниця заряду в системі одиниць СІ. Електрон був відкритий англійським фізиком Дж. Дж. Томсоном у 1897 р. Заряд електрона має відємний знак; протон і позитротрон – додатній.

В замкнутій системі тіл має місце закон збереження заряду: алгебраїчна сума зарядів замкнутої системи не змінюється.

6.2 Взаємодія зарядів. Закон Кулона у вакуумі і в середовищі

В основі електростатики, тобто вчення про взаємодію нерухомих зарядів, лежить закон Кулона (1785 р.) для точкових зарядів у вакуумі:

(6.1)

Сила, з якою взаємодіють два точкових заряди у вакуумі прямо пропорційна добуткові цих зарядів, обернено пропорційна квадрату відстані між ними і направлена по лінії, що з’єднує ці заряди.

q1, q2 заряди точкових тіл; rвідстань між ними,

- коефіцієнт пропорціональності в системі СІ, - діелектрична стала, яка не має фізичного змісту, а введена для узгодження одиниць вимірювання в системі СІ; - одиничний вектор.

Сила взаємодії електричних зарядів в середовищі залежить від діелектрична проникність середовища . В цьому разі закон Кулона приймає вигляд:

(6.1а)

- відносна діелектрична проникність середовища, яка показує у скільки разів сила взаємодії у вакуумі більша, ніж сила взаємодії в даному середовищі. Для повітря . В воді . Це означає, що в повітрі сила взаємодія електричних зарідів майже така ж, як і в вакуумі, а у воді в 81 раз менша.

6.3 Силові характеристики поля – напруженість та індукція

По сучасним поглядам, взаємодія зарядів відбувається через особливу форму матерії – електричне поле. Кожний заряд утворює у навколишньому середовищі електричне поле, яке і діє на внесений у нього інший заряд.

Силовою характеристикою електростатичного поля є напруженість

(6.2)

Напруженістю електричного поля називають векторну величину, що дорівнює силі, яка діє з боку поля на одиничний позитивний заряд.

Для поля точкового заряду q напруженість

(6.3)

Вимірюється напруженість електричного поля згідно (6.2) одиницею . Або: .

Крім напруженості існує ще одна силова характеристика електричного поля – індукція.

Вектором індукції електростатичного поля називається вектор

.

Це теж силова, векторна характеристика поля, але на відміну від напруженості, вона не залежить від властивостей середовища. Дійсно, для точкового заряду, враховуючи (6.3), маємо

. (6.4)

Діелектричні властивості середовища (ε і εо) немає в цій формулі.

Графічно електростатичне поле зображається силовими лініями. Це лінії, дотична до яких в кожній точці співпадає з вектором напруженості (індукції ).

Властивості силових ліній: